Ranska vaatii solidaarisuuden nimissä massiivisen taloudellisen avun Italialle. Syy lienee ranskalaispankkien mittavat Italia-riskit. Aiheesta uutisoi Reuters.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on toistuvasti vaatinut EU:lle yhteisvastuullisia koronabondeja. Näillä velkakirjoilla olisi tarkoitus vaimentaa eristystoimien talousvaikutuksia.

Ranskalla on Italiasta suuret rahoitusriskit. Italian hutera talous on arvioiden mukaan saamassa kovan kolauksen eristystoimien vuoksi.

Ranskan solidaarisuus jää kuitenkin mahdolliseen ranskalaispankkien turvaamiseen. Ranska laajensi koronaviruksen hoidossa käytettävien lääkkeiden vientikieltoa koskemaan useampia lääkevalmisteita. EU on kehottanut poistamaan lääkkeiden vientikieltoja.

Komissio voi haastaa oikeuteen

Hyödykkeiden vapaa liikkuvuus on yksi EU:n peruspilareista.

Vientikieltolistalla on antibiootteja, kipulääkkeitä, rauhottavia lääkkeitä, virusoireiden lievittämiseen käytettyjä lääkkeitä ja jopa diabeetikoiden tarvitsema insuliini.

Reutersin mukaan kaikista vientikiellon alaisista lääkkeistä ei ole Ranskassa pulaa. Sen sijaan kyseisistä valmisteista on vajetta joissain muissa EU-maissa.

Euroopan komission tiedottaja kertoi, että komissio voi haastaa Ranskan oikeuteen lääkeviennin kieltojen vuoksi.

Henri Alakylä