Perussuomalaisten edeltäjä SMP jahtasi Suomen isokenkäisiä väärintekijöitä 1980-luvun alussa teemalla ”Rötösherrat kuriin!”. Nyt jahti näyttää siirtyneen naapuriin ja kohteena ovat fundamentalistiset imaamiherrat.

Ruotsin maahanmuuttovirasto on ottanut Aftonbladetin mukaan säilöön jo neljä vihapuhetta levittävää, fundamentalistista imaamia. Turvallisuuspoliisi Säpo:n mukaan kiinniotetut imaamit ovat turvallisuusriski.

Viimeisin kiinniotto tapahtui tällä viikolla, kun Västeråsin imaami otettiin maahanmuuttoviraston säilöön tulikivenkatkuisten salafistisaarnojensa takia.

Salafismi tarkoittaa islamin kirjaimellista tulkintaa, jolla on juurensa Saudi-Arabian wahhabismissa. Myös kolme muuta kiinniottoa on tapahtunut aivan viime viikkojen aikana. Kiinniotettuja saattaa odottaa maastakarkoitus.

Ruotsissa 2 000 jihadistia

Ruotsin turvallisuuspoliisi on muuttanut strategiaansa ja aloittanut täysimittaisen operaation islamistisen vihapuheen kitkemiseksi yhteiskunnasta.

– Kyse lienee Syyrian sodan seurauksista. Ja siitä, että ääri-islamistien määrä Ruotsissa on nyt 2 000, kun se vielä jokin aika sitten oli 200 henkilöä, sanoo terrorismin tutkija.

– Tehtävämme on rajoittaa mahdollisesti väkivaltaisten ääriryhmien toimintaa ja siksi olemme kevään aikana tehneet useampia toimenpiteitä radikalisoitumista edistäviä toimijoita vastaan, kerrotaan selkokielellä turvallisuuspoliisista. Turvallisuuspoliisilla on lain mukaan mahdollisuus lisätä myös ulkomaalaisten valvontaa.

Kaikki nyt kiinniotetut ovat tavalla tai toisella linkittyneet 25. huhtikuuta pidätetyn imaami Abu Raadin (Riyad Abulkarim Jassim) kanssa. Gävlen moskeijan imaami on saanut mainetta muun muassa ylistettyään ISIS-terroristijärjestöä Facebookin ”Syskon som stödjer Mujahideen” -ryhmässä.

Facebookissa on myös ”Vapauttakaa Abu Raad” -ryhmä.

Suomen Uutiset