

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Maahanmuutolla ei saa korjattua kestävyysvajetta – vain aniharvoilla maahanmuuttajaryhmillä on positiivinen vaikutus julkiseen talouteen
Huimat suunnitelmat maahanmuuton lisäämisestä ovat elinkeinoelämän etujärjestöjen pitkäikainen tavoite, ja uusia avauksia maahanmuuton puolesta kuullaan aika ajoin. Julkisen talouden kannalta maahanmuuton kasvu olisi kuitenkin tuhoisaa.
Uusin avaus saatiin helmikuun alussa, jolloin Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) esitti raportissaan, että maahanmuuton tulisi liki kolminkertaistua, jotta työikäisten määrä saadaan vakautumaan.
Tämä tarkoittaisi jopa noin 44 000 ihmisen maahanmuuttoa vuosittain. Etlan mukaan maahanmuutto vahvistaisi huoltosuhdetta.
Työikäisten määrä ei kerro mitään
Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos kuitenkin huomauttaa, että pelkkä työikäisten määrän lisääminen ei vielä kerro mitään työn tekemisestä, työn määrästä tai verotulojen kerryttämisestä yhteiseen kassaan.
– Elinkeinoelämän lobbausaloitteissa oletetaan maahanmuuttajien julkisen talouden vaikutusten olevan samanlaisia kuin suomalaisten, vaikka vuosikymmenien aikana kerätty tutkimustieto kertoo ettei näin ole, Grönroos sanoo.
Hän jatkaa, että elinkeinoelämän motiivit eivät olekaan todellisuudessa julkisen talouden kestävyyden parantaminen vaan työvoimakustannusten laskeminen ja keinotekoisen kysynnän pitäminen yllä maahanmuuttoon perustuvalla väestönkasvulla.
Grönroos puhui keskiviikkona eduskunnan varapuhemies Juho Eerolan Pikkuparlamentissa järjestämässä Maahanmuuttajat ja työllisyys –seminaarissa.
Irakista ja Somaliasta tulevat häntäpäässä
Vuosikymmenien aikana kerätty tutkimustieto kertoo, että suomalaisen kantaväestön ja maahanmuuttajaväestön välillä on isoja eroja niin työllistymisessä, työllisyydessä, saaduissa palkoissa kuin kertyvissä veroissa ja käytetyissä palveluissa.
– Missään tapauksessa ei siis voida korvata suomalaista väestöä sanomalla Etlan tapaan, että kymmenessä vuodessa maahan tuodaan puoli miljoonaa maahanmuuttajataustaista, Grönroos toteaa.
Työllisyysaste ryhmäkohtaisesti on hieman parempi mittari tarkastella eroja. Suomen Perustan tutkimus osoittaa, että esimerkiksi Virosta tai Ruotsista tulevilla saattaa olla jopa suomalaisia korkeammat työllisyysasteet. Useimmilla muilla ryhmillä näin ei ole.
– Toinen ääripää on esimerkiksi Irakista tai Somaliasta tulevat, joiden ryhmien työllisyysasteet ovat katastrofaalisen heikot suomalaisiin nähden.
Maahanmuuttajat siirtyvät pian Kelan rahoille
Vaikka työllisyysaste onkin työikäisten määrää parempi mittari, Grönroos huomauttaa, että sekään ei kerro koko totuutta.
– Esimerkiksi tämänhetkinen korkea yleinen työllisyys johtuu pitkälti osa-aikaisen työn kasvusta. Työllinen voi siis tehdä hyvinkin lyhyttä työpäivää. Työllisyysaste ei siten kerro henkilön vaikutusta julkiselle taloudelle, sillä moni matalapalkka-aloilla työssä käyvä maksaa vähemmän veroja kuin saa tulonsiirtoja ja käyttää julkisia palveluita, Grönroos sanoo.
Hän huomauttaa, että suurin osa Suomeen tulevista maahanmuuttajista työllistyy juurikin matalapalkka-aloille. Tällöin muutaman maassaolovuoden jälkeen tulijoiden työllisyysasteet laskevat nopeasti verrattuna kantasuomalaisten työllisyysasteeseen.
