BBC:n Undercover with the Clerics: Iraq’s Secret Sex Trade – dokumentti paljasti, että irakilaiset hengelliset johtajat ja imaamit olivat pakottaneet tyttöjä seksiorjuuteen. Toiminta oli naamioitu shiiamuslimien salliman väliaikaisen avioliiton muotoon. Dokumentista kirjoitti muun muassa The Guardian.

BBC:n dokumentin toimittaja pääsi peitetehtävässään sisälle seksiorjaringin irakilaisiin vihkimispaikkoihin, jossa hän kuvasi salaa. Irakissa on mahdollista solmia perinteisiä sharialiittoja ja näissä BBC:n toimittajan dokumentoimissa vihkimispaikoissa on ollut myös mahdollista solmia väliaikaisia liittoja.

Liitosta käytetään paikallisesti nimeä “Mutaa”, joka tarkoittaa “nautintoliittoa”. Dokumentin materiaali on poikkeuksellisen julmaa: kahdeksan kymmenestästä imaamista olisi suostunut välittämään toimittajalle Mutaa-liiton.

Ote dokumentista:

– Voit saada tytön puoleksi tunniksi avioon kanssasi ja kun se on ohi, voit naida toisen, sanoi eräs imaami BBC:n toimittajalle.

Esimerkiksi Kadamiyan kylässä toimittajalle tarjottiin nuorta neitsyttä, jonka kanssa sallittua olisi ollut vain anaaliyhdyntä.

Ote dokumentista:

– Entä jos vien hänen neitsyytensä, BBC:n toimittaja kysyi.

– Jos hänen perheensä ei tiedä, missä asut, voit vain poistua, oli imaami vastannut.

Shiilaisten tapa, sunnalaisilta kielletty

Alaikäisten tyttöjen naittaminen on Irakin lain mukaan kiellettyä, mutta esimerkiksi Irak on juuri tyypillinen esimerkki maasta, jossa perustuslain ohi menee islamilainen laki.

Helsingin yliopiston islamin ja arabian kielen yliopistonlehtori Sylvia Akarin mukaan tapa on shiialainen.

– Koraanissa väliaikaiseen avioliittoon viitataan hyvin epäsuorasti. Profeetta Muhammadin perimätiedossa sanotaan, että hän kielsi väliaikaisen avioliiton, ja sunnalaiset pitävät sitä kiellettynä. Shiialaiset, joita on noin 10 prosenttia muslimeista, eivät pidä kieltävää hadithia eli perimätietoa luotettavana, hän vastaa.

Shialaisvaltainen Iranin islamilainen valtio laski tyttöjen naimaikärajan 15 vuodesta yhdeksään vuoteen 1979

Lähi-idän ja islamin asiantuntija Seida Sohrabi pitää shiialaisen vallan kasvua Irakissa ongelmallisena.

– Saddam Husseinin hallinnon kaaduttua, Yhdysvaltain hyökättyä maahan 2000-luvun alussa, valtaan pääsi Yhdysvaltain tuella shiialainen hallinto Nuri Al-Malikin johdolla. Shiialaiset alkoivat suosia omiaan ja näin monia sunnalaisia irakilaisia heitettiin ulos päätäntäelimistä ja armeijasta, hän selventää.

Sohrabi sanoo, että Iran, joka on shiialainen islamilainen valtio, tukee ja vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti
Irakissa.

– Voidaan sanoa, että Irak on Iranin nukkehallitus. Kuten aloite vuodelta 2017 naimaikärajan laskemisesta yhdeksään vuoteen osoittaa, Iranilla on tiukka ote Irakista. Iranin vallankumouksen jälkeen vuonna 1979 Iranin islamilainen valtio laski tyttöjen naimaikärajan 15 vuodesta yhdeksään vuoteen. Vallankumouksen myötä naisilta riistettiin monia oikeuksia ja heiltä kiellettiin erinäköisten ammattien harjoittaminen. Muun muassa huivin käyttö tuli pakolliseksi, hän tarkentaa ja jatkaa:

Iranissa nykyinen naimaikäraja tytöillä on 13 ja pojilla 15. Tosiasiassa Iranissa isillä on oikeus
naittaa tyttäriään ennen kuin tytöt täyttävät 13 vuoden iän. 17 prosenttia iranilaisista tytöistä menee
naimisiin alle 17-vuotiaana ja kolme prosenttia alle 15-vuotiaana.

Shiialaistaustainen Helsingin Mellunmäen moskeijan imaami vastaa Suomen Uutisten haastattelupyyntöön

Suomen Uutiset lähetti sähköpostitse kommentointipyynnön Mellunmäen moskeijan imaami Abbas Bahmanpourille laajan kansainvälisen julkisuuden saaneen seksiorjaskandaalin vuoksi. Lähi-idästä Eurooppaan kohdistuneen maahanmuuton vuoksi on todennäköistä olettaa, että myös väliaikaisia liittoja solmitaan vastoin eurooppalaisia lakeja omissa “rinnakkaisyhteiskunnissa”.

