Turvallisuuspoliisi Säpo päätti keskiviikkona ottaa säilöön göteborgilaisen muslimikoulun toimitusjohtaja Abdel-Nasser el Nadin. Hän on jo viides epäilty islamisti, joka on pidätetty turvallisuuspoliisin operaatiossa. Säpo on kertonut pidätysten syistä vain sen, että henkilöt ovat uhka Ruotsin turvallisuudelle. Salamyhkäisyys on pistänyt Expressenin mukaan vauhtia epäilyille mahdollisesta islamistien salaliitosta ja jopa terrori-iskun suunnittelusta.

Turvallisuuspoliisi pidätti jo keväällä neljä islamistiksi epäilemäänsä henkilöä, kuten Suomen Uutiset raportoi toukokuun alussa. Epäillyt ovat eri puolilta Ruotsia, joka taas viestii imaamien valtakunnallisesta toiminnasta.

Uhka maan turvallisuudelle

Pidätyksiin liittyvät seikat on leimattu salaisiksi ja turvallisuuspoliisi on ollut toimistaan hiiren hiljaa, Expressen kertoo. Poliisilla on lain mukaan oikeus ottaa kiinni henkilö, jonka epäillään olevan uhka maan turvallisuudelle. Taustalla täytyy olla vahva epäily terrorismirikoksen suunnittelusta tai käytännön valmisteluista. Edes pidätetyille ei kerrota tässä vaiheessa sitä, mistä heitä tarkasti ottaen epäillään.

Epätietoisuus on johtanut huhuihin ja siihen, että joukko muslimiorganisaatioita suunnittelee viikonlopuksi Tukholmaan mielenosoitusta ”neljän imaamin ja yhden veljen” vangitsemista vastaan. Tilaisuudelle on poliisin lupa ja sinne järjestetään bussikuljetuksia Gävlestä sekä Göteborgista.

Salaliittoteoriat kehiin

Vaiteliaisuus imaamien pidätysten todellisista syistä ruokkii salaliittoteorioita sekä muslimiyhteisössä että yleisemminkin ruotsalaisessa yhteiskunnassa. Tavalliset kansalaiset ovat huolissaan. Turvallisuuspoliisi puolustautuu syytöksiltä sanomalla, että liika tiedottaminen voi estää mahdolliset maasta karkotukset. Imaamit saattavat vanhassa kotimaassaan joutua kidutuksen kohteeksi ja jopa teloitetuiksi, jos heidän toimintansa tulee julkiseksi kaiken maailman tiedustelupalveluille.

Ruotsin muutkin viranomaiset ovat nyt hiljalleen heränneet huoleen islamistien toimista, sillä Göteborgin vapaa muslimikoulu on veronmaksajien rahoittama.

– Kun luen uutisia ruotsalaisesta koululaitoksesta, haluan nähdä tarinoita lasten leikeistä, tiedonhalusta ja demokratiasta. Koulua käsittelevät uutiset eivät kuuluu rikossivuille, totesi opetusministeri Anna Ekström Expressenille perjantaina.

Göteborgin muslimikoulu on saanut aikaisemmin pyyhkeitä viranomaisten tarkastuksissa. Puutteita on ollut muun muassa yhdenvertaisuudessa: Pojat on istutettu tunneilla luokan etuosaan ja tytöt jätetty takarivin taaveiksi.

Suomen Uutiset