EU:n valtiovarainministerit pitivät tiistaina pitkän, yöhön asti jatkuneen kokouksen eilen. EU:n yhteisistä tukitoimista koronan vastaisessa taistelussa ei saatu vielä aikaan. Kokousta jatketaan torstaina.

Jäsenmaat ovat tehneet päätöksiä omista tukitoimistaan yhteensä usean biljoonan euron arvosta. Eteläiset jäsenmaat – erityisesti Italia, Espanja ja Ranska – ovat vaatineet yhteisvastuullisia tukitoimia ja aivan erityisesti yhteisiä velkakirjoja, koronabondeja. Saksan ja Hollannin johdolla ns. pohjoiset maat ovat vastustaneet koronabondeja.

Ministereiden kokouksessa oli eilen esillä kolme keinoa, joilla tuettaisiin erityisesti pahiten kriisiytyneitä maita. Keinoja ovat Euroopan vakausmekanismi EVM:n lainojen myöntäminen vakavan kriisin maille. Lainojen ehdoista on ollut erimielisyyttä. Italia ja Espanja haluavat lainoja ilman EVM:n sääntöjen mukaisia tiukkoja ehtoja. Lainoja on kaavailtu 200 miljardin edestä. Toinen keino olisi Euroopan investointipankin EIB:n myöntämät lainat, joilla olisi jäsenmaiden takaus. On esitetty lainojen määräksi 200 miljardia euroa. Kolmas keino olisi EU:n komission myöntämä tukilaina erityisesti työttömyyden kasvun lieventämiseen. Tämän ohjelma nimi on ”Sure”.

Torstain kokouksella on voimakkaita paineita jonkinlaisen ratkaisun synnyttämiseksi, koska EU-kriittisyys on kasvanut hyvin voimakkaaksi varsinkin Italiassa. Italia saattaisi jopa hajottaa euroalueen, jos tukea ei tule riittävästi. Jossain määrin yllättävää on, että EKP:n suunnalta koronabondeja ovat kannattaneet useat henkilöt kuten johtaja Christine Lagarde ja neuvoston jäsenet Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja vastaava Hollannin keskuspankin Klaus Knot.

SUOMEN UUTISET