

LEHTIKUVA
Angry Birds-pelin kehittäjän uusi bisnes: Rahastaa kuntia tuomalla Aasiasta Suomeen opiskelijoita – kulut lankeavat veronmaksajille
Angry Birds -pelin kehittäjänä tunnettu Peter Vesterbacka on löytänyt Suomen toisen asteen oppilaitosten opiskelijakadossa markkinaraon. Vesterbackan uusi yhtiö pyrkii hyödyntämään tilannetta tuomalla maksua vastaan Suomeen lapsia kaukomailta. Liikeneuvottelut Suomen kunnissa ovat jo alkaneet.
Toisen asteen opiskelijoiden määrän ennustetaan vähenevän tulevaisuudessa Suomessa, mikä saattaa jatkossa johtaa lukio-opetuksen lakkauttamispäätöksiin eri puolilla maata.
Angry Birds -pelin kehittäjänä tunnettu Peter Vesterbacka on havainnut opiskelijakadossa markkinaraon. Tällä viikolla mediassa on kerrottu Vesterbackan äskettäin perustaman Finest Future-konsulttiyhtiön suunnitelmista käynnistää opiskelijatuonti kaukomailta suomalaisiin lukioihin. Yleisradion mukaan Suomea uhkaa hidas nuorisokato.
Finest Future aikoo tuoda tänä vuonna Suomeen yhteensä vajaat sata lukio-opiskelijaa Uzbekistanista ja Vietnamista.
Vesterbackan yhtiön hankkeet ovat edistyneet pitkälle: oppilaskadosta kärsivässä Virolahden lukiossa saattaa aloittaa syksyllä 20 uzbekistanilaista opiskelijaa. Virolahden lukion rehtorin Jukka Taipaleen mukaan Uzbekistanilaisten opiskelijoiden saaminen olisi ”elinvoiman kannalta tärkeää”.
– Pitää kokeilla vähän kaikenlaista. Toivomme kovasti, että se toteutuisi ja opiskelijat valmistuisivat meiltä, Taipale sanoo Yleisradiolle.
Ulkomaisten opiskelijoiden haalimisessa Suomeen ansaintalogiikka on siinä, että Finest Future Oy laskuttaisi lukioilta 1000 euroa vuodessa jokaista opiskelijaa kohden jonka yhtiö onnistuu tuomaan Suomeen. Lukioiden, eli käytännössä kunnan veronmaksajien vastuulle kuitenkin jää opetuksen järjestäminen, opiskelumateriaalien hankkiminen, ruokailun järjestäminen sekä majoituksen järjestäminen.
Hankkeeseen liittyy epäselvyyksiä
Suomen Uutisten tietojen mukaan Finest Future on lähestynyt hankkeen tiimoilta useita kuntia ja käynyt alustavia neuvotteluja alaikäisten opiskelijoiden tuomisesta Aasiasta suomalaisiin lukioihin kuntien vastuulle.
Useissa kunnissa arvellaan, että kunnat olisivat saamassa ulkomaalaisista opiskelijoista tuloja ainakin valtionosuuksien muodossa, mutta tästä ei ole mitään varmuutta. Mikäli kunnat lähtevät Vesterbackan yhtiön hankkeeseen mukaan, ainoa varma hyötyjä on Finest Future -yhtiö, joka siis aikoo laskuttaa tonnin vuodessa jokaisesta Suomeen haalimastaan opiskelijasta.
Hankkeeseen liittyy useita epäselvyyksiä, kuten esimerkiksi se, voiko yksityinen yritys maksua vastaan välittää kolmansista maista alaikäisiä opiskelijoita suomalaisille koulutuksen järjestäjille, jotka ovat vastuussa kaikista kustannuksista. Asuminen ja eläminen on kallista. Suomeen saavuttuaan opiskelijat olisivat lähtökohtaisesti muutenkin kaikkien julkisten palvelujen ja etuuksien piirissä, joista kustannukset lankeavat veronmaksajille.
Hämäräksi myös jää, miten suomen kieltä osaamattomat uzbekistanilaiset tai vietnamilaiset ylipäätään voisivat mutkattomasti liittyä mukaan vaativaan suomenkieliseen lukio-opetukseen. Voidaan myös kysyä, onko asianmukaista, että yksityinen konsulttiyritys ryhtyy erottamaan toisella puolella maailmaa asuvia lapsia perheistään tarjoamalla ilmaista suomenkielistä opetusta ja elinkustannuksia suomalaisten veronmaksajien piikkiin.
Rahantuloa ei voi estää
Finest Future Oy on rekisteröity kaupparekisteriin viime vuoden syyskuussa, ja sen toimialana on liikkeenjohdon konsultointi. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii Vesterbacka. Mikäli yhtiö saa bisneksensä pyörimään opiskelijoiden haalimisesta Suomeen, rahantuloa ei voi estää. Ilmaisten palvelujen piiriin tulijoita riittää maailmalla loputtomasti varsinkin, kun tulijat ovat Suomessa oikeutettuja kaikkiin veronmaksajien kustantamiin etuuksiin ja palveluihin.
Lasku on lankeamassa kuntien veronmaksajille. Sanna Marinin johtaman hallituksen kärkihankkeisiin kuuluu oppivelvollisuuden pidentäminen 18 ikävuoteen saakka, jolloin toisen asteen opiskelusta tulee kaikille opiskelijoille maksutonta mukaan lukien oppimateriaalit ja työvälineet.
Ainakin Mänttä-Vilppulan lukio on jo käynyt alustavia neuvotteluja Finest Future-yhtiön kanssa Vietnamista ja muualta Aasiasta tuotavien opiskelijoiden haalimisesta Suomeen.
Hankkeen pilottivaiheessa vuosina 2021-2022 Mäntän lukioon olisi alustavasti tulossa yhteensä ainakin 10 opiskelijaa Vietnamista ja Uzbekistanista. Hankkeen vakiintuessa seuraavina lukuvuosina opiskelijamäärää olisi tarkoitus kasvattaa. Jokaisesta Suomeen tulevasta opiskelijasta lukio siis joutuisi maksamaan vuodessa 1 000 euroa Finest Future -yhtiölle. Kaikki opiskelijoista kertyvät kustannukset puolestaan lankeavat veronmaksajien vastuulle.
Finest Future on tehnyt tarjouksia useille muillekin oppilaitoksille. Esimerkiksi Vironlahden lukiolle yhtiö on esittänyt tarjouksen pilottihankesopimuksesta, jossa 20 uzbekistanilaista opiskelijaa aloittaisi opinnot Vironlahden lukiossa elokuussa 2021.
Suomen Uutiset kysyi aasialaisten opiskelijoiden haalimisesta sekä hankkeen veronmaksajille lankeavista kustannuksista Mäntän lukion rehtorilta Petri Haapakoskelta, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.
Veronmaksajat kustantavat ikiliikkujan
Perussuomalaisten kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen tyrmää Vesterbackan yhtiön hankkeen Facebook-kirjoituksessaan.
Rantanen toteaa, että Vesterbacka on onnistunut löytämään ikiliikkujan, tosin veronmaksajien kustantamana.
– On kyllä erikoinen tapa paikata opiskelijapulaa tilanteessa jossa oppivelvollisuuden pidentämisen kustannukset kaatuvat kunnille. Plus kaikki muu. On myös huomattava, että alaikäisellä on oikeus saada perheensä tänne, Rantanen kirjoittaa.
Suomen Uutisten tavoittama Rantanen sanoo pitävänsä aasialaisten opiskelijoiden haalimista Suomeen moraalisesti ja eettisesti erittäin arveluttavana. Rantanen ei näe järkeä siinä, että kunnat ostaisivat ihmisiä yksityiseltä yritykseltä pyrkien hyötymään heistä taloudellisesti valtionosuuksien muodossa.
– Miten voi olla mahdollista, että yksityinen yritys haalii maailmalta alaikäisiä ihmisiä, joita sitten ollaan myymässä kunnille, jotta veronmaksajat maksavat tulijoiden kulut. Kunnat vielä olisivat tässä mukana taloudellisin perustein, Rantanen ihmettelee.
Maksutaakka jo ennestään raskas
Hän huomauttaa, että koronan ja EU-vastuiden vuoksi veronmaksajien taakka on muutenkin käymässä entistä raskaammaksi.
– Jos tällainen bisnes lähtee nyt pyörimään, kuinka paljon muita tulokkaita näille markkinoille sitten on tulossa. Suomi on muutenkin jo taloudellisissa vaikeuksissa. Tulevaisuudessa niukat resurssit tulee käyttää suomalaisten hyväksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ulkomaalaiset opiskelijat Peter Vesterbacka oppivelvollisuuden pidentäminen maksutaakka Uzbekistan bisnes veronmaksajat lukio kustannukset Vietnam Perheenyhdistäminen Mari Rantanen Kunnat perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Isis-naisten ja lasten noutamisesta kertynyt veronmaksajille jo liki 300 000 euron lasku – ulkoministeriö kieltäytyy kertomasta, miten rahat on käytetty

