Koronapandemia on ohitse vasta sitten, kun Covid-19-tautia vastaan on kehitetty rokote. Näin sanovat Itävaltalainen tartuntatautiosaston ylilääkäri ja tutkijat Tanskasta sekä Norjasta. Päällä olevasta pandemiasta saattaa tulla vielä kaksi uutta aaltoa.

Ylilääkäri Christoph Wenisch johtaa wieniläistä Covid-19-taudin hoitoon keskittynyttä sairaalan osastoa ja sammuttelee kansalaisten intoa palata aikaan ennen pandemiaa. Tauti näyttäisi Itävallassakin hiljalleen taantuvan mutta positiivista kehitystä ei ole syytä vaarantaa.

Näillä mennään vuoteen 2023

– Riittävän etäisyyden säilyttäminen kanssaihmisiin on avain menestykseen. Jos unohdamme sen, olemme taas allikossa, Wenisch varoittaa Kurier-verkkojulkaisussa. Nykymenoa rajoituksineen kestää todennäköisesti vuoteen 2022 tai 2023 asti.

– Ainakaan ennen sitä emme paiskaa kättä toisillemme.

Wenisch muistuttaa jälleen kerran pandemian myötä kiertävistä ”tutkimuksiksi” kutsutuista julkaisuista, jotka perustuvat ehkä enemmänkin anekdootteihin. Lääketieteellisten päätösten pitää hänen mukaansa perustua tutkittuihin tosiasioihin.

Rokotetta odotellessa

Ainakin vuosi menee vielä ennen paluuta normaaliin, sanovat tanskalaiset tutkijat. Ilman toimivaa rokotetta on turha edes haaveilla mittavista konserteista saatikka jalkapallomatseista.

– Halaukset ja kättelyt ovat nyt mennyttä maailmaa pitkän aikaa, sanoo Kåre Mølbak Tanskan tartuntatautivirastosta Expressenissä.

Norja kuten Tanskakin on alkanut hiljalleen purkamaan koronarajoituksia. Koulut ja eskarit aukeavat ja parturiinkin pääsee. Tällä hetkellä kymmenen norjalaista koronapotilasta tartuttaa keskimäärin seitsemän henkilöä eli RO-luku on alle yhden ja tauti taantuu.

– Tartuntoja tulee taas enemmän, kun ihmisten liikkuminen ja kontaktit lisääntyvät, toteaa tutkija Petter Elstrøm Norjan kansanterveyslaitokselta.

SUOMEN UUTISET