

LEHTIKUVA
Koronarokotteesta tulossa geopolitiikan ase – rokotteen ensimmäinen jakelija voi sanella ehtonsa
Kilpajuoksu koronarokotteen kehittämiseksi on täydessä vauhdissa. Kysymys ei ole enää vain lääketieteellisestä kunniasta ja mahtavasta taloudellisesta palkinnosta. Nyt ratkaistaan kansakuntien kaapin paikka globaalilla tasolla.
Jokaisen maapallon kansalaisen rokottaminen Covid-19-tautia vastaan kestää kuukausia tai jopa vuosia. Siis sen jälkeen, kun käyttökelpoinen rokote on moninaisten hyväksymisprossien ja valmistusvaiheiden jälkeen saatu markkinoille. Kaikki eivät tule olemaan samassa veneessä, kirjoittaa kanadalainen Maclean’s -verkkosivusto.
YK:n alainen Maailman terveysjärjestö on ollut globaalissa vastuussa koronapandemian vastaisessa taistelussa. Terveysjärjestö on saanut osakseen myös täyslaidallisen kritiikkiä ja syytöksiä Kiinan etujen ajamisesta tai ainakin tosiasioiden peittelystä.
Kiistanalainen Maailman terveysjärjestö
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti huhtikuun puolivälissä, että USA jäädyttää omalta osaltaan WHO:n rahoituksen, juuri Kiinan liialliseksi väitetyn vaikutusvallan takia. Japanin varapääministeri intoutui puolestaan nimittämään Maailman terveysjärjestöä ”Kiinan terveysjärjestöksi”.
WHO on koordinoinut kansainvälistä yhteistyötä rokotteen kehittämiseksi Covid-19-tautia vastaan. Mutta se ei tarkoita sitä, että järjestö enää aikanaan johtaisi valmiin ja tehokkaan rokotteen jakelua. Yhteisvastuu katoaa kuin henkäys Saharaan ja kuvaan astuvat globaalit intressit sekä pelin politiikka.
Voittaja vie kaiken
Maailman terveysjärjestöllä ei ole osaa eikä arpaa siinä, miten jäsenvaltiot jakelevat rokotteensa, sanoo kansainvälisen terveydenhuollon asiantuntija ja YK:n entinen lainopillinen neuvonantaja David Fidler. Jos vaikkapa Yhdysvallat saa rokotteen ensin valmiiksi, se tulee Fidlerin mukaan jakelemaan sitä ensin ainoastaan omille kansalaisilleen.
– Poliittinen painostus tulee olemaan niin kovaa, että tasa-arvo ja köyhien maiden tarpeet kaikuvat kuuroille korville. Jos Kiina sen sijaan saa rokotteen ensin valmiiksi, se päättää rokotteen globaalista jakelusta.
– Kiina tulee antamaan rokotteen ensin Afrikalle ja vasta sitten Yhdysvalloille, väittää Fidler. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, että USA:ssa Kiinan veto voidaan tulkita rokotteen ottamiseksi aseeksi Yhdysvaltoja vastaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rokotteen kehittäminen David Fidler Maailman terveysjärjestö Covid-19 pandemia rokote koronavirus USA WHO Donald Trump Afrikka Kiina
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ennennäkemätön kilpajuoksu käynnissä koronalääkkeen kehittämiseksi – ensimmäiset testit jo käynnissä Covid-19 -tautiin sairastuneilla

Voidaanko korona nujertaa Vasara ja tanssi -strategialla?

Koronaviruksen vuoksi pystytettyjä eristystoimia aletaan purkaa – terveysalan asiantuntijat huolissaan

Meri: Kotimainen rokotetutkimus osa huoltovarmuutta- ”Maskifarssissa näimme, miten kalliiksi tulee tilata terveyttä suojaavia tarvikkeita kesken globaalin kriisin”

Infektiotutkijat varoittavat: Covid-19 jatkuu vielä vuosia – halaukset ja kättelyt ovat pannassa pitkään

Ennätyselvyttävälle Trumpille sataa kiitosta ja kuraa – kannatus silti Obaman vuoden 2012 lukemissa

Junnila: Kiinalaisyritykset uhka kansalliselle turvallisuudelle – 5G- ja liitännäisteknologia poistettava siirtymäajalla

Australialaisesta Qantasista tulossa ensimmäinen lentoyhtiö, joka edellyttää koronarokotusta kansainvälisillä lennoilla

Savio: Hallituksen on varmistettava koronavirusrokotusten edellyttämän logistiikan tehokkuus
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää