Rikollisten Tenstan ongelmalähiöön julistama täysin poikkeuksellinen ulkonaliikkumiskielto herätti ansaittua huomiota mediassa. Tapahtuman taustalla saattaa olla taistelu luhistuvan huumekartellin perinnöstä ja saaliinjaolle pyrkiviä on monta.

Tensta sijaitsee Tukholman luoteisosassa, siinä Rinkebyn kyljessä. Tensta sai julkisuutta rikollisten julistamasta ulkonaliikkumiskiellosta. Siellä ei ole vielä käyty vastaavaa jengien välistä sotaa, kuin Shottaz- ja Dödspatrullen-jengien taistelut Rinkebyssä. Sytytyslanka tosin palaa jo.

Tämänpäiväiseen todellisuuteen voi etsiä lankoja vuoden 2016 kesäkuusta, jolloin lähiön puistokadulla murhattiin vuonna 1988 syntynyt mies. Hänet oli tuomittu törkeistä ampuma-aserikoksista ja räjähteiden sekä palovaarallisten aineiden salakuljetuksesta ynnä hallussapidosta. Samassa jutussa sai tuomion kuusi muuta henkilöä ja he olivat rikollisten eliittiä Tenstassa tuolloin.

Valta vaihtuu Tenstassa

Tenstan aivan tämän päivän rikollisskenen juuret ovat vuodessa 2018 ja lähiössä toimii nyt useampia jengejä. Rikolliset saavat tulonsa huume- ja asekaupasta ja kiristyksestä sekä uhkailusta. Valta alueella on tiettävästi vaihtumassa, sillä Tenstanätverket (Dödspatrullen) on menettämässä asemiaan huumekaupassa ensialkuun 24K ja FLG (Shottaz) -jengeille.

Käänne tapahtui kesäkuun alussa vuonna 2019, jolloin FLG:n nokkamies ammuttiin hengiltä Kööpenhaminassa. Ampujat voitiin oikeudenkäynnissä yhdistää Dödspatrullen-jengiin ja rikolliset saivat raskaat tuomiot. Näin Tenstaverketin (Dödspatrullen) johtajat istuvat vankilassa ja kilpailijoiden uusi polvi valtaa huumemarkkinoita.

Hyeenat saaliinjaolle

Heinäkuussa 2020 taistelu Tenstasta sai taas uutta väriä, kun hajoavan imperiumin saaliinjaolle ilmestyi Hysby hyenor (Husbynätverket) -rikollisjengi. Kuvio käy yhä monimutkaisemmaksi, sillä heinäkuun alussa Tenstassa puukotettiin hengiltä Husbynätverketin jäsen. Tekijä edustaa tiettävästi Tensta 3 -jengiä.

FLG:n johtaja murhattiin ruotsalaismedian mukaan puistossa Rinkebyssä 13. elokuuta. Husbynätverketin jäsen murhattiin 20. elokuuta. Husbynätverketin johdon kaveri murhattiin 27. elokuuta. Syyskuun 24. päivä haavoittui luodista tiettävästi sivullinen henkilö, jonka otaksuttiin olevan FLG:n jäsen.

Rikollisten julistama Tenstan ulkonaliikkumiskielto juontanee juurensa näihin tapahtumiin ja tarina kaiken todennäköisyyden mukaan jatkuu.

SUOMEN UUTISET