Toisin sanoen maahanmuuttajat eivät ole pitkään töissä Suomeen saavuttuaan. Ja kun ei olla töissä, ei kerrytetä verotulojakaan yhteiseen kassaan, vaan siirrytään saamapuolelle Kelan tulonsiirtojen varaan.
Valtaosa maahanmuutosta lisää julkisia menoja
Valtiovarainministeriö varoitti hieman ennen joulua, että julkisessa taloudessa on edelleen merkittävä kestävyysvaje, eli pitkällä aikavälillä julkisen talouden menojen ja tulojen välillä vallitsee epätasapaino.
Vuosikymmenten ajalta kerätty data kertoo, että maahanmuutto on käytännössä parhaimmillaan julkisen talouden vaikutuksiltaan kustannusneutraalia ja suurin osa maahanmuutosta on julkisen talouden vaikutuksiltaan negatiivista eli kasvattaa kestävyysvajetta.
Suomen Perusta on tutkinut maahanmuuton julkisen talouden vaikutuksia jo vuosikymmenen ajan. Tilastokeskuksen kautta saadut rekisteriaineistot osoittavat, että valtaosa maahanmuutosta lisää enemmän julkisten palveluiden ja tulonsiirtojen käyttöä kuin kasvattaa verotuloja. Siten ei olekaan mielekästä haalia ulkomailta tänne lisää ihmisiä, joiden julkisen talouden vaikutus on negatiivinen.
Elinkeinoelämän lobbarit ovat väärässä
Grönroos painottaakin, että toisin kuin elinkeinoelämän lobbarit toistuvasti esittävät, maahanmuutolla ei voida parantaa kestävyysvajetta.
– Työikäisten määrää ja työllisyysastetta oleellisempi mittari on maahanmuuton julkisen talouden vaikutusten laskeminen. Maahanmuuton julkisen talouden vaikutukset saadaan laskemalla yhteen maahanmuuttajaryhmän jäsenten maksamat vero, saamat tulonsiirrot ja käyttämät julkiset palvelut.
Maahanmuuton vaikutuksista Suomen julkiseen talouteen löydät lisää tutkimuksia Suomen Perustan sivuilta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Etla työikäiset elinkeinoelämä verotulot lobbarit tulonsiirrot halpatyövoima Julkinen talous Tutkimus Sosiaaliturva Kestävyysvaje Suomen Perusta Simo Grönroos Juho Eerola työllisyys maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työperäiseen maahanmuuttoon palautettava kontrolli – ratkaisu työvoimapulaan löytyy kotimaisesta reservistä ja EU-alueella olevasta työvoimasta

Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttöön liittyy usein myös sosiaaliturvan systemaattista väärinkäyttöä – ”Kela-money ei ole urbaania legendaa”

Teknologiateollisuuden pomon mielestä Suomi tarvitsee liki 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa muka töitä tekemään – Purra: ”Todellisuudesta irronnutta ja vastuutonta puhetta”

Suuryritykset ja niiden etujärjestöt lobbaavat halpatyövoiman maahanmuuttoa, koska se on veronmaksajien kustantama yritystuki

Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi

Lulu Ranne: Julkisen talouden epätasapainoa ei voi ratkaista sillä, että maahan otetaan lisää työntekijöitä, jotka tarvitsevat tukia – ”Maahanmuuttajien on tultava palkallaan toimeen”

Suomen Perustan analyysi: Työllisyysaste ei ratkaise talouden ongelmia

Hallituskauden karu tilinpäätös: Valtionvelka räjähtänyt, ostovoima ennätysalhaalla, suomalaisten miljardeja EU:n pakettiin ja huoltosuhde heikkenee entisestään maahanmuuttopolitiikan vuoksi

Sossushoppailua – perheet muuttavat pois Eskilstunasta jäätyään kiinni sosiaaliturvapetoksista
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää