Punaisesta hupparistaan tunnettu, pelibisneksessä miljoonia ansainnut liikemies Peter Vesterbacka on viime päivinä näyttävästi möykännyt ja rähissyt Twitterissä. Vesterbackan kohteeksi on valikoitunut perussuomalaiset sekä eräät perussuomalaisten kansanedustajat, joiden päälle Vesterbacka lätkii leimoja sekä keksii selityksiä, mitä perussuomalaiset hänen mielestään ajattelevat.

Äveriäs liikemies Peter Vesterbacka näkee paljon vaivaa solvatakseen perussuomalaisia.

Pelimiljonäärin päivityksissä on runsaasti disinformaatiota sekä osin myös tekstiä, joka ei ole enää kaukana vihapuheeksi ymmärretystä ilmaisusta.

Vesterbackan perussuomalaisia koskevat someavautumiset sisältävät niin paljon virheellistä tietoa, että kaikkea mahdollista tuskin ehtii korjata. Todettakoon tässä, että perussuomalaisten linjaus esimerkiksi ukrainalaisten auttamisesta on täsmälleen päinvastainen kuin mitä miljonääri-Vesterbacka väittää.

Perussuomalaisten viime syksynä julkaistussa vaihtoehtobudjetissa esitetään humanitaarisen maahanmuuton määrien vähentämistä minimiin sekä leikkauksia kotouttamis- ja vastaanottomenoihin. Linjaukseen sisältyy kuitenkin poikkeus: leikkaukset eivät koskisi ukrainalaisia pakolaisia.

Uhmakkaita ja sekavia avautumisia

Vesterbackan avautumiset eivät jätä epäselvyyttä hänen ajatuksistaan.

Vesterbacka saa useita huomautuksia siitä, että hänen perussuomalaisista kirjoittamansa asiat eivät pidä paikkaansa. Moni havaitsee, että pelimiljonääri kärsii jonkinlaisesta asennevammasta perussuomalaisia kohtaan.

Ihmettelyihin Vesterbacka vastaa uhmakkuudella ja väittää, että perussuomalaiset muka olisivat ottaneet hänet ”kohteekseen”.

Vesterbacka haalisi maailmalta lukiolaisia Suomeen

Vesterbacka on aiemmin kertonut julkisuudessa Finest Future -yhtiönsä hankkeesta, jolla pyritään houkuttelemaan Suomen lukioihin vuosittain jopa 15 000 ulkomaalaista opiskelijaa.

Mikäli Vesterbackan haaveet toteutuvat, jo viiden vuoden kuluttua Suomen lukioihin tulisi ulkomailta vuosittain 15 000 uutta opiskelijaa. Vesterbackan Finest Future -yhtiö pyrkii saamaan Suomeen ensi vuonna 1 500 uutta ulkomaalaista lukiolaista.

Vesterbackan mallissa hän olisi itse käärimässä hankkeesta rahat erilaisilla maksuilla, kuten lukioon vaadittavan suomen kielen opiskelusta. Lisäksi kunnat maksavat yhtiölle lukioidensa ”markkinoinnista”. Samaan aikaan suomalaiset lukiot täyttyisivät kymmenillä tuhansilla usein kielitaidottomilla opiskelijoilla.

Kaukaisista maista saapuvat nuoret opiskelijat aiheuttaisivat Suomen lukiokoulutukselle lisämenoja arvioiden mukaan jopa sadoilla miljoonilla euroilla, mutta Vesterbacka itse väittää, että pidemmällä aikavälillä Suomi vain säästäisi rahaa ja saisi maahan lisää ”osaajia” . Uskoo ken tahtoo.

Suuttui perussuomalaisten kritiikistä

Vesterbackan some-tuohtumuksen taustalla saattaakin olla se, että perussuomalaiset on kiinnittänyt huomiota hänen bisneksiensä luonteeseen ja toiminnan tarkoitukseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kritisoi Vesterbackan liiketoimien kaltaista toimintaa.

– Siis veronmaksajan rahalla ja lainsäädännön porsaanreikiä hyväksikäyttämällä tehdään rahaa hankkeessa, jossa harvaan asuttujen seutujen kouluihin tuodaan opiskelijoita ulkomailta, Purra sanoo.

Kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt eduskunnassa Vesterbackan hankkeeseen liittyen jo kaksi kirjallista kysymystä.

