

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
EU:n tukimiljardit jättipotti Etelä-Euroopan järjestäytyneelle rikollisuudelle – mafialla edessään kissanpäivät
Euroopan talous on koronan jälkeen kuralla ja jälleenrakennukseen ollaan lappamassa isolla kädellä satoja miljardeja euroja. EU-tukitulva on erityisen iloinen uutinen Etelä-Euroopan mafialle, joka yrittää pomminvarmasti hyötyä miljardisateesta. Europol ja Italian sisäministeriö ovat SVT:n mukaan tietoisia uhasta.
Italian järjestäytynyt rikollisuus koostuu 700 ryhmästä, perheestä ja klaanista, joista useimmat kuuluvat Sisilian Cosa Nostraan, Napolin seudun Camorraan tai Calabrian Ndranghetaan. Italian sisäministeri Luciana Lamorgese varoitti äskettäin La Repubblica -verkkojulkaisussa, että mafia on ryömimässä ulos koloistaan ja valmistautuu vahvistamaan asemiaan yhteiskunnassa.
Mafia suuntaa pohjoiseen
Mafian liikevaihto on arviolta 60 miljardia euroa, laskee Italian antimafiavirasto DIA. Yhä suurempi osa järjestäytyneen rikollisuuden tuloista tulee Pohjois-Italiasta, erityisesti 10 miljoonan asukkaan Lombardiasta. Alue on maan rikkainta ja se on tullut tunnetuksi koronaviruksen pahiten arpeuttamana osana Italiaa.
Koronakriisin seurauksena 10 miljoonaa italialaista uhkaa pudota köyhyyteen. Yhteiskunnallinen kriisitilanne auttaa mafiaa hankkimaan tuoreita jäseniä ja valtaamaan takaisin kadottamiaan markkinoita. Mafian pääelinkeino on edelleen huumekauppa, mutta se on tiettävästi mukana lähes kaikissa Italian yhteiskunnallisissa hankkeissa sekä kansainvälisessä asekaupassa.
Mafia pienyritysten avuksi
Italian sisäministeriö ja Europol varoittavat mahdollisuudesta, että EU:n tuet talouden jälleenrakentamiseksi voivat merkittävässä määrin valua mafian pohjattomaan kassaan. Järjestäytynyt rikollisuus tulee hyödyntämään huijausten koko kirjoa valeyrityksistä rahanpesuun. Mukana on mafian koko yhteiskunnan läpikäyvä verkosto.
Myös tavalliset tallaajat ovat vaarassa joutua mafian vaikutuspiiriin, sillä rikollisjärjestöt tarjoavat yksityisille ihmisille ja pienyrityksille avokätistä lainaa tilapäisten talousvaikeuksien voittamiseksi. Sen verran italialaiset ovat kuitenkin oppineet maansa historiasta, että jo maaliskuussa maan yleisen turvallisuuden virasto aloitti selvityksen keinoista, joilla mafian koronakuppausta voitaisiin kahlita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Lombardia DIA Ndrangheta Camorra Luciana Lamorgese jälleenrakennus EU-tukipaketit Etelä-Eurooppa koronakriisi pandemia asekauppa Mafia Cosa Nostra järjestäytynyt rikollisuus huumekauppa Europol Italia EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Suomen ei pidä millään ehdoilla lähteä mukaan EU-elpymisrahastoon – ”Miljardien pommi lisää menopuolelle”

Halla-aho: Hallituksen on ryhdyttävä valmistelemaan eroa yhteisvaluutasta – kriisiaikana eurosta on tulossa nilkkaan sidottu kivi, joka vetää Suomen mukanaan syvyyksiin

Hallitus ja kokoomus langettivat suomalaisille yli kahden miljardin uudet takausvastuut europaketteihin

Vimmattu vääntö tukipaketeista – Koskenkylä: Suomen hallituksen ja eduskunnan otettava kantaa siihen, noudatetaanko EU:n perussopimuksia

Emeritusprofessori Viren EU-tukipaketeista: Yhteisvastuu poistaisi markkinakurin, ja se on ainoa mekanismi, joka hillitsee vastuutonta velkaantumista

Halla-aho: On aivan sama, rahoitetaanko elpymisrahastoa jäsenmaksujen korotuksella vai verotuksella – “Suomalainen maksaa laskun joka tapauksessa”

Europol yrittää kaivaa konnat jäsenmaiden oikeuslaitosten sisältä – lahjonta ja mafian lonkerot tutkaimessa

Ruotsi heräämässä karuun todellisuuteen: ”Hyvinvointivaltiosta on tullut rikollisten pankkiautomaatti”

Viranomaiset heräämässä yhteistyöhön Ruotsissa: ”Taistelu talousrikollisuutta vastaan on elämän ja kuoleman kysymys”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää