Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistutti MTK:n kuntavaalipaneelissa tänään, että hallitus ei voi siirtää lopullista vastuuta rokotusten etenemisestä paikallishallinnolle tai muille viranomaisille. – Suomea johdetaan hallituksesta käsin ja hallituksella on käytössään resurssit ja paras mahdollinen asiantuntijatieto. Hallitus on myös vastuussa tekojen tai tekemättä jättämisten seurauksista, Halla-aho sanoi.


Suomalaisten rokottaminen koronaa vastaan on käynnistynyt kankeasti samaan aikaan kun uusien tartuntojen keskimääräinen kasvu on jälleen kääntynyt nousuun.

Rokotehidastelu johtuu osin puutteellisesta viestinnästä, kattavan rokotesuunnitelman tekemättä jättämisestä ja vastuun siirtelystä. Keskeinen ongelma on lähinnä siinä, että Suomen hallitus on luottanut rokotteiden tilaamisen yhteisiin EU-hankintoihin, ja siksi Suomeen on saatu vain vähän rokotteita. Eräät EU-maat, kuten Saksa, ovat tilanneet rokotteita omin päin.

Rokottaminen ei lähtökohtaisesti tietenkään ole mahdollista, jos rokotteita ei ole saatavilla.

Saarikko: ”Mahdoton sanoa lukua”

Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n kuntavaalipaneelissa tänään aamupäivällä ministerikaksikko Maria Ohisalolta (vihr) ja Annika Saarikolta (kesk) vaadittiin vastauksia ja tarkennuksia rokotusten etenemiseen Suomessa. Tentin juontaja, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen kysyi Saarikolta arviota siitä, kuinka moni suomalainen on rokotettu ennen juhannusta.

Saarikon vastaus ei juuri lisännyt informaatiota.

– Mahdoton sanoa lukua, mutta tärkeysjärjestys, kuten hoitohenkilöstö ja iäkkäämmät suomalaiset perussairaat, tämä joukko nyt ensiksi. Haluan luottaa siihen, että kesällä ollaan varmasti jo pitkällä työikäisen väestön rokottamisessa, Saarikko sanoi.

Ohisalollakaan ei ollut tietoa

Sama kysymys esitettiin Ohisalolle, joka esitteli vuolaasti perusteluja, miksi ei voi esittää arviota siitä, kuinka moni suomalainen on rokotettu ennen juhannusta.

– Voin hyvin kompata Annikaa tässä siinä, että meillä ei tässä kohtaa voi olla absoluuttista tietoa vielä, me tehdään hallituksessa kaikki sen eteen että niin paljon rokotteita Suomeen saadaan kuin niitä tänne halutaan.

Kemppainen tivasi Ohisalolta vastausta kysymykseen tai vähintään tavoitelukua siitä, kuinka moni suomalainen on juhannukseen mennessä rokotettu, eli noin puolen vuoden aikana.

Ohisalo ei vastannut kysymykseen vaan lausui, että ”meidän on luotettava viranomaisiin ja yhdessä suunniteltuun rokotestrategiaan.”

– Mahdollisimman paljon meidän täytyy myös hyödyntää asiantuntijatietoa, Ohisalo puhui asian vierestä.

Rokotusmyönteisyydestä ei iloa, jos rokotteita ei ole

Saarikko halusi lausua myös yleisestä ilmapiiristä rokotusten ympärillä

– Nyt on keskusteltu siitä, paljonko maassa on piikkejä ja miten ne saadaan laitettua ihmisiin. Tärkeintä on se, että meillä säilyy rokotemyönteinen ilmapiiri, että ihmiset myös ottavat rokotteen, ei omaksi vaan myös muiden suojaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho palautti keskustelun rokotteiden saatavuuteen.

– On selvää, että mahdollisimman monen on otettava rokote, jotta väestössä saadaan suoja virusta vastaan. Toivottavasti mahdollisimman moni onkin rokotettu kesään mennessä.

– Minun mielestäni ei ehkä kuitenkaan kannata kiinnittää huomiota mahdolliseen rokotevastaisuuteen, jos rokotteita ei edes ole saatavilla. Rokotteiden saatavuus on kuitenkin se tärkein kysymys johon hallituksen pitäisi panostaa. Rokotusmyönteisyydestä ei ole iloa, jos rokotteita ei ole saatavilla, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti toiveen, että ainakin puolet suomalaisista tulisi olla rokotettu kesään mennessä.

Pääministeri Marin ei taaskaan paikalla

Halla-aho muistutti, että hallitus ei voi siirtää lopullista vastuuta rokotusten etenemisestä paikallishallinnolle tai muille viranomaisille.

– Suomea johdetaan hallituksesta käsin ja hallituksella on käytössään resurssit ja paras mahdollinen asiantuntijatieto. Hallitus on siis vastuussa siitä, miten tilannetta hoidetaan. Hallitus on vastuussa myös tekojen tai tekemättä jättämisten seurauksista, Halla-aho sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ei saapunut paikalle kertomaan hallituksen toimista rokotusten etenemiseksi. Viikko sitten politiikan toimittajien pääministerin haastattelutunnilla Marin totesi, että hän ”toivoo” rokotustahtia ripeämmäksi.

Useat asiantuntijat ja lääkärit ovat moittineet hallitusta hidastelusta sekä ennakoivien toimien tekemättä jättämisestä. Esimerkiksi anestesiologian ja tehohoidon ylilääkäri Harri Tohmo sanoo uusisuomi.fi-median haastattelussa, että varautuminen ja seuraaminen koronatilanteen hoidossa eivät riitä.

SUOMEN UUTISET