Viime marraskuussa Rantanen huomautti, että Suomen lainsäädäntöä ei ole tarkoitettu laajamittaiseen ulkomaisten opiskelijoiden kouluttamiseen. Rantasen kysymys kuuluu, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta Suomen maksutonta lukiokoulutusta ei hyväksikäytettäisi kansainvälisessä liiketoiminnassa?

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) vastaus on luonteeltaan hyvin teknisluonteinen, ja siinä kuvataan opiskelijavalinnan käytäntöjä ja lukio-opiskelun lainsäädännön sisältöä. Vastauksen lopussa on kuitenkin pihvi: Andersson myöntää, että lukiokoulutuksen lainsäädäntö on lähtökohtaisesti säädetty Suomessa asuvan väestön sivistys- ja koulutustarpeiden turvaamiseen.

Suomalainen koulu ei ole koko maailmalle

Kaksi vuotta sitten silloinen opetusministeri Jussi Saramo (vas.) joutui myös ottamaan kantaa siihen, kenelle suomalainen lukiokoulutus on tarkoitettu.

Saramon vastauksessa Rantasen kysymykseen todetaan selväsanaisesti:

”Ottaen huomioon lukiokoulutusta, sen rahoitusta ja opintojen päätteeksi järjestettävää ylioppilastutkintoa koskeva lainsäädäntö, julkisesti rahoitettavaa lukiokoulutusta ei ole tarkoitettu lähtökohtaisesti kohdennettavaksi kolmansien maiden opiskelijoiden organisoituun ja järjestelmälliseen kouluttamiseen.”

Perussuomalaisten tuoreessa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa myös otetaan kantaa lukiolaisten maahanmuuton avulla tehtäviin bisneksiin.

Perussuomalaisten ohjelmassa linjataan, että opiskeluperusteisen maahanmuuton porsaanreiät on tilkittävä, sillä löperöt opiskelijalupakäytännöt houkuttelevat ihmisiä Afrikan ja Aasian köyhistä maista, koska valmistumisen jälkeen pysyvän oleskeluluvan saantiin Suomessa ei edes edellytetä riittävää toimeentuloa.

Perussuomalaisten mielestä Suomen houkuttelevuuden opiskelumaana pitää perustua hyvään opetukseen ja laadukkaisiin oppilaitoksiin, ei tulonsiirtoihin. Ohjelmassa linjataan:

”Suomessa ei tule harjoittaa sellaista politiikkaa, jossa toiselle asteelle lukioihin tai ammattikouluihin haetaan opiskelemaan ulkomailta henkilöitä, joiden kouluttaminen on suomalaisten veronmaksajien kontolla. Bisneksen tekeminen veronmaksajan rahalla ja oudoilla lainsäädäntömme porsaanrei’illä ei voi olla hyväksyttävää.”

Vesterbackan oman sakean näkemyksen mukaan perussuomalaisten linja tarkoittaa muka sitä, että perussuomalaiset olisi ajamassa alas Suomen pieniä lukioita.

Nato-tunneli kiinalaisella rahalla

Vesterbacka tunnetaan myös erikoisista Kiina-bisneksistään. Muutama vuosi sitten hän kertoi hankkeestaan rakentaa tunneli Helsingin ja Tallinnan välille – pitkälti kiinalaisten rahoilla.

Vesterbacka tiedotti yhtiönsä Finest Bay Area Developmentin tehneen jopa 15 miljardin euron aiesopimuksen kiinalaisomisteisen yhtiön Touchstone Capital Partnersin kanssa. Kiinalaisyhtiö on tehnyt muitakin vastaavanlaisia sijoituksia eri puolilla maailmaa.

Vesterbacka myös haluaa Suomeen lisää työperäistä maahanmuuttoa ja arvelee, että tunnelin rakentamistakin varten tarvitaan ulkopuolista työvoimaa.

– Suomessa ja Virossa ei ole tarpeeksi työvoimaa tätä hanketta varten. Ei tänne olla tuomassa 10 000 tai 100 000 kiinalaista töihin, mutta sieltä tulee sen verran osaajia kuin tarvitsemme.

Sittemmin Vesterbacka on kutsunut hanketta myös ”Nato-tunneliksi”.

Suomen Uutiset