Ruotsissa ollaan muokkaamassa peruskoulujen opetussuunnitelmia. Historian opetuksesta karsitaan ja muun muassa Ruotsin kansallislaulu jää pois musiikinopetuksesta. Uudistukset ovat herättäneet paljon kritiikkiä.

Yksi arvovaltaisimmista uuden opetussuunnitelman kriitikoista on Hans Albin Larsson, entinen koulutarkastusviraston ylijohtaja ja Jönköpingin yliopiston entinen historian ja kasvatustieteen professori, joka käy läpi uudistuksen yksityiskohtia Ruotsin Opettaja-lehdessä.

– Tarkoitus on varmasti ollut hyvä, mutta tämä on mennyt aivan väärin, Larsson toteaa.

Ruotsin suurvalta-aika jää unholaan

Entinen historian professori reagoi vahvasti siihen, että historian opetuksesta aiotaan jättää kokonaan pois tietyt aikakausien käsitteet, kuten keskiaika, renessanssi, barokki, valituksen aika ja Ruotsin suurvalta-aika. Näiden sijaan opetuksessa tuodaan vahvasti esiin ajatusta ”historian käyttämisestä”.

– On tietenkin tärkeää tietää, miten historiaa voidaan nykyään käyttää eri tarkoituksiin, kuten propagandaan, mutta jotta sellaisiin pohdintoihin voitaisiin edetä, oppilailla tulisi olla tietyt perustiedot historiasta, Larsson sanoo.

Aiemmin opetusohjelmasta haluttiin poistaa jopa antiikin historian opettaminen kokonaan. Tämä esitys herätti niin suurta vastarintaa, että kouluhallitus joutui perääntymään, kertoo Expressen-lehti.

Kansallisista vähemmistöistä ei kerrota

Opetusohjelmasta on poistettu myös saamelaisten ja Ruotsin kansallisten vähemmistöjen historia lukuun ottamatta kertomuksia saamelaisten muinaisuskonnosta ala-asteella.

Ruotsin kansallisia vähemmistöjä ovat juutalaiset, romanit, saamelaiset, ruotsinsuomalaiset ja tornionlaaksolaiset. Esimerkiksi tornionjokilaaksolaisten historiasta ei siis enää kerrota kouluissa.

Kansallislaulu ja virret pois musiikintunnilta

Musiikin opetusohjelmasta on karsittu maininnat siitä, että oppilaiden tulisi oppia Ruotsin kansallislaulu ja muutamia tavallisimpia virsiä sekä tutustua perinteisiin ruotsalaisiin ja pohjoismaalaisiin lastenlauluihin.

– Minä en ymmärrä, miksei oppilaille opeteta kansallislaulua. Ei kai kukaan luule itseään toisia paremmaksi, jos osaa Ruotsin kansallislaulun, entinen opetustarkastusviraston ylijohtaja Larsson kysyy.

Opetusohjelmat ja oppimateriaalit ovat puhuttaneet Suomessakin. Suomen Uutiset kertoi aiemmin peruskoulun elämänkatsomustiedon oppikirjasta, jonka mukaan ”mieskin voi synnyttää”.

SUOMEN UUTISET