Usein toistettujen hokemien mukaan Suomi kärsii työvoimapulasta tai huoltosuhteemme vaatii nopeaa korjaamista, ja siksi olisi tarve haalia Suomeen lisää työvoimaa EU:n ulkopuolelta. Kuitenkin samaan aikaan Suomessa jo olevien maahanmuuttajien työllisyysaste on kantaväestöä huomattavasti heikompi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaakin, että pelkästään Uudellamaalla oli syyskuussa lähes 25 000 työtöntä työnhakijaa ja lisäksi liuta työikäisiä työmarkkinoiden ulkopuolella. – Ei kannata raahata maailmaa kylään veronmaksajan rahalla, Purra kirjoittaa Facebookissa.

Teknologiateollisuuden puheenjohtaja Jaakko Eskola väittää, että Suomi tarvitsisi seuraavien 28 vuoden ajan vuosittain vähintään 50 000 maahanmuuttajaa. Eskola perustelee tarvetta ”riittävän työvoiman turvaamisella” sekä taloudellisen huoltosuhteen vahvistamisella. Eskolan visioissa Suomeen tulisi haalia ulkomailta liki 1,4 miljoonaa työikäistä lisää.

Kuten ajatuspaja Suomen Perustan tuoreessa analyysissä Ketkä hyötyvät maahanmuutosta? osoitetaan, yksi maahanmuutosta hyötyvä taho on juurikin elinkeinoelämä, joka on havainnut, että palkan ja työolojen parantamista edullisemmaksi tulee ulkomaisen halpatyövoiman lisäämisen lobbaaminen, jotta yritykset saavat työntekijöitä, jotka ovat valmiita tekemään töitä suomalaisia heikommalla palkalla ja huonommilla työehdoilla.

Lasku halpatyövoimasta lankeaa veronmaksajille

Ulkomailta haalittava puoli-ilmainen ja nöyrä työvoima on toki yrityksille kannattavaa, mutta lasku lankeaa suomalaisille veronmaksajille, jotka veroista rahoitettavien sosiaalitukien muodossa joutuvat kompensoimaan tulijoiden elämiseen riittämättömiä palkkoja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ampuu Facebook-kirjoituksessaan alas teknologiateollisuuspomon haaveet.

– Teknologiateollisuus haluaa tänään 1,4 miljoonaa uutta maahanmuuttajaa seuraavan 28 vuoden aikana. Huomenna joku taho panee paremmaksi. Täysin todellisuudesta irronnutta ja vastuutonta puhetta. Hulluinta on silti se, että edes demarit ja muut vasemmistopuolueet eivät sano tähän mitään vastaan. Koko puoluekenttä perussuomalaisia lukuun ottamatta on tämän sepityksen takana, Purra kirjoittaa.

Ei raahata maailmaa kylään julkisella rahalla

Suomessa jo olevien maahanmuuttajien työllisyysaste on kantaväestöä huomattavasti heikompi, ja tietyt väestöryhmät korostuvat erityisen heikosti työllistyvinä. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön syyskuun 2022 työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa on yli 43 000 vieraskielistä työtöntä työnhakijaa.

Purra kehottaakin teknologiateollisuuspomo Eskolaa katsomaan lukuja.

– Uudellamaalla oli vieraskielisiä TYÖTTÖMIÄ TYÖNHAKIJOITA syyskuussa 24 713. Sen päälle tietysti liuta työikäisiä työmarkkinoiden ulkopuolella. Kaikkien työttömien määrän ennustetaan kasvavan lähes kaikissa maakunnissa 2023-24, erityisesti Uudellamaalla.

– On selvää, että järjestelmämme on pahasti kipeä, kun työ maistuu usein huonommin kuin kotona oleminen. Tämä tulee korjata. Mutta ei raahata maailmaa kylään veronmaksajan rahalla. Se vain pahentaa ongelmaa! Suomi ei tarvitse yhtään lisää sosiaaliturvaan nojaavaa halpatyömaahanmuuttoa.

Suomen Uutiset