Malmössä ammuskeltiin jälleen maanantain ja tiistain välisenä yönä. Alle 18-vuotias poika haavoittui pistoolin luodeista autovarkauden yhteydessä. Lauantaina 15-vuotias kuoli ja saman ikäinen poika haavoittui ammuskelussa Malmön keskustassa.

Lauantain murha Malmössä oli vielä tuoreessa muistissa, kun alueella ammuttiin taas. Nyt tapahtumat liittyvät autovarkauteen lähiössä. Alueella kuultiin automaattiaseiden tulitusta ja läheisen ravintolan asiakkaat näkivät ainakin yhden henkilön poistuvan juosten paikalta.

Haavoitetulla ei hengenvaaraa

Poliisi löysi ravintolan vierustalta auton, jossa oli luodinreikiä. Virkavalta haetutti paikalle koirapartion, joka lähti tavoittamaan mahdollisia tekijöitä. Lähistöltä löytyikin nuori henkilö, jota oli ammuttu takareiteen. Hänen vammansa eivät tiettävästi ole vakavia.

Poliisi pidätti tiistaina aamuyöllä kaksi hieman yli 18-vuotiasta henkilöä murhayrityksestä epäiltynä. Vielä ei ole selvää, liittyykö uusin ampumatapaus lauantain murhaan. SVT:n mukaan maanantain ammuskelussa todellakin käytettiin automaattiasetta ja laukauksia oli ainakin viisi.

Varoituksia ei haluttu kuulla

Ruotsi on Länsi-Euroopan tilastoykkönen, kun mitataan 15-29 -vuotiaiden osallisuutta ammuskeluihin ja aseellisiin murhiin. Kriminologi Ardavan Khoshnood Malmön yliopistosta ei halua nimetä yhtä ja ainoata syytä synkeisiin tilastoihin.

– Voidaan tietenkin spekuloida, että osasyynä voisi olla aseiden helppo saatavuus ja se, että täällä on oltu todella hyväuskoisia ja pitkään. Rikollisuuden kasvua ole otettu tosissaan, sanoo kriminologi Khoshnood.

– Ruotsissa on toki tahoja, jotka ovat ääni käheänä varoittaneet jo 20 vuotta tilanteen vakavuudesta mutta heitä ei ole kuunneltu.

SUOMEN UUTISET