Ulkomaalaistaustaiset sairastuvat muuta väestöä useammin Covid-19-tautiin Ruotsissa. Syitä on etsitty kulttuurieroista, väestöryhmän keski-iästä ja ahtaasta asumisesta. Tukholman ongelmalähiöiden edustaja selittää SVT:n haastattelussa syyksi segregaation eli väestön eriytymisen.

Somalit, irakilaiset, turkkilaiset ja myös ruotsinsuomalaiset ponnahtavat esiin Ruotsin terveysviranomaisten tilastoista. Suomen Uutiset kertoi aiemmin huolestuttavista luvuista, joiden mukaan esimerkiksi somalit ovat sairastuneet Covid-19-tautiin seitsemän kertaa useammin kuin muu väestö keskimäärin.

Terveisiä Järvasta

Pahin tilanne on ollut Järvan alueella, jossa sijaitsevat Tukholman maahanmuuttajavaltaiset Spångan, Kistan ja Rinkebyn lähiöt. Paikallisen yhteistapahtuman ”Järvaviikon” perustaja Ahmed Abdirahman vetää yhteen syyt siihen, miksi ulkomaalaistaustaiset sairastuvat muita helpommin:

– Koronavirus iskee ihmisiin riippumatta siitä, mistä he tulevat tai missä asuvat. Mutta virus tarttuu helpommin, jos taustalla on leviämistä helpottavia syitä, Abdirahman sanoo ja ottaa esimerkiksi Järvan alueen ruotsinsomalit.

– Näillä alueilla ansaitaan 11 000 euroa vähemmän vuodessa kuin muualla ja täällä on jo valmiiksi terveysongelmia ja asumisahtautta.

Irti köyhyysloukusta

Järvassa on Abdirahmanin mukaan myös segregaatiota segregaation sisällä. Alueella on edustettuna 50 eri kansallisuutta ja ihmiset pyörivät paljon omissa, pienissä ympyröissään. Tämä lisää tartunnan riskiä. Paikalliset myös työskentelevät palveluammateissa, joissa altistuu helpommin tartunnalle.

– Vaikka ihmiset saisivat enemmän informaatiota taudista, ahtaasti asuminen vaikeuttaa kuitenkin suojautumista tartunnalta. Työmarkkinat täytyy muokata sellaisiksi, että väki pääsee parempiin töihin ja paremmille palkoille, näin nykyiset ongelmat voidaan välttää tulevaisuudessa.

SUOMEN UUTISET