

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Isis-naisten ja lasten noutamisesta kertynyt veronmaksajille jo liki 300 000 euron lasku – ulkoministeriö kieltäytyy kertomasta, miten rahat on käytetty
Suomen Uutiset kysyi ulkoministeriöstä, kuinka paljon, mihin tarkoituksiin ja minne veronmaksajien rahaa al-Hol-operaatiossa on kohdistettu tai maksettu. Ulkoministeriön tietohallintopäällikön Jyrki Paloposken mukaan yksilöityjen tietojen luovuttaminen saattaisi vaarantaa ministeriön avustustoiminnassa mukana olevien henkilöiden turvallisuuden ja heikentää toiminnan edellytyksiä Syyriassa.
Ulkoministeriön mukaan 11. tammikuuta mennessä Syyrian al-Holin vankileirillä olleiden, suomalaisiksi väitettyjen henkilöiden kuljettamiseen Suomeen on käytetty 297 000 euroa. Suomeen saapui vain muutamaa päivää ennen joulua valtion avustamana kuusi lasta ja kaksi naista al-Holista. Tätä aiemmin al-Holista oli saapunut Suomeen kaksi lasta.
Ulkoministeriön sisältö- ja viestintäasiantuntija Pekka Shemeikka kertoi joulun alla Yleisradiolle, että noin 180 000 euroa, on käytetty välillisiin kustannuksiin, joita ovat esimerkiksi viranomaisvalmiuden ylläpito, kansainvälinen yhteydenpido ja turvallisuuskulut. Ulkoministeriön mukaan suomalaisten kotiuttamisesta ja avustamisesta oli joulukuuhun mennessä kertynyt valtiolle, eli veronmaksajille noin 89 000 euron kustannukset.
Ulkoministeriön mukaan al-Holilaisille on myös annettu rahaa lainaksi ”joitakin tuhansia euroja” matkakustannuksiin. Ulkoministeriö ei kuitenkaan kerro millaisella maksuajalla ja korolla lainat on myönnetty.
Rahojen käytöstä tiedotetaan myöhemmin
Suomen Uutiset kysyi ulkoministeriöstä tarkempaa laskelmaa, josta olisi käynyt ilmi yksilöidysti ja kohdistetusti, mihin tarkoituksiin ja minne veronmaksajien rahaa al-Hol-operaatiossa on kohdistettu tai maksettu, mukaan lukien al-Holista Suomeen palanneiden henkilöiden matkakustannuksiin ja muihin menoihin käytetyt rahavarat.
Ulkoministeriö ilmoitti ainoastaan kokonaiskustannusten summan, 297 000 euroa, eikä vastausta saatu siihen, miten rahoja on käytetty. Ulkoministeriön tietohallintopäällikön Jyrki Paloposken mukaan tietojen luovuttaminen saattaisi vaarantaa ministeriön avustustoiminnassa mukana olevien henkilöiden turvallisuuden ja heikentää toiminnan edellytyksiä Syyriassa.
– Ulkoministeriö pyrkii varmistamaan mahdollisesti tulevan avustustoiminnan edellytysten säilymisen, eikä tule asettamaan virkamiehiään tai Suomen Syyriassa olevia kansalaisia vaaraan, Paloposki sanoo.
Hän lisää, että al-Holissa olleiden avustamisesta koituneista kustannuksista tiedotetaan tarkemmin, kun 20.12. toteutetun kotiutuksen tarkat kustannukset ovat selvinneet
Ulkoministeriö vetoaa julkisuuslakiin
Kieltäytymisessään luovuttaa yksityiskohtaisempaa tietoa al-Hol-rahojen käytöstä ministeriö vetoaa viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain, eli julkisuuslain 24 pykälän 1 momentin kohtaan 7, jonka mukaan henkilöiden, rakennusten, laitosten, rakennelmien sekä tieto- ja viestintäjärjestelmien turvajärjestelyjä koskevat ja niiden toteuttamiseen vaikuttavat asiakirjat ovat salassa pidettäviä, jollei ole ilmeistä, että tiedon antaminen niistä ei vaaranna turvajärjestelyjen tarkoituksen toteutumista.
Suomessa viranomaisen asiakirjat ovat lähtökohtaisesti aina julkisia. Näin ollen jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta. Julkisuuslain 24 pykälässä kuitenkin säädetään poikkeuksista asiakirjajulkisuuteen. Pykälä on otsikoitu: Salassa pidettävät viranomaisen asiakirjat. Säännöksessä luetellaan asiakirjoja, joiden julkisuutta on joko rajoitettu tai kokonaan estetty. Useisiin julkisuuslain 24 pykälässä lueteltuihin salausperusteisiin liittyy niin sanottu vahinkoedellytyslauseke, eli tietoa ei saa antaa, jos siitä seuraisi vahinkoa tai muuta haittaa esimerkiksi valtiolle, yksityiselle henkilölle, kansalliselle turvallisuudelle tai muulle intressille.
