Viranomaiset aikovat yhdistää voimansa taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Ruotsin oloissa järjestäytynyt rikollisuus tarkoittaa myös jengien harjoittamaa laajaa ja rajat rikkovaa laitonta liiketoimintaa. Kyse on pohjimmiltaan hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta.

Ruotsin järjestäytyneessä rikollisuudessa liikkuu vuodessa 100–150 miljardin kruunua. Huumekaupan ja salakuljetuksen lisäksi rikollisten rahaliikenne koostuu avustus- ja muista petoksista, verovilpistä, rahanpesusta, ihmiskaupasta, kiristyksestä, varkauksista sekä korruptiosta.

Eli kaikesta mistä vain voi nyhtää rahaa lakien ulkopuolella. Talousrikollisuuden karsimisessa ei ole kyseeessä enempää tai vähempää kuin demokraattisen hyvinvointiyhteiskunnan järjestyksen sekä rahoituspohjan turvaaminen.

– Taistelussa talousrikollisuutta vastaan on kyse elämästä ja kuolemasta, tiivisti valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson SVT:n uutisten mukaan.

Tuloksia rahan liikkeitä seuraamalla

Valtiovarainministerin mielestä keskeistä jengi- ja muun järjestäytyneen rikollisuuden vastaisissa toimissa on viranomaisten välinen tiedonvaihto, jota on tehostettava ja se vaatii lainmuutoksia. Järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa taistelussa on seurattava rahaa organisaation huipulle asti.

Se tuo tuloksia ja siihen vaaditaan viranomaisten kitkatonta yhteistyötä.

Viranomaisten yhteisessä tiedotustilaisuudessa olivat Svantessonin lisäksi läsnä verohallinnon pääjohtaja Katrin Westling Palm, tullilaitoksen pääjohtaja Charlotte Svensson sekä ulosottoa edustava valtakunnanvouti Fredrik Rosengren.

Peiteyritykset ja raskas liikenne syyniin

Viranomaiset panostavat erityisesti peiteyritysten paljastamiseen ja tutkimiseen. Rikollisen rahan jäljille on hyvä päästä, ennen kuin se vaihtaa olomuotoaan lailliseksi peiteyritysten kautta. Yrityksiä käytetään hyödyksi myös yhteiskuntaa kuppaavissa avustuspetoksissa.

Tullin osalta panoksia lisätään raskaan, rajat ylittävät liikenteen valvontaan. Koska laiton lasti liikkuu useimmiten laillisen lastin seassa.

Ulosottotoimintaa tehostetaan muun muassa siten, että voudin välttäminen on riippumatonta asuinpaikasta ja rahan liikkeitä seuraamalla päästään yhä paremmin rikollisen todellisen varallisuuden lähteille.

SUOMEN UUTUSET