Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen kirjoittaa tänään Itä-Häme-lehdessä julkaistussa kolumnissaan maailmanlaajuisen pandemian selvästi osoittaneen, että kansallisvaltioiden tärkein tehtävä on suojata oman maan kansalaisiaan. Koronaa vastaan tehdyillä rajoituksilla ei Ronkaisen mukaan tautia kuitenkaan saatu kerralla nujerrettua, mutta valoa tunnelin päässä edustavat ennätysvauhdilla kehitetyt rokotteet.

– Kuitenkin siinä missä muut kansallisvaltiot ajavat omaa etuaan, on mallioppilas-Suomi päinvastoin rähmällään EU:hun silloinkin, kun siitä on meille haittaa. Hallitus on epäonnistunut neuvotteluissa ja joutunut EU-jonon hännille: rokotteita tulee yhteishankinnan kautta ripotellen, kirjoittaa Jari Ronkainen.

Hallituksen toiminta nostattanut kulmakarvoja

Ronkainen pitää EU:n yhteishankintamenettelyä rokostusten suhteen kankeana ja kömpelönä. Jopa puheenjohtajamaa Saksa, joka on tuskastunut rokotetoimitusten hitauteen, on EU-sopimuksen vastaisesti tehnyt omia lisähankintojaan rokotesaatavuutensa turvaamiseksi. Koronasta kovin kärsineellä Iso-Britannialla, joka Brexitin myötä on pyristellyt itsensä vihdoin vapaaksi EU:sta, näyttääkin pyyhkivän rokoterintamalla hyvin.

Ronkainen ihmetteleekin, miten saksalaisen lääkeyhtiön rokotetta voidaan toimittaa ja ottaa käyttöön Iso-Britanniassa paljon nopeammalla aikataululla kuin Saksassa.

– EU-politiikka ei ole ainoa osa-alue, jossa hallituksen toiminta on nostattanut kulmakarvoja. Esimerkiksi tartuntakanavaksi muodostunutta Makedonian Skopjen lentoyhteyttä ei saada poikki ilmeisestä kansallisesta edusta huolimatta.

– Myöskään koronatestausta ei olla lentoasemalla pystytty kattavasti järjestämään, ja siitä on ollut mahdollisuus jopa kieltäytyä! Tämä siis aikana, jolloin muissa maissa on onnistuneesti otettu käyttöön todistus negatiivisesta koronatestistä matkustamisen ehtona, Ronkainen ihmettelee.

Haavisto rokottaisi itäeurooppalaiset

Kuin kirsikkana kakun päällä on al-Holin-tapauksessa ryvettynyt ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoittanut vetoomuksen, jossa toivotaan koronarokoteapua EU:n ulkopuolisille Itä-Euroopan maille. Ronkaisen mielestä on vielä hyvin ennenaikaista miettiä, mitä ylimääräisille rokotteille tapahtuu, kun EU:n ja Suomen omakin toiminta on vielä lapsenkengissään ja rokotustahtia mitataan pahimmillaan vuosissa.

– Haavisto perustelee esimerkiksi ukrainalaisten rokottamista tärkeänä Suomen kannalta, sillä Ukrainasta tulee runsaasti maatalouden vierastyövoimaa. Samalla täysin tolkuttomalla logiikalla voisimme rokottaa myös kiinalaisia, japanilaisia tai vaikka venäläisiä elvyttämään turismia Suomen kovia kärsineelle matkailualalle, toteaa Ronkainen.

Haaviston prioriteettilista näyttää Ronkaisen mielestä olevan muutenkin aivan hakoteillä. Iso-Britanniassa todetun koronataudin muunnoksen vuoksi voimaan astuneen matkustuskiellon takia useita Suomen kansalaisia on nyt jumissa Isossa-Britanniassa, mukaan lukien alaikäisiä. Siinä missä Syyrian al-Holin leiriltä tuotiin pahimmillaan kansallista turvallisuutta uhkaavia henkilöitäkin charter-lennoilla Suomeen, ovat ilman omaa syytään pulassa olevat suomalaiset jääneet oman onnensa nojaan.

Onko Suomi sittenkään kokoaan suurempi EU:ssa?

Lopuksi Ronkainen nostaa esiin sen, kuinka rokoteasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on heristellyt EU:lle sormeaan rokotusten hitaasta saamisesta Suomeen.

– Nähtäväksi jää, onko ministerin ärhentelyllä mitään vaikutusta EU:ssa, vai oliko tyhjä viesti tarkoitettu vain omien kannattajien tyynnyttämiksesi. Silloin myös selviää, istuuko Suomi keskeisissä neuvottelupöydissä ja onko se sittenkään kokoaan suurempi EU:ssa, kuten meille on moneen kertaan vakuuteltu, Ronkainen pohtii kirjoituksessaan.

Suomen Uutiset