Euroopan talous on koronan jälkeen kuralla ja jälleenrakennukseen ollaan lappamassa isolla kädellä satoja miljardeja euroja. EU-tukitulva on erityisen iloinen uutinen Etelä-Euroopan mafialle, joka yrittää pomminvarmasti hyötyä miljardisateesta. Europol ja Italian sisäministeriö ovat SVT:n mukaan tietoisia uhasta.

Italian järjestäytynyt rikollisuus koostuu 700 ryhmästä, perheestä ja klaanista, joista useimmat kuuluvat Sisilian Cosa Nostraan, Napolin seudun Camorraan tai Calabrian Ndranghetaan. Italian sisäministeri Luciana Lamorgese varoitti äskettäin La Repubblica -verkkojulkaisussa, että mafia on ryömimässä ulos koloistaan ja valmistautuu vahvistamaan asemiaan yhteiskunnassa.

Mafia suuntaa pohjoiseen

Mafian liikevaihto on arviolta 60 miljardia euroa, laskee Italian antimafiavirasto DIA. Yhä suurempi osa järjestäytyneen rikollisuuden tuloista tulee Pohjois-Italiasta, erityisesti 10 miljoonan asukkaan Lombardiasta. Alue on maan rikkainta ja se on tullut tunnetuksi koronaviruksen pahiten arpeuttamana osana Italiaa.

Koronakriisin seurauksena 10 miljoonaa italialaista uhkaa pudota köyhyyteen. Yhteiskunnallinen kriisitilanne auttaa mafiaa hankkimaan tuoreita jäseniä ja valtaamaan takaisin kadottamiaan markkinoita. Mafian pääelinkeino on edelleen huumekauppa, mutta se on tiettävästi mukana lähes kaikissa Italian yhteiskunnallisissa hankkeissa sekä kansainvälisessä asekaupassa.

Mafia pienyritysten avuksi

Italian sisäministeriö ja Europol varoittavat mahdollisuudesta, että EU:n tuet talouden jälleenrakentamiseksi voivat merkittävässä määrin valua mafian pohjattomaan kassaan. Järjestäytynyt rikollisuus tulee hyödyntämään huijausten koko kirjoa valeyrityksistä rahanpesuun. Mukana on mafian koko yhteiskunnan läpikäyvä verkosto.

Myös tavalliset tallaajat ovat vaarassa joutua mafian vaikutuspiiriin, sillä rikollisjärjestöt tarjoavat yksityisille ihmisille ja pienyrityksille avokätistä lainaa tilapäisten talousvaikeuksien voittamiseksi. Sen verran italialaiset ovat kuitenkin oppineet maansa historiasta, että jo maaliskuussa maan yleisen turvallisuuden virasto aloitti selvityksen keinoista, joilla mafian koronakuppausta voitaisiin kahlita.

SUOMEN UUTISET