Julkisuuslaista johtuen myös esimerkiksi turvapaikanhakijan asemaa koskevat asiakirjat ovat yleensä aina salaisia. Lain 24 pykälän 1 momentin 24 kohdan perusteella salaisia ovat asiakirjat jotka koskevat kansainvälisen suojelun tarvetta, ulkomaalaisen maahantulon edellytyksiä ja maassa oleskeluoikeutta tai niiden perustetta taikka Suomen kansalaisuuden saamista tai menettämistä taikka kansalaisuusaseman määrittämistä, jos ei ole ilmeistä, että tiedon antaminen niistä ei vaaranna asianosaisen tai hänen läheisensä turvallisuutta.
Miksei lasten tuominen ilman äitejään muka onnistu?
Ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner lausui joulukuussa ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa, että lasten kotiuttaminen al-Holista ilman lasten äitejä ei olisi ollut mahdollista. Tannerin mukaan paikalliset viranomaiset eivät suostuisi lasten erottamiseen näiden äideistä paikan päällä.
Tannerin väite ei ole uskottava siihen nähden, että esimerkiksi Ranska on onnistunut tuomaan al-Holista lapsia ilman aikuisia. Ranskan linjan mukaan aikuisten naisten on jäätävä Syyriaan vastaamaan mahdollisista rikoksistaan. Tanska puolestaan ei myönnä Isisin riveihin liittyneille tanskalaisille lupaa palata maahan edes heidän lastensa paluun mahdollistamiseksi.
Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra epäilee, onko Suomi edes yrittänyt yrittänyt velvoittaa al-Hol-naisia, jotta vain lapset olisivat päässeet Suomeen. Purran mukan Suomen päätös tuoda naiset Suomeen on poikkeuksellinen.
– Monilta muilta mailta, kuten Ranskalta, on hyvin onnistunut se, että vain lapset tuodaan, Purra sanoi aiemmin.
Al-Hol-operaatioon liittyy rahasotkujen lisäksi muitakin epäselvyyksiä ja tiedon pimittämistä. Tiedossa esimerkiksi ei ole, miten on varmistuttu leirillä olevien, Suomeen lennätettävien henkilöiden kansalaisuudesta.
Vankileiriltä Suomeen saapuvat huolestuttavat myös yleisen turvallisuuden kannalta. Suojelupoliisin mukaan Syyrian konfliktialueelta palaavat henkilöt todennäköisesti lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- al-Holin vankileiri konsulikyyti turvallisuusuhka Isis-naiset Isis-lapset verovarat veronmaksajat kustannukset Kotiuttaminen Riikka Purra Supo Ulkoministeriö Suomi Ranska Terrorismi perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Hallitusta kiinnostaa enemmän isisläisten oikeudet kuin suomalaisten turvallisuus – ”Käveleviä aikapommeja”

Halla-aho välikysymyskeskustelussa: ”Suomi ei voi viestittää olevansa turvasatama, josta voi lähteä ulkomaille tekemään silmittömiä rikoksia ja jonne voi palata jäähdyttelemään”

Hallitus junaili terroristit Suomeen salaa – PS: Ministerit valehtelevat, virkamiehet valehtelevat, kaikki valehtelevat, jotta maahan saa tuotua Isis-liikkeeseen kuuluvia ihmisiä!

Haavisto Ylen A-studiossa: Suomen viranomaiset olivat Turkin rajalla vastaanottamassa Isis-naisia – autettiin myös lentokentälle matkalle Suomeen

Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa

Angry Birds-pelin kehittäjän uusi bisnes: Rahastaa kuntia tuomalla Aasiasta Suomeen opiskelijoita – kulut lankeavat veronmaksajille

Tanskan kova linja puree: Turvapaikkoja myönnettiin viime vuonna vähiten 30 vuoteen – tavoitteena nollalinja

Leena Meri: Haavisto edelleen salamyhkäinen al-Holista haettujen kuluista

Reijonen: Alaikäisten lasten vieminen terroristiseen tai väkivaltaiseen ympäristöön tai yhteisöön muutettava rangaistavaksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.