Poliisi vei syksyllä tuomiolle useita Södertäljen vanhan liiton mafiapomoja. Aseet eivät vaienneet, vaan esille astui Expressenin mukaan rikollisten uusi sukupolvi. Jengit ovat ajautuneet valtataistelun myötä anarkiaan ja kaikki ovat nyt toistensa vihollisia.

Södertäljen 100 000 asukkaasta yli puolet on syntynyt ulkomailla. Toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajataustaista väkeä on myös viljalti. Suomalaistakin sävyä kaupungista löytyy, sillä meikäläiset suunnistivat 1960- ja 1970-luvuilla sankoin joukoin Södertäljeen Scanialle töihin.

Kaupunkilaisten toimenkuvat ovat osin kovin erilaiset kuin vielä 50 vuotta sitten. Södertäljen poliisin raportti syksyn viikolta 47 kertoo Expressenin siteeraamana nuorisojoukkojen tekemistä useista ryöstöistä, kilojen huumetakavarikoista ja erityyppisistä pahoinpitelyistä. Aseita käytettiin satunnaisiin ammuskeluihin ja niitä, kuten myös ammuksia takavarikoitiin. Myös autojen katalysaattoreita ja moottorisahoja varastettiin vilkkaasti.

Jengitunnukset kadonneet

Vielä viime kesänä Södertäljen alamaailmaa johti verkosto, jolla oli selkeä, mafiatyyppinen hierarkia. Syksyllä poliisi jahtasi tehokkaasti paikallisia rikollisia ja laittoi telkien taakse useita jengien johtohenkilöitä. Samalla Södertäljen alueelle muodostui tyhjiö, jonka rikollistulokkaat pyrkivät täyttämään nopeasti ja väkivaltaisesti.

Tänään jengirikollisuuden kuva on toinen kuin vielä kesällä ja poliisi puhuu paremminkin kymmenkunnasta löysästä yhteenliittymästä, joilla on satunnaista yhteistyötä.

– Ennen rikollisryhmien tunnistaminen kävi helpommin, kun saman jengin jäsenillä oli samanväriset pusakat tai jengin tunnukset selässä, kertoo Södertäljen poliisipäällikkö Max Åkervall.

”Rikolliset ovat hämmästyttävän nuoria”

– Nämä rikolliset ovat hämmästyttävän nuoria, useimmat ovat syntyneet 1990-luvun lopulla ja osa 2000-luvulla. On aivan selvää, että heillä on kunnianhimoa ja he haluavat osoittaa sen käyttämällä väkivaltaa.

Södertäljessä ovat nyt niskan päällä tuoreen yhteenliittymän jäsenet, jotka ovat päättäneet kulkea omia teitään. Se on poliisipäällikön mukaan varma keino saada aikaan yhteenottoja eri rikollisryhmien välillä. Tuoreen jengin pomo sai muistutuksen kuolevaisuudestaan, kun hänen autonsa räjäytettiin kappaleiksi.

– Meillä on kovat ajat edessämme, Åkervall ennustaa.

SUOMEN UUTISET