Ruotsissa on havaittu mielenkiintoinen ilmiö: pitkälti toistakymmentä perhettä on muuttanut pois Ruotsin Eskilstunasta jäätyään kiinni sosiaaliturvapetoksista. Tiukempi linja petoksia kohtaan siis toimii. Joissakin kaupungeissa sen sijaan sosiaalityöntekijät saattavat jopa toimia yhteistyössä rikollisverkostojen kanssa.

Viitisentoista perhettä on muuttanut pois Eskilstunasta sen jälkeen, kun heitä on alettu tutkia sosiaaliturvapetoksista, kertoo Ruotsin yleisradio SVT. Eskilstunan kaupungilla on ollut jo parin vuoden ajan sosiaaliturvapetosten vastainen erityisryhmä.

Erilaiset ihmiset reagoivat petosepäilyyn eri tavoin. Jotkut lopettavat sosiaalitukien hakemisen tai jopa maksavat saamansa tuet oma-aloitteisesti takaisin. Toiset taas päättävät vaihtaa maisemaa.

– Olemme nähneet monia, jotka muuttavat toiseen kuntaan ja jatkavat rikollista toimintaansa siellä, kertoo Eskilstunan kaupungin työvoimatoimiston hallintopäällikkö Magnus Gustafsson.

Sossushoppailua

Muuttajat ovat kertoneet muuton syyksi sen, että elämä Eskilstunassa on käynyt vaikeaksi. Niinpä he ovat lähteneet muualle. Sentään ulkomaille asti ei yksikään perhe tiettävästi ole muuttanut. Moni on siirtynyt Tukholman lähikuntiin.

Perheiden toimintaa voisi luonnehtia sossushoppailuksi: mennään sinne missä huijaaminen on helpointa ja kukaan ei puutu petoksiin.

Hallintopäällikkö Gustafsson kertoo, että he ovat varoittaneet niitä kuntia, joihin petoksista epäillyt ovat muuttaneet. Hän toivoo, että muut kunnat varoittaisivat vastavuoroisesti heitä.

Sukulaiset huijasivat yksissä tuumin

Eräässä tapauksessa peräti viisi samaan sukuun kuuluvaa perhettä oli harrastanut sosiaalitukipetoksia yhteistyössä, Gustafsson kertoo. Perheet ovat auttaneet toisiaan huijauksissa ja rikollinen toiminta on jatkunut useita vuosia.

– Kyseessä oli laaja ja järjestelmällinen huijaus, työvoimatoimiston hallintopäällikkö Magnus Gustafsson sanoo Ruotsin yleisradiolle.

Eskilstunan kaupunki on tehnyt asiasta rikosilmoituksen, mutta syytteitä ei ole vielä nostettu. Kaikki viisi perhettä ovat muuttaneet pois kaupungista.

Sosiaaliviranomaisia epäillään yhteistyöstä

Sosiaaliturvapetosten vastainen toiminta on siis johtanut konkreettisiin tuloksiin Eskilstunassa. Paljon riippuu tietenkin sosiaaliviranomaisten asenteesta. Jos huijauksia suvaitaan, niiden määrä kasvaa.

Esimerkiksi Göteborgissa sosiaaliviranomaisia epäillään yhteistyöstä ”vaikutusvaltaisen sukuverkoston” kanssa. Yhdessä tapauksista on kyse siitä, että poliisi on tehnyt lastensuojeluilmoituksia alaikäisestä, joka on ollut yhteyksissä rikolliseen sukuverkostoon. Sosiaalityöntekijä oli kuitenkin jättänyt suurimman osan ilmoituksista kirjaamatta.

Toisessa tapauksessa erään toisen sosiaalityöntekijän epäillään paljastaneen salaisessa osoitteessa asuneen henkilön osoitetiedot hänen suvulleen. Ruotsin yleisradion mukaan paikalliset poliisit ovat ihmeissään siitä, että toisesta näistä sosiaalityöntekijöistä ei ole vieläkään tehty rikosilmoitusta.

SUOMEN UUTISET