Ruotsissa keskustellaan ja nyt aiheena on maan koronastrategia. Virkamiehet on luokiteltu avuttomiksi, tutkijat eivät pyöritä numeroita vaan päinvastoin ja maassa vallitsee jonkin sortin massapsykoosi. Loanheittoa vaaditaankin mediassa jo hillittäväksi.

Ruotsin koronastrategia eroaa siitä, miten muualla Euroopassa toimitaan. Maan hallitus ja kansanterveyslaitos ovat eri linjoilla kuin Maailman terveysjärjestö WHO. Ruotsin malli herättää suuria tunteita SVT:n mukaan myös maan sisällä ja se on asetettu keskusteluissa kyseenalaiseksi.

Hengityssuoja kaikille

Kuusi virustutkijaa haastoi maan terveysviranomaiset Dagens Nyheterin mielipideartikkelissa ja suositteli hengityssuojainten ottamista yleiseen käyttöön. Tutkijoiden mielestä tiede on osoittanut, että koronavirus leviää uloshengityksen mukana ympäristöön. Kansanterveyslaitos pitää riskiä vähäisenä ja niinpä tutkijat lähettivät viranhaltijoille selkeitä terveisiä:

– Kehotamme Kansanterveyslaitosta laatimaan suosituksen hengityssuojainten käyttämisestä julkisissa tiloissa sekä vanhustenhoidossa.

Erilaisia tulkintoja tarttuvuudesta

Ruotsin terveysviranomaiset tuumaavat, että koronavirus ei tartu enää kahden oireettoman vuorokauden jälkeen. Maailman terveysjärjestö on puolestaan sitä mieltä, että kaksi viikkoa ilman oireita on passeli aika, jonka jälkeen virus ei enää tartu. Ruotsin virustutkijoiden keskuudessa kuhisi kuin ampiaispesässä ja molekyylivirologian professori Lennart Svensson puki epäluulon sanoiksi:

– Olen WHO:n kanssa samalla linjalla. Ei ole todisteita siitä, etteikö oireeton potilas voisi levittää virusta, hän sanoi Dagens Nyheterissä.

Massapsykoosin vallassa

Infektiolääkäri, kansainvälisen terveystieteen tohtori sekä hanakka keskustelija Stefan Hanson menee kritiikissään ehkä pisimmälle ja hänen mielestään Ruotsia riivaa massapsykoosi. Hanson on yksi niistä 22 tutkijasta, jotka asettivat mielipideartikkelissaan Ruotsin koronastrategian kyseenalaiseksi ja peräänkuuluttivat keskustelua vaikenemisen sijaan.

– Olemme vajonneet yhdessä tilaan, jota voisi kutsua massapsykoosiksi. Emme halua kuulla eriäviä mielipiteitä, Hanson kuvailee SVT:n Mötet-ohjelmassa.

”Loanheitto seis”

Hansonin ja tutkijakumppaneiden kritiikki sai puolestaan infektiolääkäri ja professori Anders Björkmanin murokahvikupin läikähtämään nurin ja hän totesi kyseisten 22 tutkijan olevan itse lahjattomia ja heidän sanomansa voidaan tulkita termillä ”fake news”.

– Toivon, että nämä 22 tutkijaa tutkivat nyt sisimpäänsä, jotta voimme lopettaa tämän asiattoman loanheiton ja siirtyä keskustelussa korkeammalle tasolle, Björkman suositteli.

Kompromissia haetaan

Ruotsalaisittain kompromissihakuiseksi voimaksi osoittautui Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Johan Carlson, joka on yllättynyt siitä, kuinka suuria eroja hoitolaitosten välillä voikaan olla. Häntä komppaa SVT:n uutisissa Sosiaalihallituksen pääjohtaja Olivia Wigzell:

– Olemme huomauttaneet puutteista vanhustenhoidossa ja kyse on vakavasta asiasta. Samalla täytyy sanoa, että paljon on nyt asioita myös tekeillä.

SUOMEN UUTISET