Lapin Perussuomalaiset vaatii Ruotsista saapuvan henkilöliikenteen välitöntä tiukentamista ja vain erittäin kriittisessä työtehtävissä olevien kulun sallimista.

Lapin piirin puheenjohtajan Juhana Kelloniemen allekirjoittamassa julkilausumassa muistutetaan, että vaikka Uusimaa on eristetty, ei Lapin näkökulmasta kaikkia tarvittavia virusta hidastavia toimia ole vielä otettu käyttöön:

– Tuoreet tilastot Länsirajalla leviävästä epidemiasta kertovat karua kieltään naapurimme Ruotsin epäonnistuneesta koronapolitiikasta. Taudin etenemistä on yritetty hidastaa kansankodille tyypilliseen tapaan diskuteeraamalla, suomeksi jahkaamalla. Entäpä kun kesälomakaudelle suuntaavat kymmenettuhannet ruotsinsuomalaiset valuvat Lapin kautta Suomeen, heillähän on Suomen passi.

– Rajaliikenne Ruotsiin on kyllä vähentynyt rajoitusten myötä, mutta Ruotsi on ilmeisen riippuvainen suomalaisesta hoitoalan työntekijäresurssista. Tämän vuoksi työmatkaliikennettä ei ole edes kielitaitoisen torniolaisen ministerimme avulla saatu pysäytettyä. Myös Tornion terästehtaalla työskentelee jonkin verran ruotsalaisia, jotka tuovat mahdollisesti epidemian mukanaan.

– Lappi on pitkään saanut ison osan tuloistaan matkailusta. Rahallinen vaikutus on ollut miljardin euron paikkeilla. Yöpymisvuorokausia on Lapissa ollut noin 3 miljoonaa, joten matkailijamäärä ylittää moninkertaisesti maakunnan oman väkimäärän. Aasialaisten osuus ja juuri viruksen kotimaasta Kiinasta tulevien osuus on kasvanut. Uutiset viruksesta huolettivat siis jo viime vuoden lopulla matkailuyritysten johtoporrasta, sesongistahan piti tulla talouden mittakaavassa kaikkien aikojen matkailutalvi. Toisin kävi, alasajo tuntuu syvällä niin yritysten kuin myös työntekijöiden kassassa ja hallituksen olisikin annettava alalle konkurssiaallon estämiseksi muutakin kuin epämääräisiä lupauksia.

Lapin Perussuomalaiset vaatii henkilöliikenteen välitöntä tiukentamista ja vain erittäin kriittisessä työtehtävissä olevien kulun sallimista.

– Katri Kulmunin (kesk.) mukaan Suomi tarvitsee Ruotsin tehohoitopaikkoja. Missä meitä siis hoidettaisiin, Sundsvallissa vai Uumajassa, Haaparannalta kapasiteettia tuskin löytyy? Useat Länsirajalla asuvat kertovat rajan vuotavan kuin seulan. Kuka vaan rajoituksista vähät välittävä väylänvartinen voi hiihtää tai moottorikelkkailla nuuskanhakuun naapurin puolelle. Entäpä kun Uudenmaan epidemiahuippu on saavutettu ja liikkumisrajoitukset poistetaan? Onko sitten vuorollaan tulossa Lapin rajojen sinetöinti, astetta liian myöhään?

– Tilanne on meille kaikille uusi ja äkillinen, eikä kokematon johtoviisikko ole vanhoihin toimintamalleihin voinut turvautua. Kriisi on kuitenkin joskus ohi. Tällöin alkaa yhteiskunnan uudelleenrakentaminen. Jo nyt on tiedossa, että talouden Korona-jälkitautien hintalappu tulee olemaan kymmeniä miljardeja. Olisiko nyt aika luopua alunperinkin täysin utopistisesta hallitusohjelmasta ja ilmastopolitiikasta? Mikäli vastaus on ei, voinemme varsinkin täällä pitkien etäisyyksien Lapissa varautua siihen, että eläminen kallistuu taas kerran.

SUOMEN UUTISET