Rikollisjärjestöt muistuttavat yhä enemmän projektiorganisaatioita. Niillä on useita erilaisia valmiuksia ja ne toimivat yhtä aikaa monilla eri rikollisuuden sektoreilla, kertoo SVT. Kunnat ovat klaanien erityinen kultakaivos ja laskun maksaa tunnollinen veronmaksaja.

Kaikki voi alkaa väärennetystä lääkärintodistuksesta. Henkilö jää sairauslomalle ja hänellä on perhe, joten hän tarvitsee henkilökohtaisen avustajan, joka löytyy tuttavapiiristä. Koska henkilö on oikeasti terve, hän työskentelee nyt pimeästi. Työhön, josta henkilö on sairauslomalla, on palkattu sillä välin sukulainen tai tuttava. Tämä jää sairauslomalle, saa sukulaisesta tai tuttavasta henkilökohtaisen avustajan ja jatkaa työntekoa pimeästi. Ja niin edelleen. Piiri pieni pyörii, yhteiskunta maksaa koko lystin ja hinta kasvaa kaiken aikaa.

– Tämä ei ole kevyttä huijaamista vaan raskasta rikollisuutta, sanoo Södertäljen kunnan tukiselvityksiä tekevän toimiston entinen päällikkö Roger Svanborg.

Reikä hunajapurkin kyljessä

Södertäljen kunta on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut hunajapurkki, jonka kylkeen rikolliset ovat poranneet lukemattomia reikiä. Kyse on organisoidusta, hyvinvointiyhteiskuntaan kohdistuvasta rikollisuudesta, jota ovat leimanneet erityisesti kotiavun epäselvyydet ja henkilökohtaisiin avustajiin liittyvät miljoonapetokset.

Sekasotkusta tuli sittemmin lähtölaukaus viranomaisten yhteistyölle, jossa rikollisia vastassa ovat poliisin, sosiaalivakuuttajan ja veroviraston ammattilaiset. Tulokset antavat viitteitä siitä, että Södertäljen opeista olisi malliksi muillekin Ruotsin kunnille.

– Meidän täytyy taistella verkostoja vastaan omilla verkostoillamme, Svanborg sanoo.

Veronmaksajan asialla

– Päätimme ettemme ole pelkkä maksava viranomainen, vaan meistä pitää tulla selvittävä viranomainen. Tutkimme yhä tarkemmin, miten meille toimitetut dokumentit pitävät yhtä totuuden kanssa. Kyse on kaikesta mahdollisesta alkaen eskaripaikasta aina ympäristö- ja rakennuslupiin asti, sanoo Södertäljen turvallisuuspäällikkö Anna Flink.

– Valmista ei tosin tule koskaan, sillä tarjolla oleva raha herättää aina kiinnostusta eri tahoilla. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että pidämme tarkkaa huolta veronmaksajien rahoista.

SUOMEN UUTISET