Näin perussuomalaiset säästäisivät valtion menoista: Yli 330 miljoonan leikkaukset kotouttamismenoihin ja vastaanottokuluihin, kehitysavusta 500 miljoonaa eli puolet pois

Pääministeri Marinilla huoleton asenne velkaantumiseen – Halla-aho huolissaan suomalaisten työpaikoista ja korkeista elinkustannuksista: ”Meidän on lisättävä käteen jäävien tulojen määrää”

Purra: Oppivelvollisuuden pidentäminen on tulonsiirto hyväosaisille ja koulutusleikkaus

Koronan varjolla lisää maahanmuuton kustannuksia – vain perussuomalaiset vastustavat

Halla-aho: Julkisesta kulutuksesta on otettava kaikki löysät pois – ”Suomen, kuten jokaisen maan, on keskityttävä itsensä ja omiensa auttamiseen”

Ulkomaalaiset osallistuvat heikonlaisesti kunnan peruspalvelujen maksamiseen – Tampereelle kertyy maahanmuutosta joka vuosi yli 28 miljoonan euron rahoitusvaje

Angry Birds -Vesterbackan yritys toisi tuhansittain ulkomaalaisia Suomen lukioihin – Rantanen huolissaan Suomen maksuttoman lukiokoulutuksen hyväksikäytöstä

Rantanen kysyi ulkomaalaisten tuomisesta Suomen lukioihin – hallitus vastaa kapulakielellä ja siirtää vastuun seuraavalle hallitukselle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.