Poliisi on onnistunut murtamaan kahden laajalti Euroopassa rikolliskäytössä olleen viestipalvelun salauksen. Vuosi sitten luhistui Encrochat ja tänä keväänä Sky ECC. Rikolliset käyttävät koodinimiä eri asioille salatuissakin palveluissa ja ainakin Ruotsissa yleisin kieli on arabia.

Runsas vuosi sitten Ranskan poliisi mursi idioottivarmana pidetyn Encrochatin salauksen ja samalla viranomaisille avautui Euroopan laajuinen ovi järjestäytyneen rikollisuuden sisäiseen viestintään. Viranomaiset tallensivat rikollisten viestiliikennettä useamman kuukauden ajan ennen palvelun sulkemista.

Jengirikollisten vastoinkäymiset ovat jatkuneet tänä keväänä, kun Belgian poliisi onnistui murtautumaan Sky ECC -viestijärjestelmän. Viranomaiset seurasivat sovelluksen kautta kulkevaa Euroopan laajuista liikennettä 15. helmikuuta alkaen aina maaliskuun alkupuolelle asti, jolloin poliisin takavarikossa jäi haaviin 17 tonnia kokaiinia sekä 1,2 miljoonaa euroa käteistä.

Rikollisilla suppea sanavarasto

Pelkästään Ruotsin poliisin hallussa on tuhansia Encrochatin kautta lähetettyjä viestejä ajalta, jolloin rikolliset luulivat salattua palvelua käyttäessään olevansa virkavallan ulottumattomissa. Materiaali sisältää myös kuvaviestejä.

Poliisi on kerännyt myös viesteissä käytetyt koodisanat ja listannut niiden selkokieliset merkitykset. Keskeisin sanasto käsittää 61 koodia, joiden kautta piirtyy järjestäytyneen rikollisuuden tiivis ydin. Viestit ovat lyhyitä ja asiallisia. Rikollisten sanavarasto on erittäin suppea.

Arabia yleisin kieli

Koodinimien kielellinen alkuperä on selvitetty 22 tapauksessa. Näistä 15 ilmauksen alkuperäiskieli on arabia, viidessä tapauksessa kyseessä on turkki. Poliisi on jengirikollisten kielessä kuvaavasti ”aina”. ”Zumba”, ”äbi” ja ”äzi” ja ”zutt” sekä ”ladd” ovat kaupankäynnissä keskeisiä aineita.

”Inshallah” löytyy kuvaten sitä, että asioilla on ennen määrätty suunta. Serbokroatiaa, bosnian kieltä ja kurdiakin koodeissa löytyy.

Ruotsalaisesta Encrochat-materiaalista löytyy tietty myös kantakielisiä koodeja. ”Tabbe” on pistooli ja ”skorpa” osuvasti rynnäkkökivääri. Ammuksia tarkoittava sana on ”mat”.

SUOMEN UUTISET