LEHTIKUVA
Expressen vaatii pääkirjoituksessaan: ”Lopeta turvapaikkapelleily, pääministeri Löfven – tai menetät kansan luottamuksen”
Luottamus pääministeri Stefan Löfvenin demarivetoiseen hallitukseen on noussut koronapandemian myötä. Kuten lähes kaikkien hallitusten joka maassa. Jos Ruotsin poliittinen johto aikoo säilyttää kansan kasvaneen luottamuksen, sen on tehtävä loppu turvapaikkaoikeuden väärinkäytöksistä. Näin vaatii Expressen pääkirjoituksessaan.
Ruotsissa on voimassa maahantulokielto Euroopan unionin ulkopuolelta, mutta sillä ei ole vaikutusta oikeuteen hakea turvapaikkaa. Monet maat ovat sulkeneet rajojaan EU:n sisällä ja tämä yhdessä rajusti vähentyneen lentomatkustamisen kanssa on toki vaikuttanut vähentävästi turvapaikkahakemusten määrään Ruotsissakin.
Turvapaikanhakijat pimeissä töissä
Maahanmuuttoviraston viikkoseurannasta näkyy, että turvapaikkahakemusten määrät ovat puolittuneet edelliseen vuoteen verrattuna. Viraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik totesi huhtikuun puolivälissä yleisradion Ekot-ohjelmassa, että ”vain murto-osa” hakemuksista on peräisin ihmisiltä, jotka ovat saapuneet Ruotsiin muualta.
Hakemuksia tulee Expressenin mukaan sen sijaan henkilöiltä, jotka olivat Ruotsissa jo maahantulokiellon astuessa voimaan. Ei liene vaikeata arvata, että osa nyt turvapaikkaa hakeneista on työskennellyt Ruotsissa pimeästi ja jäänyt sittemmin työttömäksi rajoitustoimenpiteiden iskettyä voimalla maan talouteen.
Ilmainen asunto ja päälle päivärahaa
Turvapaikanhakija saa valtiolta sekä asunnon että päivärahaa. Täysin riippumatta siitä, onko hänellä perusteita hakemukselleen vai ei. Ruotsi tarjoaa tämän edun ja samalla mahdollisuuden väärinkäytöksiin, koska Maahanmuuttovirastolla ei ole oikeuttaa poistaa maasta ketään nopeutetulla menettelyllä.
EU-mailla on jo vuodesta 2013 ollut mahdollista listata maat, joihin karkotettavat voidaan palauttaa nopeutetusti. Ruotsalaiset poliitikot ovat tosin kieltäytyneet kunniasta.
– Tästä syystä maahanmuuttajat ovat voineet tehtailla perusteettomia hakemuksiaan työskennelläkseen maassa pimeästi tai tehtaillakseen rikoksia, kuten georgialaiset varasliigat ovat tehneet, kirjoittaa Expressen.
Hätä keksii keinot
Tammikuussa maahanmuuttoministeri Morgan Johansson vihdoin ilmoitti, että hallitus valmistelee listan turvallisista maista, joihin ilman oleskelulupaa jääneet voitaisiin palauttaa joskus vuodesta 2021 alkaen. Tämä ei tosin ratkaise kaikkia ongelmia, sillä esimerkiksi Uzbekistaniin on lähes mahdotonta palauttaa ketään edes pakolla.
Vanhoista itäblokin maista voi edelleen tulla EU:n alueelle täysin laillisesti jäsenvaltion myöntämällä turistiviisumilla. Näin tekevät esimerkiksi Latviaan ja Liettuaan saapuvat uzbekit. Ja sieltä matka jatkuu vaikkapa Ruotsiin pimeisiin töihin.
”Maahanmuuttopolitiikkaan tultava muutos”
Dublinin sopimus antaa jäsenvaltiolle oikeuden palauttaa henkilö siihen maahan, joka on myöntänyt hänelle viisumin EU:n alueelle. Expressen antaakin pääministerille vakavan neuvon:
– Jos Ruotsi toimisi edellä kuvatulla tavalla ja palauttaisi turvapaikkaoikeuden väärinkäyttäjät välittömästi viisumin myöntäneeseen EU-maahan, Liettua ja Puola varmasti miettisivät politiikkansa uusiksi. Luottamus Löfvenin hallitukseen on juuri nyt korkealla. Jotta luottamus olisi ylhäällä vielä pandemian jälkeenkin, on maahanmuuttopolitiikkaan tultava muutos”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turistiviisumi Uzbekistan Löfvenin hallitus pimeä työ Mikael Ribbenvik Liettua pandemia koronavirus Morgan Johansson karkotukset pakkopalautukset oleskelulupa Maahanmuuttopolitiikka Puola Stefan Löfven Turvapaikanhakijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsidemokraattien keinot selvitä koronakriisistä: ”Tärkeintä on aina asettaa oma kansa etusijalle”
Ruotsin viranomaiset vahvistavat: Somalit, turkkilaiset ja irakilaiset sairastuvat muita useammin koronaan – myös suomalaiset mainittu
Tukholman ongelmalähiöiden edustaja lukuisten koronatartuntojen taustoista: ”Tarvitsemme parempia töitä ja lisää liksaa”
Korona näkyy Ruotsin mediassa – sunnuntain sanomalehdessä yhdeksän sivua kuolinilmoituksia
Ruotsalaisyritysten toimitusjohtajat yhtä mieltä kahdesta asiasta: ”Epävarmuus on totaalista ja pahin vasta edessä”
RO-luku painui Ruotsissa alle yhden – koronapandemia hiipuu
Ruotsissa nyt 4 000 koronaan kuollutta – tästäkin selvitään selittämällä
Ruotsi kulkee kohti kaaosta – “työnantajat ja jopa poliitikot saattavat joutua vielä oikeuden eteen puuttuvien suojavarusteiden takia”
Jimmie Åkesson pääministerin erosta: ”Löfvenin lähtö on merkki hajoavan poliittisen liikkeen epätoivosta”
Viikon suosituimmat
”Kuka laittoi disinformaation liikkeelle vesihuollon yksityistämisestä?”, kysyy Purra – aiemmin mitään pidäkkeitä ei ollut, nykyinen hallitus ESTÄÄ määräysvallan lipumisen yksityisille
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään ja rangaistuksia kovennetaan – ministeri Ranne: Sinivalkoinen sisäisen turvallisuuden politiikka johtaa meidät pois Ruotsin tieltä
Perussuomalainen liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne kirjoittaa Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessaan sinivalkoisen sisäisen turvallisuuden suunnanmuutoksesta, joka johtaa Suomen pois Ruotsin tieltä.