Ammuskeluissa haavoittuneiden potilaiden määrä on kolminkertaistunut Tukholman alueen sairaaloissa. Kauhun ja kärsimysten lisäksi rikollisten välienselvittelyistä koituu konkreettinen lasku, jonka kuittaavat veromaksajat. Yhden haavoittuneen hoito maksaa yli 25 000 euroa, kertoo SVT.

Kymmenen vuoden aikana Tukholman sairaaloissa on hoidettu 400 potilasta, joilla on ollut ampumahaavoja. Määrä on kolmasosa koko Ruotsissa ammuskeluissa haavoittuneista. Karoliininen sairaala on nyt laskenut rikollisten aseellisten välienselvittelyjen aiheuttamat kulut yheiskunnalle.

Onneton kehitys katkaistava

Tukholman alueella on kuluvana vuonna paikkailtu jo 38 henkilön ampumahaavoja. Kustannuksia on kertynyt 10 106 306 kruunua (noin 966 400 euroa) ja hoitopäiviä potilasta kohden on ollut 6,5. Keskimäärin yksi potilas on siten kustantanut kansankodille neljännesmiljoona kruunua eli yli 25 000 euroa.

Kymmenessä vuodessa jengirikollisten jälkiä on paikkailtu yli 100 miljoonalla kruunulla. Summalla olisi voinut palkata 74 sairaanhoitajaa.

– Resurssimme ovat rajalliset ja ammuttujen hoito vie ne pois jostakin muualta. Kehitys on katkaistava ja potilaiden määrä on saatava laskuun sen sijaan, että luvut ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2009, toteaa soteasiantuntija Tukholmasta Ruotsin yleisradiolle.

SUOMEN UUTISET