Hallitus kokoontuu huomenna keskustelemaan Uudenmaan eristämisen jatkosta. Vaikka tartuntojen määrä Uudellamaalla on edelleen suuri verrattuna muihin maakuntiin, on eristämisen arvioitu päättyvän. Tämä huolestuttaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikkoa.


– Mikäli hallitus ei samalla ota käyttöön korvaavia rajoituskeinoja, voi tilanne riistäytyä käsistä. Yksi tehokas keino on laaja kasvomaskien käyttö. Maskien käytöstä tulisi tehdä pakollista erityisesti kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä. Myös THL on tänään suositellut kasvomaskien käyttöä julkisilla paikoilla, Mika Niikko sanoo ja jatkaa:

– Lisäksi tarvitaan erittäin tehokas testaus- ja jäljitysjärjestelmä, jota Suomessa ei vielä ole. Tartuntaketjujen jäljittämiseen ei hallituksen toisessa lisätalousarviossa ollut esitetty suoraan määrärahoja. Sen rahoitus tulee varmistaa viipymättä.

Maskit käyttöön koko kansalle

Kasvomaskien käyttö on viime aikoina tullut tai tulossa pakolliseksi useissa maissa. Suu-nenämaski on kustannustehokas tapa vähentää tartuntoja.

– Jotta tämä on mahdollista, hallituksen tulisi huolehtia maskien saamisesta kaikille kansalaisille. Saamieni selvitysten perusteella maskien globaali saatavuus ei ole ollut missään vaiheessa niin huono, kuin hallitus on antanut ymmärtää. Tarjontaan ei vain ole osattu vastata, näpäyttää Niikko.

Niikon mukaan maskeja tulisi jakaa kansalaisille ilmaiseksi tai nimellisellä hankintahinnalla.

– Turkki ilmoitti viime viikolla ensimmäisenä maana jakavansa jokaiselle asukkaalle viisi ilmaista maskia viikossa. Tämä on järkevää ja tehokasta epidemian torjuntaa.

Testimäärät reilusti alle kapasiteetin

Testausmäärien kasvattamisesta on puhuttu jo kuukauden päivät. Ministeri Krista Kiurun mukaan kapasiteetti voidaan nostaa nykyisestä 4 000:sta jopa 10 000:een päivässä.

– Testauskapasiteetin nostamisesta on puhuttu jo pitkään, mutta toimenpiteet eivät vastaa puheita. THL:n tilastojen mukaan kahden edellisen viikon testausmäärien keskiarvo jää alle 2 000 näytteen per päivä. Miten voi olla mahdollista, että jopa puolet kapasiteetista on jätetty käyttämättä viikosta toiseen? Niikko kysyy.

Viralliset tartuntaluvut junnaavat Suomessa nyt melko tasaisella tasolla. Niikko haluaa kuitenkin muistuttaa, että epidemia ei ole vielä läheskään ohi.

– Nyt on aika tehdä tehokkaita strategisia päätöksiä. Hallituksen jatkotoimien päätösten olisi hyvä perustua muiden maiden kokemuksiin testauksista ja suojamaskien käytöstä. Muussa tapauksessa päätöksien voidaan tulkita kallistuvan hidastetuksi versioksi laumasuojan hankkimisesta.

SUOMEN UUTISET