Turvallisuuspoliisi Säpo:n operaatio ääri-islamin kitkemiseksi jatkuu täydellä höyryllä. Kevään mittaan on otettu kiinni ja säilöön nyt jo kuusi yhteiskunnalle vaaralliseksi luokiteltua islamistia odottamaan maasta karkotusta. Viimeisin pidätetty on kansallisuudeltaan tšetšeeni ja hänkin on ollut yhteydessä Gävlen imaami Abo Raadiin. Ruotsin radikaalin islamismin kovin ydin ja aivot alkavat nyt olla telkien takana.

– Hänet pistetään maasta pihalle eikä hän tule koskaan takaisin, arvioi nyt viikolla pidätetyn Viktor Gazievin lähisukulainen tämän tilannetta tutkivan journalismin DOKU-palvelussa. Turvallisuuspoliisi pidätti Gazievin keskellä päivää Gävlessä, eivätkä viranomaiset ole kertoneet pidätyksen syytä edes omaisille.

Pidätetyillä imaamitausta

Kaikki kevään mittaan kiinniotetut radikaali-islamistit kuuluvat samaan verkostoon, jota on johtanut Gävlen moskeijan imaami Abo Raad. Kaikilla pidätetyillä on imaamitausta, joko Ruotsissa tai muualla. Gaziev on aiempien kuulustelujen mukaan toiminut imaamina Tšetšeniassa.

Turvallisuuspoliisi Säpo on edelleen hipihiljaa kevään pidätyksistä. Turvallisuusviranomaisten mitta on kuitenkin selvästi tullut täyteen. Radikaalille islamismille halutaan laittaa piste ja osoittaa selvät rajat sille, miten Ruotsissa voi uskonnon varjolla toimia.

Taustalla myös taparikollisuutta

– Emme voi nyt, emmekä myöhemminkään mennä näiden tapausten osalta yksityiskohtiin, sanoo turvallisuuspoliisin edustaja. Gazievin asianajaja on hänkin vaitonainen tapahtumista, kuten myös Gazievin sukulaiset:

– Emme tiedä mitään asiasta, tulee kuin pyssyn suusta.

Viktor Gaziev saapui Ruotsiin vuonna 2009 ja sai turvapaikan kaksi vuotta myöhemmin. Venäjä on pyytänyt hänen luovuttamistaan vastaamaan syytteisiin viranomaisen murhayrityksestä sekä luvattomasta aseiden ja ammusten hallussapidosta. Gaziev on tuomittu useista tavanomaisista rikoksista Ruotsissa, muun muassa varkauksista ja murroista. Gazievin karkotus saattaa tyssätä siihen, että häntä mahdollisesti uhkaa kuolemantuomio Venäjällä.

Suomen Uutiset