Angry Birds -ilmiön takana olleen liikemies Peter Vesterbackan Finest Future -yhtiön liiketoimintaa on tuoda nuoria ulkomailta Suomen lukioihin. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt jo toisen kirjallisen kysymyksen liiketoimintaan liittyen.

Opiskelijat maksavat Finest Future -yhtiölle lukio-opintoihin vaadittavan suomen kielen opetuksesta, ja kunnat maksavat lukioidensa markkinoinnista. Kunnat saavat kassaansa valtionosuutta jokaisesta lukio-oppilaasta.

– Huoleni on, että Suomen maksutonta lukiokoulutusta hyväksikäytetään kaupallisiin tarkoituksiin ja loppulasku jää veronmaksajalle. Tämä kuvio olisi viimeistään nyt syytä penkoa läpi perin pohjin, kansanedustaja Mari Rantanen sanoo.

Miljoonabisnestä veronmaksajien rahoilla

Edelliseen kirjalliseen kysymykseen vastasi silloinen opetusministeri Jussi Saramo (vas.), jonka mukaan liiketoiminta muistuttaa tilauskoulutusta, jonka rahoittajana tulisi olla tilaaja, esimerkiksi toinen valtio, kansainvälinen järjestö tai yhdistys.

Lisäksi opetusministerin mukaan julkisesti rahoitettavaa lukiokoulutusta ei ole tarkoitettu lähtökohtaisesti ulkomaalaisten järjestelmälliseen kouluttamiseen. Finest Futuren tavoitteissa on tuoda viiden vuoden kuluttua jopa 15 000 ulkomaalaista Suomen lukioihin vuosittain.

– Lakiin on perustellusti jätetty mahdollisuus hakeutua ulkomailta lukiokoulutukseen tilanteissa, joissa hakijalla on side Suomeen, kuten perheyhteys. Nyt Finest Future on sukeltamassa läpi tuon lain mahdollistamasta porsaanreiästä tarkoituksenaan tehdä miljoonabisnestä. Jos tämä hyväksytään, niin entä sitten kun yrityksiä syntyy lisää, joista jokainen tuo 15 000 lukiolaista vuodessa? Rantanen kysyy.

Suomesta koko maailman koululaitos

Lukiokoulutus on lain mukaan Suomessa maksutonta, jopa ulkomaalaisille oppilaille. Ylellä 23.10.2022 näytetyssä Arto Nyberg -ohjelmassa yksi Finest Futuren kautta Mäntän lukioon tullut vietnamilainen opiskelija kertoi, kuinka kunta maksaa myös opiskelijoiden asumisen.

– Kunnat saattavat saada kassaansa suurempia valtionosuuksia lisääntyneistä lukio-opiskelijoista, mutta tämänkaltainen osaoptimointi on kuntapäättäjienkin kannalta lyhytnäköistä. Maksettavaa jää myös kuntalaisille, kun opiskelijat saavat Finest Futuren nettisivujen mukaan ilmaisen asumisen ja jopa ilmaisia aterioita. Pienen Suomen veronmaksajat ovat joutuneet maailman sosiaali- ja terveysaseman lisäksi myös maailman koululaitoksen rahoittajiksi, Rantanen puuskahtaa.

Suomen Uutiset