Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) hyssyttelee maahanmuuttajataustaisten nuorisojoukkojen tekemiä rikoksia. Ja kun niistä kysytään, tulee vastaukseksi huolestunutta tilitystä maahanmuuttajanuorten huono-osaisuudesta ja syrjäytymisestä.

Sisäministeri vastaa Suomen sisäisestä turvallisuudesta. Viime kesänä nähtiin maahanmuuttajataustaisen nuorisojoukon väkivaltainen hyökkäys poliisia kohtaan Helsingin Hietaniemessä. Kansanedustaja Jukka Mäkynen kysyi tuolloin kirjallisella kysymyksellä, että aikooko sisäministeri Maria Ohisalo tehdä konkreettisia toimenpiteitä poliisien ja kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi nopeasti heikentyvässä sisäisen turvallisuuden toimintaympäristössä.

Sisäministeriä ei kiinnosta

Vastauksessaan kirjalliseen kysymykseen ministeri Ohisalo ei nähnyt ongelmaa Suomen turvallisuustilanteessa.

– Nyt olemme jälleen saaneet erittäin huolestuttavia uutisia Helsingin väkivaltaisista nuorisojengeistä. Jengit koostuvat pääosin ulkomaalaistaustaisista nuorista. Sisäministeri toimii kuin tuuliviiri eikä ei ole tehtäviensä tasalla. Ohisalo näkee nuorisojengien väkivaltaisen käyttäytymisen syynä nykyhallituksen tapaan korona-ajan sekä huono-osaisuuteen ja eriarvoisuuteen liittyviä seikkoja.

– Kansalaiset odottavat ministerin tekevän toimia turvallisuuden palauttamiseksi, mutta niitä näy eikä kuulu. Suomi on käyttänyt valtavia summia maahanmuuttajien kotouttamiseen ja tämä tie nyt on käyty loppuun. Vuosikausien rahan lappaaminen ei ole tuottanut, eikä tuota jatkossakaan haluttua tulosta. Kotoutuminen on täysin kiinni maahanmuuttajien omasta tahdosta kotoutua Suomeen, Mäkynen painottaa.

Kotona saadut opit käytössä

Mäkysen mielestä syy nuorisojoukkojen riehumiseen on ala-arvoinen kotikasvatus ja haluttomuus olla osa suomalaista yhteiskuntaa.

– Tietyissä maahanmuuttajaryhmissä pidetään pitkin hampain kiinni omasta kulttuurista ja uskonnosta, eikä haluta sopeutua Suomeen. Näiden nuorten vanhemmat eivät välitä lastensa kotoutumisesta maan tavoille ja lapset opetetaan pienestä pitäen vastustamaan suomalaista kulttuuria.

– Suomen ulkomaalaispolitiikka täytyisi muuttaa sellaiseksi, että tulijoille annetaan määräaikainen viisumi, ja jos määrä-ajan aikana tekee rikoksen, niin silloin tapahtuu automaattinen poisto maasta. Tämä koskisi myös alaikäisiä rikoksentekijöitä. Tämä menettely saattaisi toimia jonkinlaisena pelotteena lasten vanhemmilla pitää lapsensa kurissa ja pois rikosten poluilta, Mäkynen linjaa.

SUOMEN UUTISET