

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (vas.), keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari Keskuskauppakamarin puolueiden puheenjohtajille järjestämässä kuntavaalitentissä Helsingissä 11. joulukuuta 2020. / LEHTIKUVA
Kun hallitus söhlää, se tuuppaa virkamiehet eturiviin – Halla-aho: ”Kriisin hoito siis joko on tai ei ole politiikkaa, aina riippuen siitä, mikä on punavihreän hallituksen kannalta edullisinta”
Hallituksella on vastuu koronakriisin hoidosta, eikä se voi tyrkyttää epäonnistumisiaan virkamiesten niskaan. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) puntaroi koronakriisiä.
Halla-aho kirjoittaa:
”Koronakriisin hoitaminen ei ole, tai sen ei pitäisi olla, poliittinen kysymys. Perussuomalaisten ja kaikkien muiden välillä on olemassa poliittinen erimielisyys esimerkiksi siitä, pitääkö haitallista maahanmuuttoa edistää vai estää, tai onko vallan siirtyminen eduskunnalta Brysseliin toivottavaa vai epätoivottavaa kehitystä.
Sen sijaan koronan suhteen ei ole näkemyseroa tavoitteista. Sekä punavihreä syvä pääty että perussuomalaiset ja kaikki siltä väliltä toivovat, että kriisi loppuisi ja tauti menisi pois.
Tämän vuoksi PS ei viitsi kokoomuksen tavoin räksyttää jokaisesta yksityiskohdasta epidemian hoitamisessa. Selkeistä virheistä toki on syytä huomautella. Kukaan ei esimerkiksi ole tarjonnut järkevää selitystä sille, että tartuntoja on ehdoin tahdoin lennätettävä Suomeen Kosovosta Skopjen kautta.
On kuitenkin pantava merkille, että kun jokin asia menee hyvin, se on punavihreän hallituksen ja sitä nuoleskelevan median mielestä poliittisten päättäjien – siis hallituksen – ansiota. Kun sen sijaan jokin asia menee huonosti, esim. rokotekampanjan mokaaminen, asia ei enää kuulukaan hallitukselle, vaan vastuu on asiantuntijoiden ja viranomaisten.
Kriisin hoito siis joko on tai ei ole politiikkaa, aina riippuen siitä, mikä on punavihreän hallituksen kannalta edullisinta.
Hallitus edustaa korkeinta toimeenpanovaltaa. Viranomaiset toimivat hallituksen alaisuudessa ja ohjauksessa. Hallituksella on vetovastuu. Sillä on käytössään enemmän tietoa kuin kenelläkään muulla, sen tehtävä on tehdä päätöksiä, ja se on jälkikäteen vastuussa näistä päätöksistä.
Kriisi on nostanut esiin myös erään suomalaisen erityisongelman – korruptoituneen ja läpimädän virkanimityskulttuurin. Normaaliaikoina asiat sujuvat jollakin tavalla, vaikka kansliapäällikkönä tai ylijohtajana toimisi pukuun puettu simpanssi, mutta kriisiaikoina, kun pitäisi reagoida nopeasti ja viisaasti, kyvyttömät ja kädettömät, puoluekirjan perusteella virkaansa päässeet tumpelot saavat paljon vahinkoa aikaan.”
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saarikolla tai Ohisalolla ei minkäänlaista käsitystä, kuinka moni suomalainen on rokotettu juhannukseen mennessä

Mäkynen: Hallituksen kiellettävä poliittiset virkanimitykset – ”Tämä maan tapa on saatava vihdoin loppumaan”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.