Irtonainen raha houkuttelee pomminvarmasti ammattirikollisia. Työvoimapalvelut ovat pääosin tukiperusteisia ja siksi ne kiinnostavat vilunkivetoista kansanosaa Ruotsissa. Rikolliset ovat Svenska Dagbladetin mukaan uineet sisälle jo itse järjestelmäänkin.

– Jos jossain on irtonaista rahaa, niin järjestäytynyt rikollisuus ilmestyy satavarmaan paikalle, totesi valtion TE-palveluiden (Arbetsförmedlingen) yksikönpäällikkö Eva-Lena Edberg jo viime syyskuussa.

Rikollisia kiinnostavat erityisesti suora palkkatuki sekä erilaiset neuvonta- ja tukipalvelut. Eli ylipäänsä kaikki mahdolliset keinot yhteiskunnan palveluiden täysimittaiseksi hyödyntämiseksi. On myös käynyt ilmi, että työvoimapalveluiden oma henkilökunta on tavalla tai toisella myötävaikuttanut avustusten ohjaamiseen rikollisjärjestöille.

Edberg ei yksilöi rikollisia auttaneiden virkahenkilöiden menettelytapoja mutta toteaa, että toiminta on yhä edistyneempää ja ammattimaista.

Hiljaa hyvä tulee

Vaikka viranomaiset eivät siitä ääneen puhukaan, tukien väärinkäyttö on erittäin monisyinen ongelma, joka koskettaa Ruotsin koko maahanmuutto- ja työvoimapolitiikkaa. Siksi lausunnot ovat ympäripyöreitä ja niissä vedotaan usein myös salassapitopykäliin.

– Oletan, että työvoimaviranomaiset toteuttavat tarvittavat toimenpiteet. Viranomaisten yhteistyö on erittäin tärkeää rikollisuuden torjunnassa, kommentoi työministeri Eva Nordmark.

Vuoden 2020 lokakuussa tulikin voimaan uusi lainsäädäntö, joka antaa TE-toimistoille entistä paremmat keinot puuttua huijauksiin yleensäkin ja erityisesti tekaistuin perustein tehtyihin tukimaksatuksiin.

”Kansankoti on entinen”

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ihmettelee Twitterissä Ruotsin nykymenoa:

”Mitäköhän #Ruotsin (entisessä) kansankodissa EI pyrittäisi nykyään hyväksikäyttämään?

Järjestäytynyttä rikollisuutta soluttautunut julkiseen työvoimapalveluun tavoitteenaan oppia hyväksikäyttämään entistä paremmin tukijärjestelmää, esim. palkkatukea.”

Purran twiittiä on kommentoitu lohdullisesti toteamalla, että Ruotsissa on paljon törkeää rikollisuutta sellaisessa mittakaavassa, jota Suomesta ei ainakaan toistaiseksi löydy.

SUOMEN UUTISET