Poliisi on ollut entistä näkyvämmin läsnä ampumavälikohtausten ja huumekaupan pahiten riivaamilla alueilla Ruotsissa. Ongelmalähiöiden asukkaat ovat pahoittaneet mielensä kontrollista ja purkavat nyt tuntojaan erityisesti sosiaalisessa mediassa. Oman näkemyksensä mukaan poliisi on toiminut asiallisesti, kertoo SVT.

Virkavalta on entistä näkyvämmin läsnä syrjäytyneiden seuduilla Ruotsissa: poliisi pysäyttää autoja ja tekee henkilöön käyviä tarkastuksia. Nämä ovat osa poliisin viilattua strategiaa taistelussa jengirikollisuutta vastaan.

SVT:n haastattelemien paikallisten asukkaiden mukaan poliisi pysäyttää kuitenkin aivan tavallisia kansalaisia, joiden mielestä tarkastukset ovat olleet piinallisia.

Julkisuutta pelätään

Asukkaat ovat myös videoineet kontrollikokemuksiaan ja jakaneet niitä sosiaalisessa mediassa. Kukaan SVT:n jututtamista ihmisistä ei kuitenkaan halua tulla nimellään tai kuvallaan julkisuuteen. Osaksi paikallisten uhkailujen ja toisaalta poliisin negatiivisten reaktioiden pelosta.

– Kuulostaa tosi oudolta mutta monilla on tällaisia ajatuksia. Niillä aktiivisilla alueen ihmisillä nuorisotyöntekijöistä moskeijan esilukijoihin, jotka ovat joutuneet kaltoin kohdelluiksi.

Näin kertoo ”Samir”, paikallinen asukas Järva Rinkebyn tienoilta. Poliisi on pysäyttänyt hänetkin useasti, eikä ”Samir” tiedä syytä.

– Ihmiset kokevat nämä tilanteet siten, että olemme luomassa turvattomuutta, vaikka teemme vain työmme, sanoo jaostopäällikkö Stephan Kiernan Tukholman poliisista.

”Poliisilla tarkka tilannekuva”

Poliisilla on käytössään lukuisia valvontakameroita ja kasvot sekä henkilön persoonalliset liikkeet tunnistava tekoäly, joka on yhdistetty keskusrikospoliisi NOA:n rekistereihin.

– Meillä on tarkka tilannekuva ja hyvät tiedot siitä, ketkä ovat osallisia väkivallanteoissa.

Kiernan kuitenkin painottaa, että hyvien suhteiden luominen paikallisiin asukkaisiin on aivan keskeistä poliisin arjessa.

SUOMEN UUTISET