Poliisi aloittaa Rinkebyssä taiston uutta verta hamuavia rikollisjengejä vastaan. Viranomaisten kohteena ovat jopa koulutietään aloittavat kuusivuotiaat, kertoo Svenska Dagbladet. Valistustoiminta kohdistetaan myös pieniin lapsiin, koska rikollisjengien rekrytoijat ovat kiinnostuneita samasta ikäryhmästä.

Poliisi tekee tiivistä yhteistyötä sosiaaliviranomaisten ja koululaitoksen kanssa lopettaakseen rikollisjengien yritykset värvätä lapsia ja nuoria. Viranomaisten kokemuksen mukaan Rinkebyn ongelmalähiössä kasvavat lapset sosiaalistuvat rikolliseen arkeen.

– Viranomaisten on helpompi saada vanhemmilta tukea, kun lapset ovat vielä pieniä, sanoo vt. paikallispoliisin päällikkö Therese Rosengren.

– Jos lapsi näkee isoveljen myyvän huumeita leikkipuistossa tai ympärillä käsitellään aseita, niin polku rikollisuuteen sitten hieman vanhempana on jo valmiiksi tallattu. Vanhemmalla tarkoitan 15-vuotiasta. Törkeisiin rikoksiin syyllistyvät yhä nuoremmat ja siksi meidänkin pitää keskittyä yhä nuorempiin ikäluokkiin, Rosengren sanoo Svenska Dagbladetissa.

Viranomaiset syrjäytyneiden perässä

Poliisi etsii huolestusta herättäviä nuoria ja tarjoaa näille proaktiivista keskustelua.

– He ovat nuoria, jotka viettävät aikaa sopimattomassa ympäristössä väärään aikaan vuorokaudessa väärässä seurassa.

Myös kouluissa kiinnitetään huomiota näihin luisuviin lapsiin. Kun koulussa havaitaan lapsen olevan ajautumassa rikollisiin ympyröihin, opinahjosta otetaan välittömästi yhteyttä sosiaaliviranomaisiin.

Poliisi tulee mukaan kuvioihin yleensä vasta sitten, kun lapsi on syyllistynyt rikokseen tai liikkuu rikollisten seurassa. Nyt tämä kuilu eri viranomaisten välillä aiotaan kuroa umpeen.

– Viranomaisten täytyy kulkea käsikynkkää, jotta voimme estää ekaluokkalaisten vetämisen mukaan rikollisjengeihin. Veikkaan, että pääsemme vielä pitkälle näin toimien, toteaa poliisipäällikkö Rosengren.

SUOMEN UUTISET