Järjestäytyneelle rikollisuudelle koronarajoitukset – kuten ulkonaliikkumiskiellot – tekevät pahaa hallaa. Perinteiset tulonlähteet romahtavat. Niihin kuuluu esimerkiksi huumekauppa ja prostituutio. Mafian arvellaan laajentavansa ”toimialojaan”, Politico kirjoittaa.

Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock pelkää, että järjestäytynyt rikollisuus havittelee koronarokotteita. Hänen mukaansa rokotteista voi tulla ”vuoden 2021 nestemäinen kulta”. Arvio perustuu niukkaan saatavuuteen ja suureen kysyntään. Tämä on yleensä resepti massiivisille voitoille.

Mafian toiminta valtaa aloja?

Pandemian ja terveyskriisin yhteys on ilmeinen. Kriisin vastaus on ollut muun muassa se, että kasvomaskien käyttö on kasvanut Euroopassa käytännössä lähes tyhjästä räjähdysmäisesti. Joissain maissa kasvomaskin käyttö on jopa pakollista ulkona liikuttaessa.

Mafia voi tuottaa huokeasti heikkolaatuisia kasvomaskeja. Rikolliset voivat perustaa moraalittomia siivousyrityksiä. Korkeamman kuolleisuuden vuoksi hautausalalla voi tehdä laittomasti voittoja.

Vähittäiskauppa on siirtynyt verkkoon, missä mafia voi kasvattaa toimintaansa.

Italia on laskelmien mukaan vastaanottamassa yli 200 miljardia euroa EU:n velkarahoituksella pyörivästä elpymisvälineestä. Mafia on onnistunut vetämään julkisen rahan valvojia ennenkin höplästä. On luonnollista odottaa, ettei järjestäynyt rikollisuus jää tällaisten rahojen edessä istumaan käsiensä päälle.

Rehellisiä yrittäjiä mafian pauloihin

Monet yritykset ovat joutuneet vaikeuksiin koronarajoitusten vuoksi. Maissa, joissa reippaalla byrokratialla maustetut valtion tukiohjelmat takkuavat, monet yrittäjät kääntyvät mafian puheille. Mafia kaappaa yrityksiä rahoitusta vastaan.

Tällaiset toimet laajentavat mafian lonkeroita yhä syvemmälle yhteiskuntaan. Järjestäytynyt rikollisuus kaappaa markkinoita muuallakin kuin Italiassa. Mafia on ottamassa kiristyvää otettaan Saksassa, Espanjassa, Ranskassa ja Belgiassa.

Henri Alakylä