

LEHTIKUVA
Koronaviruksen vuoksi pystytettyjä eristystoimia aletaan purkaa – terveysalan asiantuntijat huolissaan
Koronaviruksen tartuntahuipun on katsottu olevan takana useissa Euroopan maissa. Tämän vuoksi poliitikkojen puheet kääntyvät talouden astettaiseen avaamiseen. Se huolettaa joitain terveydenhuollon ammattilaisia, vaikka avaamista ei suoritetakaan kokonaisuudessaan kerralla. Eristystoimia voidaan joutua käyttämään toistuvasti vielä vuonna 2022.
Uusia eristystoimia voidaan vaatia useastakin eri syystä. Koronavirusta ei tunneta vielä riittävän hyvin, jotta yhteiskunnan toiminnan kannalta oleellisten eristystoimien uusimisia ei voida mallintaa tarkasti. Science-lehden mallinnusvariaatiot kertovat, että ennen rokotetta talous voidaan joutua sulkemaan toistuvasti tämän ja ensi vuoden aikana.
Viruksen tarttuvuus, taudin jälkeen saavutetun immuniteetin kesto, vuodenaikojen vaikutus tarttuvuuteen ja eristystoimien täsmällisyys ovat tärkeimmät muuttujat osoittamaan tarvittavien eristystoimien lukumäärää ennen rokotteen kehittelyä.
Eristystoimien ennakointi on tärkeää, sillä tautihuippu ilmenee noin kahden viikon päästä eristystoimien aloittamisesta. Uusien eristystoimien aloittaminen on osattava tehdä oikea-aikaisesti. Jos ne tehdään liian aikaisin, talous kärsii turhan vuoksi. Jos ne tehdään liian myöhään, tehohoitokapasiteetti jää jyrän alle.
Laumasuoja toivottoman kaukana
Jotta ihmiskunta saavuttaisi laumasuojan eli immuniteetin koronavirusta vastaan, tulisi merkittävällä enemmistöllä ihmisistä olla sairastettuna Covid-19. Taudin jälkeen elimistön vasta-aineet kukistavat uudelleen pesäkettä etsivän viruksen. Tautia sairastamattomat ovat virukselle kuitenkin vapaata riistaa.
Italia oli ensimmäinen eurooppalainen maa, jossa epidemia levisi aggressiivisesti. Tiukkojen sulkutoimien jälkeen taudin huippu näyttää tasaantuneen. Uusien tartuntojen arvellaan nyt muodostuvan eristettyjen perheiden sisällä.
Italian on tämän hetken tietojen mukaan määrä avata talouttaan asteittain kahden viikon jälkeen. Maan kansalaisten suojeluvirasto arvioi, että laumasuoja on silti hyvin kaukana, koska vielä 90 prosenttia italialaisista ei ole ollut kosketuksissa viruksen kanssa.
Jo pelkät puheet eristystoimien purkamisesta jakaa maan aluepäättäjät kannattajiin ja vastustajiin. Maan koronavirusta vastaan taistelevan ”nyrkin” johtaja Domenico Arcuri ihmettelee päättäjien vimmaa avata taloutta.
– Ilman terveyttä talouden virkoaminen katoaa silmänräpäyksessä, Arcuri kertoi lauantaina.
Talous ja sosiaalisuus tuovat avauspaineita
Talouden syväkyykky on ilmeinen syy eristystoimien asteittaiseen purkuun. Muitakin syitä on. Intiassa säikähdettiin ruokahuollon kestävyyttä.
Espanjassa tiukat eristystoimet ovat olleet voimassa melko tarkalleen kuukauden päivät. Raittiin ilman puute näkyy lapsissa. Espanjan pääministeri Pedro Sánchez myöntää lasten tarvitsevan ulkoilua. Ongelma on, että vaikka lapset eivät usein sairastu itse viruksen aiheuttamaan tautiin, he voivat toimia viruksen levittäjinä.
Sánchez kertoi eristystoimien pitkittyvän toukokuun yhdeksänteen päivään, mutta lasten happihyppelyt voitaisiin sallia aiemmin.
Pienet liikkeet ensin auki
Euroopassa rajoitustoimien purkua suunnittelevat myös Portugali ja Tanska. Molemmissa maissa aiotaan myöntää luvat pienille liikkeille, kuten partureille. Suuret ostoskeskukset ja baarit pysyvät suljettuina.
Portugalissa rajoituksien purkuun liittyy ehtoja. Joukkoliikennevälineisiin ei ole asiaa ilman kasvosuojusta. Rajoitustoimien olisi määrä alkaa höllentyä toukokuun alussa.
Maan pääministeri António Costa arvelee, että rajoitustoimien purusta huolimatta talouden näkymät eivät ole ruusuisia. Maalle elintärkeä turismi pilannee ainakin tämän vuoden talousluvut.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huonolla taloudenpidolla on raskas hinta – Italian terveydenhuoltoa ajettiin eurokriisin jälkeen alas

Savio: Koronasta toipuvien testaus- ja karanteenikäytännöt yhtenäistettävä

Niikko: Jos Uudenmaan eristystä ei jatketa, on hallituksen päätettävä uusista rajoituskeinoista

Uudenmaan eristäminen loppuu – hallitus luottaa suositusten voimaan viruksen leviämisen estämisessä

Tavio: Uudenmaan sulun purkaminen on ennenaikaista

Infektiotutkijat varoittavat: Covid-19 jatkuu vielä vuosia – halaukset ja kättelyt ovat pannassa pitkään

Italian ja Saksan lainakorkojen ero kasvoi kriittiselle tasolle

Uusi-Seelanti tukahdutti koronan leviämisen – mutta taistelu jatkuu

Ranskan koronasolidaarisuus: Lääkkeet vientikieltoon – vaatii tukea ehkäisemään maan pankkikriisiä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.