Ruotsissa ylitettiin Worldometersin mukaan 4 000 koronakuoleman raja maanantaina. Suhteellinen korokuolleisuus on ollut maassa hetkittäin maailman huippua. ”Tilastoinnin erot”, selittää ruotsalaisprofessori. Koko maailmassa koronakuolemia on tilastoitu vajaat 350 000.

Toukokuun 20. päivänä Ruotsissa raportoitiin 6.08 koronakuolemaa per miljoona asukasta. Lukema oli maailman korkein seitsenpäiväisen seurantajakson aikana. Seuraavana synkeässä tilastossa oli Iso-Britannia, jonka suhdeluku oli 5,57. Vertailun tulokset kiistetään kansankodissa.

Ei ole lainkaan yksinkertaista vertailla kuolleiden lukumäärää, koska tilastointimenetelmät vaihtelevat eri maissa, sanoo tilastotieteen professori Dan Hedlin SVT:n uutisissa.

Sattumanvaraisia lukuja

Osa valtioista tilastoi ainoastaan sairaalassa koronaan kuolleet mutta jättää vanhainkodeissa sattuneet tautikuolemat tilastoimatta.

– Kuolemantapausten vertailu on hankalaa, koska eri maissa tilastoidaan eri tavoin. Sitä paitsi kuolemia ei välttämättä ole raportoitu juuri sinä päivänä, kun ne ovat tapahtuneet, joka sekin vääristää tilastoja, muistuttaa professori Hedlin.

Valtion epidemiologi Anders Tegnell pitää hänkin tulosta sattumanvaraisena ja vertailu pitäisikin tehdä muiden muuttujien perusteella.

– Ruotsissa kuolleita on päivästä riippuen neljän ja 140 välillä, eikä se siten ole mielekäs luku vertailujen pohjaksi. Eri maat ovat pandemian kulussa myös eri tasoilla, hän sanoi tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

Ruotsalaisturistit boikotissa

Kypros ilmoitti sunnuntaina, että ruotsalaisturisteja ei toistaiseksi päästetä maahan. Sen sijaan lennot saarivaltioon sallitaan 19 muusta maasta. SVT:n mukaan aiemmin Suomi, Norja ja useampi tanskalainen puolue ovat sanoneet ei ruotsalaisille.

– Ruotsalaisista on tullut Euroopan kiusattu kansa, tämä on kamalaa, toteaa matkailun asiantuntija Lottie Knutson.

Matkailutoimialalle on Knutsonin mielestä tulossa tuplasti turpiin, sillä hallitus ei ole antanut eväitä kesän kotimaanmatkailulle.

– Olemme vapaassa pudotuksessa, koska toimintaohjeet uupuvat. Ruotsalaiset eivät uskalla varata matkoja tällä hetkellä.

Ruotsin hallitus on ilmoittanut tiedottavansa kotimaanmatkailun suosituksista kesäkuun alussa. Ohjeissa tullaan sosiaaliministeri Lena Hallengrenin mukaan huomioimaan ”korona-aikojen uusi normaali”.

SUOMEN UUTISET