Ruotsi päätti keväällä pysäyttää radikaalin islamismin etenemisen. Turvallisuuspoliisi otti kiinni kuusi äänekkäintä imaamia ja miehet päätettiin karkottaa maasta. Imaamien pelättiin kuitenkin joutuvan väkivaltaisesti kohdelluksi kotimaissaan, joten heidät päästettiin vapaalle jalalle.

Suomen Uutiset kertoi keväällä useampaankin otteeseen kohusta, jonka islamisti- ja imaamijahti sai aikaan Ruotsissa. Valtio oli päättänyt estää mahdolliset terrori-iskut ennakolta ja turvallisuuspoliisi Säpo jyräsi vastustamattomasti moskeijasta toiseen. Tunteet kävivät kuumina niin kansan enemmistön kuin kiihkoislamistienkin leireissä.

Turvallisuusuhka telkien taakse

Ensin Säpo otti säilöön maan tunnetuimman, Gävlen imaamin sekä tämän pojan. Häkki heilahti pian myös Uumajan ja Västerosin moskeijan miehille. Porukan lähipiiristä otettiin vielä kiinni kaksi muuta henkilöä, jotka turvallisuuspoliisi oli luokitellut uhkaksi Ruotsin turvallisuudelle.

Sitten tulikin stoppi. Maahanmuuttoviraston juristit ilmoittivat, että on olemassa seikkoja, jotka estävät karkotusten toimeenpanon. Ja hallitus on tähän sitoutunut.

Turvallisuusuhka vapaalle jalalle

Hallitus toki ilmoitti heti, että se työskentelee pontevasti kyseisten esteiden poistamiseksi. Karkotettavat imaamit olisivat siis viraston tulkinnan mukaan olleet hengenvaarassa entisissä kotimaissaan.

– Kyseessä olevilla valtioilla on suuria puutteita oikeusjärjestelmissään. Jotta karkotus voitaisiin panna toimeen, kyseisten valtioiden pitäisi ottaa kukonaskeleita lainsäädäntönsä kehittämiseksi, ja se on tuskin luultavaa lyhyellä tähtäimellä, muotoilee puolestaan yksi imaamien asianajajista.

Niinpä Ruotsi nosti kätensä pystyyn ja radikaali-islamistit päästettiin vapaalle jalalle. Gävlen imaami Abu Raad voi jälleen muistuttaa muslim.se -sivuston päivystävänä neuvonantajana, että muiden kuin muslimien kanssa ei pidä ystävystyä ja seksuaalisesti poikkeavat pitäisi neutraloida.

Islamistien määrä kymmenkertaistunut

Aivan muina miehinä imaamit eivät vapaudessa julista ja tallusta. Terrorismin tutkija näkee tilanteen kuitenkin hankalana:

– He ovat jatkuvan valvonnan alla ja turvallisuuspoliisi seuraa heitä ympäri vuorokauden. Kuuden henkilön vahtiminen on kuitenkin melkoisen monimutkaista, Magnus Ranstorp toteaa.

– Nämä henkilöt otetaan omissa joukoissaan vastaan sankareina ja he tulevat jatkamaan toimintaansa entiseen malliin, koska heillä ei ole mitään menetettävää.

Viimeisten 15 vuoden aikana 19 henkilöä on määritelty uhkaksi Ruotsin turvallisuudelle ja vain kolme heistä on voitu karkottaa. Maassa asuu 800 000 muslimia, joista 2 000 on turvallisuuspoliisin mukaan radikalisoituneita islamisteja. Heidän määränsä on kymmenkertaistunut viimeisten seitsemän vuoden aikana.

SUOMEN UUTISET