Intiassa on viime päivinä yritetty tavoittaa uskonnolliseen Tablighi Jamaat -rukoustapahtumaan osallistuneita tuhansia intialaisia koko maan eristyksen aikana, The Economic Times uutisoi. Tapahtumaan on osallistunut myös tuhansia Intian ulkopuolelta tulleita. Intiassa jännitteet muslimiyhteisöä kohtaan ovat kasvaneet rukoustapahtuman myötä ja sen järjestäjät saattavat joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Eristysmääräyksen tarkoitus on saada tauti eristettyä niin nurkkaan, että kaikki sen tartuntaketjut voitaisiin jäljittää. Yli 7 500 intialaisen altistumisen vuoksi ketjujen esiin kaivaminen on huomattavasti hankalampaa. Perjantaina 664 tartunnasta peräti 647 tartuntaa on yhdistetty kyseiseen massatapahtumaan.

Lauantaina karanteeniin on määrätty jo yli 20 000 ihmistä tapahtuman ja jatkoaltistusten vuoksi. Sairastuneita on jo yli tuhat ympäri Intiaa. Viranomaiset kertovat altistuneiden tavoittelun jatkuvan yhä.

Intialainen kansanedustaja Gautam Gambhir kysyy twiitissään, mitä ihmettä nämä tapahtumaan osallistuneet ihmiset ovat oikein ajatelleet. Hän lisää, että yksikin tällainen virhe voi johtaa järkyttävän suureen katastrofiin.

Jännitteet kasvussa

Intialaiset tv-uutisotsikot ovat huutaneet: ”Pysäyttäkää koronajihadismi!”, BBC uutisoi. Otsikot ovat kasvattaneet hindujen ja muslimien välisiä jännitteitä.

Moskeijan johto, missä massatapahtuma järjestettiin, on saanut syytteet karanteenimääräyksen rikkomisesta. Tapahtuman puolustajat muistuttavat, että liikkumisrajoitusten vuoksi monet joutuivat jäämään aloilleen.

Eristysaika voi pitkittyä

Uusien epidemiakeskusten synty todennäköisesti pitkittää tarvittavaa eristysaikaa. Se puolestaan johtaa taloudellisiin lisävahinkoihin.

Eristysmääräyksen pitkittyminen merkitsee myös muita huolia. Financial Times kertoo, että Intian ruokahuolto kärsii pahoin, koska tukkumarkkinoiden logistiikkahäiriöt ovat johtaneet kysyntähäiriöihin. Toiseksi elintarvikkeiden päätyminen kuluttajille on epävarmaa, koska eristysmääräyksen vuoksi monet joutuvat olemaan työttömänä.

Intian terveydenhuolto ei pystyisi millään muotoa vastaamaan esimerkiksi Mumbain slummialueella leviävästä epidemiasta. Tämän vuoksi rajoitustoimilla pyritään estämään taudin leviäminen jo alkuvaiheessa.

Henri Alakylä