Neljäkymmentäkuusi asiantuntijaa on haastanut hallituksen avoimella kirjeellä, jossa vaaditaan nopeita ja päättäväisiä toimia koronaepidemian tukahduttamiseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantasen mukaan on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa, ettei hallituksen valitsemalla epidemian hidastamisstrategialla ole ollut aivan varauksetonta ihastelua tutkijoiden piirissä.


Kansanedustaja Mari Rantanen ei ole yllättynyt tutkijoiden ja lääkärien ulostulosta, mutta pitää hyvänä asiana, että sellainen tuli nyt. Kansliapäällikkö Martti Hetemäen raportissa, johon koko hallituksen hidastamisstrategia perustuu, ei oteta tukahduttamisstrategiaa vaihtoehtona edes esiin. Raportista puuttuvat myös kaikki lähdeviitteet ja tieteellinen tausta sille, mihin raportissa esitetyt skenaariot perustuvat.

– Eiväthän ihmiset kuluta ja liiku, jos se ei ole turvallista, joten siltäkin kannalta ajateltuna viruksen tukahduttaminen olisi paras vaihtoehto niin kansanterveyden kuin taloudenkin kannalta. Jos tartuntoja on koko maassa vain muutamia, pystytään tartunnan saaneita tehokkaasti jäljittämään ja tartuntaketjut katkaisemaan. Asiantuntijoiden avoin kirje käy järkeen ja hallituksen olisi syytä ottaa se vakavasti, Rantanen sanoo.

Kaikki on tavoitteesta kiinni

Koronaepidemian hidastamisstrategian kannattajien argumentit ovat pääosin pohjanneet siihen oletukseen, että yhteiskunta täytyisi pitää suljettuna vuosikausia ennen kuin viruksesta päästäisiin kokonaan eroon. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että monet tukahduttamisstrategian valinneet maat ovat hyvin lyhyessä ajassa saaneet tartuntojen määrän varsin alhaiselle tasolle, jopa Kreikassa.

– Pääministeri Sanna Marin sanoi keskiviikon täysistunnossa, että vaikka epidemia Suomessa saataisiinkin kuriin, se tulee ulkopuolelta takaisin heti, kun rajat avataan. Eikö tämäkin voitaisi estää siten, että jokainen tulija testattaisiin ja asetettaisiin karanteeniin? Loppujen lopuksi kaikki on kiinni siitä, mitä tavoitellaan, ja jos pelkkä taudin hidastaminen on tavoitteena, ovat toimetkin sen mukaisia, Rantanen toteaa.

Suomessa tartunnat edelleen nousussa

Jos katsoo Suomen epidemiatilannetta, ovat tartuntamäärät muutaman viime päivän ajalta olleet selkeästi nousussa. Se herättää kysymyksen siitä, onko Suomen epidemiatilanne vielä siinä vaiheessa, että rajoituksia olisi syytä alkaa purkaa.

– Helsinki loistaa vielä aika korkeilla tartuntaluvuillaan, joten kannattaisi ehkä pohtia sitäkin, voisiko rajoitustoimien purkamisessa ottaa alueellinen tilanne paremmin huomioon. Koulujen avaaminen Helsingissä on ihan eri asia kuin vaikka Uudessakaupungissa, miettii Rantanen.

Seurataanko Suomessa Ruotsin esimerkkiä?

Rantanen ymmärtää hyvin sen, että päätökset ovat vaikeita ja hallitus joutuu tässä asiassa seilaamaan sumussa ja vähän sokkona. Kuitenkin juuri sellaisessa tilanteessa olisi tarpeen kuulla erilaisia vaihtoehtoja ja asiantuntijoita mahdollisimman laajalti ja valita sitten käytössä olevista vaihtoehdoista paras. Nyt hallituksen toiminta vaikuttaa hivenen yksipuoliselta.

– Kun nyt on saatu evidenssiä maista, joissa tukahduttamisstrategia tuntuu onnistuvan, niin miksi Suomessa ei voida ottaa mallia niistä, kun vielä olisi mahdollista valita pienimmän riesan tie? Nyt näyttää siltä, että Suomessa osin seurataan koronaepidemiaa Euroopan huonoiten hoitaneen Ruotsin esimerkkiä, mikä mielestäni on hivenen pöyristyttävää, Rantanen ihmettelee.

Viesti otettava vakavasti

Rantasen mielestä hallituksen valitsemasta strategiasta ja sitä vastustavasta tutkijoiden ja lääkärien avoimesta kirjeestä herää se kysymys, onko Suomessa käytetty riittävän laajasti sitä asiantuntijatietoa, joka meillä olisi käytettävissä.

– Mielestäni hallituksen pitää ottaa vakavasti tämä asiantuntijoiden viesti, Rantanen toteaa.

MIKA MÄNNISTÖ