

LEHTIKUVA
Google tutki: Korona muuttaa ihmisten liikkuvuutta – suomalaiset suuntaavat luontoon
Google on tutkinut koronaviruksen aiheuttamia muutoksia siihen, missä ihmiset liikkuvat. Eri maissa voidaan havaita erilaisia trendejä: tiukkojen rajoitusten maissa ruokakaupassa käynnit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Esimerkiksi Suomessa ja Etelä-Koreassa luonnossa ja puistoissa liikkuminen on yli kaksinkertaistunut.
Ohjelmistoyritys Google on jäljittänyt käyttäjiensä liikkumista koronapandemian aikana. Googlen mukaan tietoja on kerätty vain sellaisilta käyttäjiltä, jotka ovat Googlen karttaohjelman asetuksissa sallineet sijaintihistorian tallentamisen. Tiedot on koostettu siten, että niitä ei voida yhdistää kenenkään henkilökohtaisiin sijaintitietoihin tai liikkeisiin.
Eri maita koskevat Googlen liikkuvuusraportit löytyvät netistä. Kunkin maan kohdalla on tarkasteltu ihmisten liikkuvuuden muutoksia eri kohteissa, kuten ostoskeskuksissa ja ravintoloissa, ruokakaupoissa ja apteekeissa, puistoissa, asemilla ja työpaikoilla.
Maiden välillä selviä eroja
Tiukkojen liikkumisrajoitusten maissa, kuten Espanjassa ja Uudessa Seelannissa ruokakaupassa ja apteekissa käynnit ovat vähentyneet jopa kolmanneksen. Ostoskeskuksissa ja ravintoloissa käynnit ovat tietenkin romahtaneet kaikissa niissä maissa, joissa ne on suljettu.
Etelä-Koreassa epidemian leviäminen pantiin kuriin varhaisessa vaiheessa, joten siellä ihmiset ovat liikkuneet ostoskeskuksissa ja ravintoloissa entiseen malliin. Ruokakaupassa ja apteekissa käynnit ovat peräti lisääntyneet lähes kolmanneksen. Töissäkäynti on vähentynyt puolella ihmisten siirryttyä etätöihin.
Taiwanissa ihmisten liikkuvuus ei ole koronapandemian aikana muuttunut juuri mitenkään: yhteiskunta näyttää pyörivän aivan entiseen tapaan.
Metroa vältellään – luonto vetää puoleensa
Juna-, bussi- ja metroasemia vältellään lähes kaikissa maissa. Julkisen liikenteen sijasta ihmiset suuntaavat luontoon. Esimerkiksi Suomessa ja Etelä-Koreassa luonnossa ja puistoissa liikkuminen on yli kaksinkertaistunut. Iltalehti kertoo samaa kuin Googlen tutkimustulokset: eteläisen Suomen kansallispuistoissa on ollut peräti ruuhkaa korona-aikana.
Joissakin maissa koronaviruksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset ovat kuitenkin olleet niin tiukat, että edes puistoihin ei pääse: Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa rannoilla ja puistoissa kuljeskelu on vähentynyt yli puolella.
Kännykkäsi kyttää menemisiäsi
Googlen keräämät tiedot kertovat myös siitä, miten helposti kännykkää voidaan käyttää ihmisten jäljittämiseen jopa ilman erillistä “koronasovellusta”. Matkapuhelinten sijaintitietoja on käytetty monilla tavoilla ihmisten jäljittämiseen ja seuraamiseen koronakriisin aikana, kuten esimerkiksi tämä Ylen laaja juttu kertoo.
Jos mobiililaitteen Google-sovelluksen sijaintihistorian tallennus on päällä, laite tallentaa kaikki käyntikohteesi aina kun laite on mukanasi, vaikka et juuri silloin käyttäisi mitään Google-palvelua. Oletuksena Google-tilin sijaintihistoria on pois käytöstä, ja sen saa päälle tai pois näillä ohjeilla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kännykkä liikkumisrajoitukset jäljittäminen karttasovellus mobiiliverkko koronavirus kansallispuistot liikkuminen Google
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Infektiotutkijat varoittavat: Covid-19 jatkuu vielä vuosia – halaukset ja kättelyt ovat pannassa pitkään

Tutkijat ja lääkärit: Koronan tukahduttaminen on paras vaihtoehto – hallituksen tulisi omaksua linja viipymättä

Tavio: Jos tartunnat saataisiin painettua mahdollisimman alas, yhteiskuntaa voitaisiin avata nopeammin – ”Strateginen valinta tulisi olla tukahduttaminen, eikä taudin leviämisen jatkuva hidastaminen”

Perussuomalaiset: 46 asiantuntijan strategia käyttöön

Rantanen: ”Asiantuntijoiden viesti syytä ottaa vakavasti”

Verkkohuijauksilla uskomattomat mittasuhteet – Google poistaa palveluistaan 5 000 mainosta minuutissa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää