

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsin Norrbottenin kautta rajan yli tuleva helposti tarttuva virusvariantti voi muuttaa Suomen epidemiatilannetta nopeasti – Juuso esittää nopeampaa rokotustahtia Länsi-Pohjan alueelle
Suomen ja Ruotsin välillä on suuri ero epidemiatilanteessa. Ilmaantuvuuslukujen ero Lapin sairaanhoitopiirin ja Ruotsin Norrbottenin välillä on jopa 20-kertainen. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso pelkää nopeasti leviävän ja helposti tarttuvan virusvariantin saattavan muuttaa nopeasti koko Suomen epidemiatilannetta rajaliikenteen kautta.
Moniin muihin Euroopan maihin verrattuna Suomen Covid-19-rokottamistahti näyttää etenevän hitaasti. Yhtenä syynä on pidetty rokotusannosten saatavuutta. Rokoteannoksia on Suomessa edelleen niukasti verrattuna siihen, mitä sosiaali- ja terveysministeriö alkujaan arvioi sitä saatavan. Valtioneuvosto on todennut, että uusi Covid-19-muunnos leviää selvästi aiempaa helpommin.
Muuntoviruksen nopea leviäminen Suomessa kuormittaisi entistä enemmän terveydenhuollon kantokykyä. Hallituspuolueet ovat keskustelleet sote-ministeriryhmässä uusien, tiukempien rajoitusten tarpeesta nykyisessä tilanteessa. Myös sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt, että muuntoviruksen leviämistä yritettäisiin ehkäistä ennalta tiukentamalla koronarajoituksia.
– Suomen ja Ruotsin välillä on suuri ero epidemiatilanteessa. Ruotsin Norrbottenin alueella uusien koronavirustapausten ilmaantuvuus on 400 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana. Haaparannalla ilmaantuvuusluku on jo 1 400. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on 71,9 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden, ja Lapin sairaanhoitopiirissä 22 tapausta 100 000 asukasta kohden, kertoo kansanedustaja Kaisa Juuso.
Ero Ruotsiin jopa 20-kertainen
Ero Lapin sairaanhoitopiirin ja Norrbottenin välillä on jopa 20-kertainen. Kun Norrbotteniin tulee nopeasti leviävää ja helposti tarttuvaa varianttivirusta, rajaliikenteen kautta se voi hyvin nopeasti muuttaa epidemiatilannetta Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien alueella ja koko Suomessa.
– Hallitus on suunnitellut kiristävänsä työmatkustamisen ehtoja. Tornion seudulle valmistellaan myös rajaliikenteeseen suuntautuvia massatestauksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 7.1. antaman ohjeistuksen mukaan kaikki maahan saapuvat pyritään ohjaamaan testeihin rajoilla, jottei virusmuunnoksia pääsisi matkustajien mukana Suomeen. Kaikkien Suomeen saapuvien testaus aloitettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Koska lentokentillä ja satamissa tehdään tarkkaa testausta, se olisi luonnollisesti tarkoituksenmukaista saada toimimaan myös maarajoilla.
– Länsirajalla sen hidasteena ovat kuitenkin isot rajanylitysmäärät, eli 125 000-155 000 rajanylitystä viikossa. Tästä määrästä suuri osa on työmatkaliikennettä. Työmatkaliikenteen lisäksi länsirajan alueella on paljon myös muuta vilkasta rajayhteisöliikennettä ja myös vapaa-ajan matkustusta. Hallitus voisi rajoitusten sijaan torjua epidemian leviämistä nopeuttamalla rokotusohjelmaa länsirajan kunnissa, toteaa Juuso.
Länsi-Pohjan väestö tulisi rokottaa ensimmäisten joukossa
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan epidemiatilanteen vakavuutta lisäävät Haaparannan väestön kontaktit Etelä-Ruotsiin. Se lisää tai nopeuttaa muuntovirusten leviämisriskiä pohjoiseen Etelä-Ruotsista, missä koronatilanne on vaikeampi. On vaikea toteuttaa koronatestausta rajalla niin, että se olisi tehokasta ja toisaalta auttaisi epidemian rajoittamista.
Rajayhteisöön kuuluvien ruotsalaisten pääsyn rajoittaminen Suomeen ei ole kovin tehokas keino epidemiologisesti, koska Haaparannassa asuu paljon Suomen kansalaisia. Suomen kansalaisten rajanylitystä taas on mahdotonta rajoittaa, koska heille rajanylitys kumpaankin suuntaan on perustuslain takaama oikeus.
– Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Taskila katsoo, että epidemiologisesti tehokas keino olisi rokottaa Länsi-Pohjan väestö ensimmäisten joukossa. Tehokkainta olisi tehdä toimenpide yhteistyössä Ruotsin kanssa ja rokottaa väki molemmin puolin rajaa silloin kun rokoteannosten määrä kasvaa alkuvuoden aikana uusien valmisteiden tullessa markkinoille. Rokotteen saaneet toimisivat puskurina vilkkaalla rajaseudulla.
– Jos viruksen leviämistä olisi mahdollista tällä keinolla hidastaa, Suomi ehtisi sillä aikaa saada lisää rokoteannoksia ja rokottaa enemmän niitä ihmisiä, joille korona on kaikkein vaarallisin. Silloin rajoituksia voitaisiin purkaa. Epidemiatilanteen tarkoituksenmukaisella hoidolla on suora vaikutus rajoitusten tarpeeseen ja sitä kautta yritystoimintaan ja kuntien ja valtion talouteen. Olen tänään tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministerille, kertoo Juuso.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rokotestrategia Jyri Taskila koronarokote koronarajoitukset rajaliikenne koronaepidemia koronavirus kirjallinen kysymys Kaisa Juuso
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Onko Suomen rokotelinja EU:ssa rokotesolidaarisuus vai kansallinen etu?

Koronakriisi ajaa hoitajat ahtaalle: ”Ala on tapettu kymmenessä vuodessa”

Wihonen: Miksi rajan yli saapuvat tartunnat tulevat edelleen yllätyksenä?

Ronkainen: Hallituksen rokotusstrategia pettää

Valtiot vaativat yhä useammin matkaajalta negatiivista koronatestiä – klinikka ratkaisi asian keksimällä tulokset

Reijonen: Milloin kaikki halukkaat suomalaiset on rokotettu?

EU:n rokotefarssi horjuuttaa unionia – ”Brexitissä britit tekivät kaiken oikein”

Juuso vaatii alueellisten yritysten aseman parantamista: ”Pienten ja keskisuurten yritysten vaikea saada enää rakennusurakoita”

Rantanen ihmeissään THL:n suosituksesta koronarokotevälin pidentämiseksi: ”Ylittää valmistajan ohjeet kaksinkertaisesti”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.