

LEHTIKUVA
Juuso vaatii alueellisten yritysten aseman parantamista: ”Pienten ja keskisuurten yritysten vaikea saada enää rakennusurakoita”
Voimassa olevan hankintalain mukaan julkiset hankinnat on pyrittävä toteuttamaan niin, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin. Kansanedustaja Kaisa Juuson mukaan hankintalain vaatimus ei nyt toteudu.
Lain mukaan on myös pyrittävä huomioimaan hankinnan kokoon ja laajuuteen nähden riittävä avoimuus ja syrjimättömyys. Hankintalaissa säädetään myös, että julkiset hankinnat on toteutettava tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina.
– Kentältä tulleen palautteen mukaan pienten ja keskisuurten yritysten on nykyisin vaikea enää saada rakennusurakoita. Tämä johtuu siitä, että julkiset hankintayksiköt ovat kiristäneet hankintalain tulkintaa. Kunnat ja kuntayhtymät sekä valtio asettaessaan omia rakennushankkeitaan urakkakilpailuun nostavat liikevaihtoriman niin korkealle, että alueelliset yritykset putoavat heti pois urakkakilpailusta, kertoo kansanedustaja Kaisa Juuso.
– Ne eivät pääse edes mukaan tarjouskilpailuun jättämään tarjousta. Hankintalain vaatimus pienten ja keskisuurten yritysten tasapuolisesta kohtelusta ei toteudu.
PK-yritykset kokevat tulleensa syrjityiksi
Rakennusteollisuusliitolta ja rakennusyrittäjiltä tulleen palautteen mukaan viimeaikaisissa tarjouskyselyissä hankintayksiköt ovat yhä useammin alkaneet vaatia rakennusliikkeen vuosiliikevaihdolta hankintalaissa säädettyä maksimia eli tarjouskilpailun kohteen ennakoidun hinnan kaksinkertaista arvoa.
Vallitsevasta tulkintakäytännöstä on näin muodostunut hankintalain toisessa pykälässä säädetyn hankintalain tavoitteen vastainen. Hankintalain nykyinen tulkintakäytäntö rajoittaa laajasti alueellisten pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuutta osallistua julkisiin rakennusurakkakilpailuihin.
– Vallitseva käytäntö lisää rakennusalan keskittymistä suurille valtakunnallisille yrityksille. Kehitys on johtanut useissa maakunnissa siihen tilanteeseen, että julkinen rakentaminen on keskittymässä kahdelle tai kolmelle suurimmalle valtakunnalliselle toimijalle.
– Hankintalain liikevaihtorajan liian tiukka soveltaminen on johtanut kilpailun vähenemiseen, ja monet pienet ja keskisuuret yritykset kokevat tulleensa syrjityiksi julkisissa hankinnoissa vastoin hankintalaissa säädettyjä tavoitteita. Kehitys vähentää alueellisten yritysten mahdollisuuksia työllistää ja toimia markkinoilla, toteaa Juuso.
Rakennusteollisuus vaatii liikevaihtorajan alentamista
Hankintalaissa mainitun liikevaihtorajan nostamista maksimiin pidetään rakennusteollisuuden ja alan yrittäjien keskuudessa perusteettomana. Rakennusteollisuuden piirissä vuosittaiset volyymit ja liikevaihdot vaihtelevat hyvin paljon. Korkea edellisen vuoden liikevaihto ei sinällään kuvaa yrityksen taloudellista kantokykyä ja yrityksen edellytyksiä menestyksellisesti toteuttaa urakkakilpailun kohteena oleva rakennushanke.
Rakennusteollisuuden piiristä vaaditaankin liikevaihtorajan alentamista sekä sen laskemista useamman vuoden keskiarvona. Lisäksi todetaan rakennusyrityksen referenssien sekä yrityksen taloudellisen tilanteen ja luottoluokituksen olevan parempia tunnuslukuja kuvaamaan taloudellista kantokykyä kuin yksipuolisen liikevaihtolukeman.
– Rakennusteollisuusliiton ja rakennusliikkeiden esittämät muutokset parantaisivat alueellisten rakennusyritysten nykyisin heikkoa asemaa julkisten kohteiden tarjouskilpailuissa. Olen tehnyt tästä kirjallisen kysymyksen ministerille, kertoo Juuso.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rakennusyritykset liikevaihtoraja rakennusteollisuus kirjallinen kysymys Kaisa Juuso Rakennusala hankintalaki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tornion terästehdas Outokummulta mittava väenvähennys – Juuso vaatii hallitukselta tukitoimenpiteitä

Juuso kehittäisi vuorotteluvapaajärjestelmää: ”Tärkeä työkalu eläkeputken poistumisen yhteydessä”

Ruotsin Norrbottenin kautta rajan yli tuleva helposti tarttuva virusvariantti voi muuttaa Suomen epidemiatilannetta nopeasti – Juuso esittää nopeampaa rokotustahtia Länsi-Pohjan alueelle

Koronatilanne vaikeuttaa edelleen yritysten toimintaa – Juuso vaatii työttömyysturvan koronapoikkeuksen jatkamista
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.