Näin kysyimme:

Voisitko imaamina kommentoida tätä julmaa ilmiötä, joka koskettaa Lähi-idässä asuvia tyttöjä – (ja myös nykyään mahdollisesti Eurooppaan tulleita naisia). Helsingin yliopiston islamin ja arabian kielen yliopistonlehtori Sylvia Akarin mukaan ilmiö on shialainen. Voisitko kertoa miten väliaikainen liitto voidaan sallia islamilaisissa maissa, joissa islam esimerkiksi menee perustuslain “yli” (kuten Irak)?

Miten tämänkaltaista toimintaa voidaan sallia Islamin alla/varjolla?

Soitimme puhelimella perään. Puhelimitse Bahmanpour vastasi:

– En kommentoi asiaa.

Hetken päästä hän lähettää sähköpostia:

–Kyseisessä dokumentissa on ajatollah al-Sistanin vastaus aiheeseen. Suosittelen tutustumaan siihen.

Ajatollah Ali al-Sistani on aiemmin sallinut pedofilian, mutta tuomitsee sen nähtyään BBC:n dokumentin

Suomen Uutiset katsoi Irakin korkeimman shiialaisen hengellisen johtajan ajatollah al-Sistanin kommentit videolta.

Dokumentissa esitetään myös hänen aiemmat lausuntonsa, joissa hän sallii pedofilian. Hän sanoo:

– Jos lapsi on luvattu väliaikaiseen avioliittoon tai tavalliseen avioliittoon seksuaalinen kanssakäynti on sallittua.

Tämä ohjeistus on myös tehty kirjallisena.

Dokumentissa on mukana myös hänen kommenttinsa, kun BBC on esittänyt hänelle dokumentin muut osat.

– Jos tämä pitää paikkansa, tuomitsemme tällaisen toiminnan jyrkästi. Väliaikaista avioliittoa ei ole tarkoitettu työkaluksi, jolla naisia ja seksiä myydään, hän sanoo dokumentissa.

Islamilaisessa laissa avioliittoon riittää puberteetin saavuttaminen

Helsingin yliopiston islamin ja arabian kielen yliopistonlehtori Sylvia Akarin mukaan islamilaisessa laissa ei ole avioliiton solmimiselle alaikärajaa, vaan siihen riittää puberteetin saavuttaminen.

– Melkein kaikissa muslimienemmistöisissä maissa alaikäraja on kuitenkin määritelty maan laissa. Yleisin on 18, 20 tai jopa 21.

(Toimituksen huomautus: Irakissa perustuslain yläpuolella on islamilainen laki, joten perustuslain toteutumiseen ei voi luottaa.)

Jatkan kysymällä ongelman yleisyydestä.

– Väliaikaiset avioliitot ovat yleisimpiä Iranissa ja Irakissa. Mutta väliaikainen avioliitto ei ole sinänsä ongelma, hän vastaa.

Lähi-idän asiantuntija Seida Sohrabin mukaan Irakissa yritettiin saada läpi lakia, joka mahdollistaisi yhdeksänvuotiaan naittamisen.

Kysyn Akarilta vielä asiasta: Eikö yhdeksänvuotiaan avioliiton salliminen ole kaikkien kansainvälisten sopimusten (YK, Unicef) vastaista?

– Tottakai se on kaikkia näitä vastaan. Maassa, jossa on suuri kaaos, tapahtuu tällaista. Alhaisin mahdollinen avioliiton solmimisikä Irakissa on 18. Sitä yritettiin tosiaan laskea 2017, mutta lakiesitys ei mennyt läpi, hän sanoo.

Entä mitä naiselle tai tytölle tapahtuu väliaikaisen liiton jälkeen?

– Ei tapahdu mitään. Monet shiialaiset pitävät väliaikaista avioliittoa ei-suositeltavana, mutta se on laillista, eikä tyttöä sen jälkeen uhkaa mikään. Tietysti alaikäisten naittaminen – oli avioliittomuoto mikä tahansa – on kansainvälisten sopimusten mukaan väärin. Mutta väliaikainen avioliitto toimii rauhallisissa oloissa kuin avoliitto. Se mahdollistaa suhteen, mutta ei tuo avioliiton velvoitteita, hän vastaa.

BBC:n Undercover with the Clerics: Iraq’s Secret Sex Trade – dokumentin voi katsoa Ison-Britannian alueella ja siellä BBC:n palveluun rekisteröityneenä käyttäjänä.

Heli-Maria Wiik