

LEHTIKUVA
Juuso vaatii alueellisten yritysten aseman parantamista: “Pienten ja keskisuurten yritysten vaikea saada enää rakennusurakoita”
Voimassa olevan hankintalain mukaan julkiset hankinnat on pyrittävä toteuttamaan niin, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin. Kansanedustaja Kaisa Juuson mukaan hankintalain vaatimus ei nyt toteudu.
Lain mukaan on myös pyrittävä huomioimaan hankinnan kokoon ja laajuuteen nähden riittävä avoimuus ja syrjimättömyys. Hankintalaissa säädetään myös, että julkiset hankinnat on toteutettava tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina.
– Kentältä tulleen palautteen mukaan pienten ja keskisuurten yritysten on nykyisin vaikea enää saada rakennusurakoita. Tämä johtuu siitä, että julkiset hankintayksiköt ovat kiristäneet hankintalain tulkintaa. Kunnat ja kuntayhtymät sekä valtio asettaessaan omia rakennushankkeitaan urakkakilpailuun nostavat liikevaihtoriman niin korkealle, että alueelliset yritykset putoavat heti pois urakkakilpailusta, kertoo kansanedustaja Kaisa Juuso.
– Ne eivät pääse edes mukaan tarjouskilpailuun jättämään tarjousta. Hankintalain vaatimus pienten ja keskisuurten yritysten tasapuolisesta kohtelusta ei toteudu.
PK-yritykset kokevat tulleensa syrjityiksi
Rakennusteollisuusliitolta ja rakennusyrittäjiltä tulleen palautteen mukaan viimeaikaisissa tarjouskyselyissä hankintayksiköt ovat yhä useammin alkaneet vaatia rakennusliikkeen vuosiliikevaihdolta hankintalaissa säädettyä maksimia eli tarjouskilpailun kohteen ennakoidun hinnan kaksinkertaista arvoa.
Vallitsevasta tulkintakäytännöstä on näin muodostunut hankintalain toisessa pykälässä säädetyn hankintalain tavoitteen vastainen. Hankintalain nykyinen tulkintakäytäntö rajoittaa laajasti alueellisten pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuutta osallistua julkisiin rakennusurakkakilpailuihin.
– Vallitseva käytäntö lisää rakennusalan keskittymistä suurille valtakunnallisille yrityksille. Kehitys on johtanut useissa maakunnissa siihen tilanteeseen, että julkinen rakentaminen on keskittymässä kahdelle tai kolmelle suurimmalle valtakunnalliselle toimijalle.
– Hankintalain liikevaihtorajan liian tiukka soveltaminen on johtanut kilpailun vähenemiseen, ja monet pienet ja keskisuuret yritykset kokevat tulleensa syrjityiksi julkisissa hankinnoissa vastoin hankintalaissa säädettyjä tavoitteita. Kehitys vähentää alueellisten yritysten mahdollisuuksia työllistää ja toimia markkinoilla, toteaa Juuso.
Rakennusteollisuus vaatii liikevaihtorajan alentamista
Hankintalaissa mainitun liikevaihtorajan nostamista maksimiin pidetään rakennusteollisuuden ja alan yrittäjien keskuudessa perusteettomana. Rakennusteollisuuden piirissä vuosittaiset volyymit ja liikevaihdot vaihtelevat hyvin paljon. Korkea edellisen vuoden liikevaihto ei sinällään kuvaa yrityksen taloudellista kantokykyä ja yrityksen edellytyksiä menestyksellisesti toteuttaa urakkakilpailun kohteena oleva rakennushanke.
Rakennusteollisuuden piiristä vaaditaankin liikevaihtorajan alentamista sekä sen laskemista useamman vuoden keskiarvona. Lisäksi todetaan rakennusyrityksen referenssien sekä yrityksen taloudellisen tilanteen ja luottoluokituksen olevan parempia tunnuslukuja kuvaamaan taloudellista kantokykyä kuin yksipuolisen liikevaihtolukeman.
– Rakennusteollisuusliiton ja rakennusliikkeiden esittämät muutokset parantaisivat alueellisten rakennusyritysten nykyisin heikkoa asemaa julkisten kohteiden tarjouskilpailuissa. Olen tehnyt tästä kirjallisen kysymyksen ministerille, kertoo Juuso.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rakennusyritykset liikevaihtoraja rakennusteollisuus kirjallinen kysymys Kaisa Juuso Rakennusala hankintalaki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tornion terästehdas Outokummulta mittava väenvähennys – Juuso vaatii hallitukselta tukitoimenpiteitä

Juuso kehittäisi vuorotteluvapaajärjestelmää: “Tärkeä työkalu eläkeputken poistumisen yhteydessä”

Ruotsin Norrbottenin kautta rajan yli tuleva helposti tarttuva virusvariantti voi muuttaa Suomen epidemiatilannetta nopeasti – Juuso esittää nopeampaa rokotustahtia Länsi-Pohjan alueelle

Koronatilanne vaikeuttaa edelleen yritysten toimintaa – Juuso vaatii työttömyysturvan koronapoikkeuksen jatkamista
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.