

LEHTIKUVA
Google tutki: Korona muuttaa ihmisten liikkuvuutta – suomalaiset suuntaavat luontoon
Google on tutkinut koronaviruksen aiheuttamia muutoksia siihen, missä ihmiset liikkuvat. Eri maissa voidaan havaita erilaisia trendejä: tiukkojen rajoitusten maissa ruokakaupassa käynnit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Esimerkiksi Suomessa ja Etelä-Koreassa luonnossa ja puistoissa liikkuminen on yli kaksinkertaistunut.
Ohjelmistoyritys Google on jäljittänyt käyttäjiensä liikkumista koronapandemian aikana. Googlen mukaan tietoja on kerätty vain sellaisilta käyttäjiltä, jotka ovat Googlen karttaohjelman asetuksissa sallineet sijaintihistorian tallentamisen. Tiedot on koostettu siten, että niitä ei voida yhdistää kenenkään henkilökohtaisiin sijaintitietoihin tai liikkeisiin.
Eri maita koskevat Googlen liikkuvuusraportit löytyvät netistä. Kunkin maan kohdalla on tarkasteltu ihmisten liikkuvuuden muutoksia eri kohteissa, kuten ostoskeskuksissa ja ravintoloissa, ruokakaupoissa ja apteekeissa, puistoissa, asemilla ja työpaikoilla.
Maiden välillä selviä eroja
Tiukkojen liikkumisrajoitusten maissa, kuten Espanjassa ja Uudessa Seelannissa ruokakaupassa ja apteekissa käynnit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Ostoskeskuksissa ja ravintoloissa käynnit ovat tietenkin romahtaneet kaikissa niissä maissa, joissa ne on suljettu.
Etelä-Koreassa epidemian leviäminen pantiin kuriin varhaisessa vaiheessa, joten siellä ihmiset ovat liikkuneet ostoskeskuksissa ja ravintoloissa entiseen malliin. Ruokakaupassa ja apteekissa käynnit ovat peräti lisääntyneet lähes kolmanneksen. Töissäkäynti on vähentynyt puolella ihmisten siirryttyä etätöihin.
Taiwanissa ihmisten liikkuvuus ei ole koronapandemian aikana muuttunut juuri mitenkään: yhteiskunta näyttää pyörivän aivan entiseen tapaan.
Metroa vältellään – luonto vetää puoleensa
Juna-, bussi- ja metroasemia vältellään lähes kaikissa maissa. Julkisen liikenteen sijasta ihmiset suuntaavat luontoon. Esimerkiksi Suomessa ja Etelä-Koreassa luonnossa ja puistoissa liikkuminen on yli kaksinkertaistunut. Iltalehti kertoo samaa kuin Googlen tutkimustulokset: eteläisen Suomen kansallispuistoissa on ollut peräti ruuhkaa korona-aikana.
Joissakin maissa koronaviruksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset ovat kuitenkin olleet niin tiukat, että edes puistoihin ei pääse: Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa rannoilla ja puistoissa kuljeskelu on vähentynyt yli puolella.
Kännykkäsi kyttää menemisiäsi
Googlen keräämät tiedot kertovat myös siitä, miten helposti kännykkää voidaan käyttää ihmisten jäljittämiseen jopa ilman erillistä ”koronasovellusta”. Matkapuhelinten sijaintitietoja on käytetty monilla tavoilla ihmisten jäljittämiseen ja seuraamiseen koronakriisin aikana, kuten esimerkiksi tämä Ylen laaja juttu kertoo.
Jos mobiililaitteen Google-sovelluksen sijaintihistorian tallennus on päällä, laite tallentaa kaikki käyntikohteesi aina kun laite on mukanasi, vaikka et juuri silloin käyttäisi mitään Google-palvelua. Oletuksena Google-tilin sijaintihistoria on pois käytöstä, ja sen saa päälle tai pois näillä ohjeilla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kännykkä liikkumisrajoitukset jäljittäminen karttasovellus mobiiliverkko koronavirus kansallispuistot liikkuminen Google
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Infektiotutkijat varoittavat: Covid-19 jatkuu vielä vuosia – halaukset ja kättelyt ovat pannassa pitkään

Tutkijat ja lääkärit: Koronan tukahduttaminen on paras vaihtoehto – hallituksen tulisi omaksua linja viipymättä

Tavio: Jos tartunnat saataisiin painettua mahdollisimman alas, yhteiskuntaa voitaisiin avata nopeammin – ”Strateginen valinta tulisi olla tukahduttaminen, eikä taudin leviämisen jatkuva hidastaminen”

Perussuomalaiset: 46 asiantuntijan strategia käyttöön

Rantanen: ”Asiantuntijoiden viesti syytä ottaa vakavasti”

Verkkohuijauksilla uskomattomat mittasuhteet – Google poistaa palveluistaan 5 000 mainosta minuutissa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää