Google on tutkinut koronaviruksen aiheuttamia muutoksia siihen, missä ihmiset liikkuvat. Eri maissa voidaan havaita erilaisia trendejä: tiukkojen rajoitusten maissa ruokakaupassa käynnit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Esimerkiksi Suomessa ja Etelä-Koreassa luonnossa ja puistoissa liikkuminen on yli kaksinkertaistunut.

Ohjelmistoyritys Google on jäljittänyt käyttäjiensä liikkumista koronapandemian aikana. Googlen mukaan tietoja on kerätty vain sellaisilta käyttäjiltä, jotka ovat Googlen karttaohjelman asetuksissa sallineet sijaintihistorian tallentamisen. Tiedot on koostettu siten, että niitä ei voida yhdistää kenenkään henkilökohtaisiin sijaintitietoihin tai liikkeisiin.

Eri maita koskevat Googlen liikkuvuusraportit löytyvät netistä. Kunkin maan kohdalla on tarkasteltu ihmisten liikkuvuuden muutoksia eri kohteissa, kuten ostoskeskuksissa ja ravintoloissa, ruokakaupoissa ja apteekeissa, puistoissa, asemilla ja työpaikoilla.

Maiden välillä selviä eroja

Tiukkojen liikkumisrajoitusten maissa, kuten Espanjassa ja Uudessa Seelannissa ruokakaupassa ja apteekissa käynnit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Ostoskeskuksissa ja ravintoloissa käynnit ovat tietenkin romahtaneet kaikissa niissä maissa, joissa ne on suljettu.

Etelä-Koreassa epidemian leviäminen pantiin kuriin varhaisessa vaiheessa, joten siellä ihmiset ovat liikkuneet ostoskeskuksissa ja ravintoloissa entiseen malliin. Ruokakaupassa ja apteekissa käynnit ovat peräti lisääntyneet lähes kolmanneksen. Töissäkäynti on vähentynyt puolella ihmisten siirryttyä etätöihin.

Taiwanissa ihmisten liikkuvuus ei ole koronapandemian aikana muuttunut juuri mitenkään: yhteiskunta näyttää pyörivän aivan entiseen tapaan.

Metroa vältellään – luonto vetää puoleensa

Juna-, bussi- ja metroasemia vältellään lähes kaikissa maissa. Julkisen liikenteen sijasta ihmiset suuntaavat luontoon. Esimerkiksi Suomessa ja Etelä-Koreassa luonnossa ja puistoissa liikkuminen on yli kaksinkertaistunut. Iltalehti kertoo samaa kuin Googlen tutkimustulokset: eteläisen Suomen kansallispuistoissa on ollut peräti ruuhkaa korona-aikana.

Joissakin maissa koronaviruksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset ovat kuitenkin olleet niin tiukat, että edes puistoihin ei pääse: Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa rannoilla ja puistoissa kuljeskelu on vähentynyt yli puolella.

Kännykkäsi kyttää menemisiäsi

Googlen keräämät tiedot kertovat myös siitä, miten helposti kännykkää voidaan käyttää ihmisten jäljittämiseen jopa ilman erillistä ”koronasovellusta”. Matkapuhelinten sijaintitietoja on käytetty monilla tavoilla ihmisten jäljittämiseen ja seuraamiseen koronakriisin aikana, kuten esimerkiksi tämä Ylen laaja juttu kertoo.

Jos mobiililaitteen Google-sovelluksen sijaintihistorian tallennus on päällä, laite tallentaa kaikki käyntikohteesi aina kun laite on mukanasi, vaikka et juuri silloin käyttäisi mitään Google-palvelua. Oletuksena Google-tilin sijaintihistoria on pois käytöstä, ja sen saa päälle tai pois näillä ohjeilla.

SUOMEN UUTISET