Luottamus pääministeri Stefan Löfvenin demarivetoiseen hallitukseen on noussut koronapandemian myötä. Kuten lähes kaikkien hallitusten joka maassa. Jos Ruotsin poliittinen johto aikoo säilyttää kansan kasvaneen luottamuksen, sen on tehtävä loppu turvapaikkaoikeuden väärinkäytöksistä. Näin vaatii Expressen pääkirjoituksessaan.

Ruotsissa on voimassa maahantulokielto Euroopan unionin ulkopuolelta, mutta sillä ei ole vaikutusta oikeuteen hakea turvapaikkaa. Monet maat ovat sulkeneet rajojaan EU:n sisällä ja tämä yhdessä rajusti vähentyneen lentomatkustamisen kanssa on toki vaikuttanut vähentävästi turvapaikkahakemusten määrään Ruotsissakin.

Turvapaikanhakijat pimeissä töissä

Maahanmuuttoviraston viikkoseurannasta näkyy, että turvapaikkahakemusten määrät ovat puolittuneet edelliseen vuoteen verrattuna. Viraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik totesi huhtikuun puolivälissä yleisradion Ekot-ohjelmassa, että ”vain murto-osa” hakemuksista on peräisin ihmisiltä, jotka ovat saapuneet Ruotsiin muualta.

Hakemuksia tulee Expressenin mukaan sen sijaan henkilöiltä, jotka olivat Ruotsissa jo maahantulokiellon astuessa voimaan. Ei liene vaikeata arvata, että osa nyt turvapaikkaa hakeneista on työskennellyt Ruotsissa pimeästi ja jäänyt sittemmin työttömäksi rajoitustoimenpiteiden iskettyä voimalla maan talouteen.

Ilmainen asunto ja päälle päivärahaa

Turvapaikanhakija saa valtiolta sekä asunnon että päivärahaa. Täysin riippumatta siitä, onko hänellä perusteita hakemukselleen vai ei. Ruotsi tarjoaa tämän edun ja samalla mahdollisuuden väärinkäytöksiin, koska Maahanmuuttovirastolla ei ole oikeuttaa poistaa maasta ketään nopeutetulla menettelyllä.

EU-mailla on jo vuodesta 2013 ollut mahdollista listata maat, joihin karkotettavat voidaan palauttaa nopeutetusti. Ruotsalaiset poliitikot ovat tosin kieltäytyneet kunniasta.

– Tästä syystä maahanmuuttajat ovat voineet tehtailla perusteettomia hakemuksiaan työskennelläkseen maassa pimeästi tai tehtaillakseen rikoksia, kuten georgialaiset varasliigat ovat tehneet, kirjoittaa Expressen.

Hätä keksii keinot

Tammikuussa maahanmuuttoministeri Morgan Johansson vihdoin ilmoitti, että hallitus valmistelee listan turvallisista maista, joihin ilman oleskelulupaa jääneet voitaisiin palauttaa joskus vuodesta 2021 alkaen. Tämä ei tosin ratkaise kaikkia ongelmia, sillä esimerkiksi Uzbekistaniin on lähes mahdotonta palauttaa ketään edes pakolla.

Vanhoista itäblokin maista voi edelleen tulla EU:n alueelle täysin laillisesti jäsenvaltion myöntämällä turistiviisumilla. Näin tekevät esimerkiksi Latviaan ja Liettuaan saapuvat uzbekit. Ja sieltä matka jatkuu vaikkapa Ruotsiin pimeisiin töihin.

”Maahanmuuttopolitiikkaan tultava muutos”

Dublinin sopimus antaa jäsenvaltiolle oikeuden palauttaa henkilö siihen maahan, joka on myöntänyt hänelle viisumin EU:n alueelle. Expressen antaakin pääministerille vakavan neuvon:

– Jos Ruotsi toimisi edellä kuvatulla tavalla ja palauttaisi turvapaikkaoikeuden väärinkäyttäjät välittömästi viisumin myöntäneeseen EU-maahan, Liettua ja Puola varmasti miettisivät politiikkansa uusiksi. Luottamus Löfvenin hallitukseen on juuri nyt korkealla. Jotta luottamus olisi ylhäällä vielä pandemian jälkeenkin, on maahanmuuttopolitiikkaan tultava muutos”

SUOMEN UUTISET