Ruotsin vankilat ovat täynnä ja tilanne on riistäytymässä käsistä. Vankiloiden täyttöaste ylittää 100 prosenttia, kertoo SVT. Vankipaikkoja rakennetaan lisää mutta nyt tuomionsa alkamista odottelevat rikolliset kulkevat vapaina.

Ruotsin vankeinhoitolaitos perustaa kriisiorganisaation ratkomaan tilanpuutteen aiheuttamia ongelmia maan rangaistuslaitoksissa, kertoo SVT.

Vankien määrä on ylittänyt kriittisen pisteen kesän jälkeen ja nyt etsitään luovia ratkaisuja. Tilanne on hankala siksikin, että rikolliset joutuvat odottavat kakkunsa alkamista vapaina ja osa heistä saattaa kadota viranomaisten ulottumattomiin.

Tilanahtaus johtaa kapinointiin

Ahtaus tuottaa käytännön ongelmia ja on johtanut järjestyshäiriöihin. Tilanpuute on hälyttävin korkeimman riskin laitoksissa, joissa istuvat törkeimmistä teoista tuomitut rikolliset. Vankien keskinäisen väkivallan, rikollisen toiminnan jatkamisen ja pakojen estäminen vaativat erityistoimenpiteitä.

– Yritämme eri keinoin saada käyttöön tilapäisiä tiloja ja joudumme todennäköisesti avaamaan jo suljettuja laitoksia. Asioita täytyy tutkia nyt laajalla silmällä, toteaa Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Martin Holmgren.

2 000 uutta vankipaikkaa tulossa

– Vuosina 2016 ja 2017 suunta kääntyi, kun tuomioistuimet alkoivat lähettää yhä enemmän rikollisia vankiloihin. Siitä lähtien tilaongelma on käynyt aina vain vaikeammaksi, sillä uusien vankiloiden rakentaminen vie aikaa, koska rakentamisprosessit ovat vaativia, Holmgren muotoilee.

Rikosseuraamuslaitoksen käyttöön valmistuu 2 000 uutta vankipaikkaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Yhtälö on Holmgrenin mielestä silti haastava, koska viraston tehtävät laajenevat kaiken aikaa.

SUOMEN UUTISET