Koronaviruksen tartuntahuipun on katsottu olevan takana useissa Euroopan maissa. Tämän vuoksi poliitikkojen puheet kääntyvät talouden astettaiseen avaamiseen. Se huolettaa joitain terveydenhuollon ammattilaisia, vaikka avaamista ei suoritetakaan kokonaisuudessaan kerralla. Eristystoimia voidaan joutua käyttämään toistuvasti vielä vuonna 2022.

Uusia eristystoimia voidaan vaatia useastakin eri syystä. Koronavirusta ei tunneta vielä riittävän hyvin, jotta yhteiskunnan toiminnan kannalta oleellisten eristystoimien uusimisia ei voida mallintaa tarkasti. Science-lehden mallinnusvariaatiot kertovat, että ennen rokotetta talous voidaan joutua sulkemaan toistuvasti tämän ja ensi vuoden aikana.

Viruksen tarttuvuus, taudin jälkeen saavutetun immuniteetin kesto, vuodenaikojen vaikutus tarttuvuuteen ja eristystoimien täsmällisyys ovat tärkeimmät muuttujat osoittamaan tarvittavien eristystoimien lukumäärää ennen rokotteen kehittelyä.

Eristystoimien ennakointi on tärkeää, sillä tautihuippu ilmenee noin kahden viikon päästä eristystoimien aloittamisesta. Uusien eristystoimien aloittaminen on osattava tehdä oikea-aikaisesti. Jos ne tehdään liian aikaisin, talous kärsii turhan vuoksi. Jos ne tehdään liian myöhään, tehohoitokapasiteetti jää jyrän alle.

Laumasuoja toivottoman kaukana

Jotta ihmiskunta saavuttaisi laumasuojan eli immuniteetin koronavirusta vastaan, tulisi merkittävällä enemmistöllä ihmisistä olla sairastettuna Covid-19. Taudin jälkeen elimistön vasta-aineet kukistavat uudelleen pesäkettä etsivän viruksen. Tautia sairastamattomat ovat virukselle kuitenkin vapaata riistaa.

Italia oli ensimmäinen eurooppalainen maa, jossa epidemia levisi aggressiivisesti. Tiukkojen sulkutoimien jälkeen taudin huippu näyttää tasaantuneen. Uusien tartuntojen arvellaan nyt muodostuvan eristettyjen perheiden sisällä.

Italian on tämän hetken tietojen mukaan määrä avata talouttaan asteittain kahden viikon jälkeen. Maan kansalaisten suojeluvirasto arvioi, että laumasuoja on silti hyvin kaukana, koska vielä 90 prosenttia italialaisista ei ole ollut kosketuksissa viruksen kanssa.

Jo pelkät puheet eristystoimien purkamisesta jakaa maan aluepäättäjät kannattajiin ja vastustajiin. Maan koronavirusta vastaan taistelevan ”nyrkin” johtaja Domenico Arcuri ihmettelee päättäjien vimmaa avata taloutta.

– Ilman terveyttä talouden virkoaminen katoaa silmänräpäyksessä, Arcuri kertoi lauantaina.

Talous ja sosiaalisuus tuovat avauspaineita

Talouden syväkyykky on ilmeinen syy eristystoimien asteittaiseen purkuun. Muitakin syitä on. Intiassa säikähdettiin ruokahuollon kestävyyttä.

Espanjassa tiukat eristystoimet ovat olleet voimassa melko tarkalleen kuukauden päivät. Raittiin ilman puute näkyy lapsissa. Espanjan pääministeri Pedro Sánchez myöntää lasten tarvitsevan ulkoilua. Ongelma on, että vaikka lapset eivät usein sairastu itse viruksen aiheuttamaan tautiin, he voivat toimia viruksen levittäjinä.

Sánchez kertoi eristystoimien pitkittyvän toukokuun yhdeksänteen päivään, mutta lasten happihyppelyt voitaisiin sallia aiemmin.

Pienet liikkeet ensin auki

Euroopassa rajoitustoimien purkua suunnittelevat myös Portugali ja Tanska. Molemmissa maissa aiotaan myöntää luvat pienille liikkeille, kuten partureille. Suuret ostoskeskukset ja baarit pysyvät suljettuina.

Portugalissa rajoituksien purkuun liittyy ehtoja. Joukkoliikennevälineisiin ei ole asiaa ilman kasvosuojusta. Rajoitustoimien olisi määrä alkaa höllentyä toukokuun alussa.

Maan pääministeri António Costa arvelee, että rajoitustoimien purusta huolimatta talouden näkymät eivät ole ruusuisia. Maalle elintärkeä turismi pilannee ainakin tämän vuoden talousluvut.

Henri Alakylä