Puolet kansasta on jo huolissaan rikollisuuden leimaamasta monikulttuurisesta kansankodista. Nuorten miesten keskuudessa pelko joutua ryöstetyksi on tuplaantunut vain kolmessa vuodessa. Säännöllisesti toteutettavan kansallisen turvallisuusselvityksen tuloksista raportoi SVT.

Ruotsalaisista 47 prosenttia on huolissaan rikollisuuden riivaamasta yhteiskunnasta. Erityisen oireellista näinä aikoina on huoli ryöstöistä, sillä 16-19 vuotiaiden nuorukaisten pelko joutua roistojen putsaamaksi on kaksinkertaistunut vuodesta 2017.

Nyt ryöstöä pelkää joka viides, mutta syyt huoleen ovat yhtä moninaiset kuin rikollisuuskin.

”On ihan ok olla huolissaan”

– Mitä tulee ammuskeluihin ja jengiväkivaltaan, niiin sekä ampujat että uhrit ovat juurikin nuoria miehiä ja riski on oikeasti olemassa. Vaikka näissä ei kyse olekaan ryöstöistä, ne voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, että kansalaiset ja erityisesti nuorukaiset tuntevat entistä enemmän ahdistusta ja pelkoa, pohtii kriminologi Anita Heber Tukholman yliopistosta. Hän viittaa SVT:n haastattelussa myös yhteiskunnallisen ilmapiirin muuttumiseen:

– Luulenpa, että tänään on yhä useammin hyväksyttävää puhua rikollisuudesta ja myöntää itsekin tuntevansa huolestusta ja pelkoa.

SUOMEN UUTISET