Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra sanoi eilen AlfaTV:ssa, että hallituksen päätös tuoda Isis-naiset Suomeen on poikkeuksellinen. – Naisilla on yhteys terroristijärjestöön ja väkivaltaiseen ideologiaan. Euroopassa lähinnä vain muslimienemmistöiset maat, kuten Kosovo ja Albania ovat tuoneet al-Holista sekä naisia että lapsia. Onko tämä se ryhmä, johon Suomi haluaa kuulua?

Yllättäen Suomeen saapui sunnuntaina valtion avustamana kuusi lasta ja kaksi naista Syyrian al-Holin vankileiriltä. Ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner sanoi ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa, että lasten kotiuttaminen ilman lasten äitejä ei olisi ollut mahdollista.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra epäilee väitettä.

– Monilta muilta mailta, kuten Ranskalta, on hyvin onnistunut se, että vain lapset tuodaan. En tiedä, onko Suomi edes yrittänyt velvoittaa näitä naisia, jotta vain lapset olisivat päässeet Suomeen. Onko sellaista edes yritetty? Meillehän on vain kerrottu, että erottaminen ei ole mahdollista, Purra kommentoi tilannetta maanantaina AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ohjelmassa.

Harva maa noutaa Isis-naisia takaisin

Harva maa Euroopassa haluaa – varsinkaan omalla kustannuksellaan – kuljettaa Isis-naisia kotimatkalle. Purra totesikin, että Suomen päätös tuoda naiset Suomeen on poikkeuksellinen.

– Naisilla on selvä yhteys terroristijärjestöön ja väkivaltaiseen ideologiaan. Euroopassa lähinnä vain muslimienemmistöiset maat, kuten Kosovo ja Albania, ovat tuoneet al-Holista sekä naisia että lapsia. Onko tämä se ryhmä, johon Suomi haluaa kuulua? Purra kysyi.

Purran kanssa ohjelmassa vieraana ollut SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee esitti käsittämättömän vihjauksen, jonka mukaan Suomella olisi ollut muita maita vähemmän neuvotteluvaraa kurdihallinnon kanssa lasten saamiseksi Suomeen siitä syystä, että Suomi ei ole ohjannut tarpeeksi varoja kehitysyhteistyöhön.

– Suomalaisten neuvotteluvara erilaisissa keisseissa pienenee. En tosin ole varma pienenikö se juuri tässä tapauksessa. Siksi ei pidä liikaa spekuloida, mitä on sanottu puolin ja toisin, al-Taee selitti.

Terroristinaisten tuominen on hallituksen arvovalinta

Ohjelmassa al-Taee puhui pitkään ja kirjavasti suomalaisista lapsista ja huterasti lasten oikeuksista, yrittäen näiden kautta oikeuttaa terroristiseen toimintaan osallistuneiden ja vaarallisten Isis-äitien tuomisen Suomeen veronmaksajien kustannuksella.

Purra huomautti, että koko al-Hol-hanke on sekä valmisteltu että toteutettu salamyhkäisesti ja tietoa jatkuvasti panttaamalla.

Purra myös totesi, että terroristinaisten tuominen Suomeen on ollut samalla poliittinen arvovalinta, joka on asetettu tärkeämmäksi kuin eräät toiset asiat.

– Asioista on yritetty saada selkoa esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla ja valiokunnissa. Selväksi on tullut, että hallitus priorisoi sitä, että se tuo Isis-palvelukseen lähteneitä ihmisiä Suomeen. Voidaan kysyä, miksei hallitus samalla päättäväisyydellä ole halunnut laittaa kuntoon hoitolaitoksissa olevien vanhusten asioita tai miksei ole haluttu korjata lastensuojelun valtavia ongelmia, onhan siinäkin kyse lasten oikeuksista?

– Onhan hallitus pyrkinyt laittamaan vanhusten oikeuksia kuntoon, al-Taee heitti väliin.

– Mutta ministerit eivät sentään ole siinä rikkoneet lakia, Purra vastasi.

Sumutusta, pimitystä ja valehtelua

Purra kirjoitti aiemmin Twitterissä, että hallituksen al-Hol-seikkailu on ollut alusta tähän saakka pelkkää sumutusta, pimitystä, valehtelua.

Valehtelun osalta Purra viittasi ulkoministeri Pekka Haaviston epämääräisiin eduskuntapuheisiin, joissa Haavisto väisteli tarkentavia kysymyksiä, kun hänelle huomautettiin aiemmasta, sittemmin valheelliseksi osoittautuneesta vastauksesta, jonka mukaan Suomi ei ole maksanut mitään epävirallisille tahoille liittyen al-Holin leiriin.

– Vaikka siihen mennessä mediakin oli jo saanut selville tarkat summatkin, mitä on maksettu. Ministeri Haavisto yritti kiertää kysymystä väittäen, että kysyimme lunnasrahoista.

– Olemme myös esittäneet kysymyksiä siitä, milloin al-Holista on tulossa ihmisiä, mutta vastauksia emme ole saaneet sen enempää poliitikoilta kuin virkamiehiltäkään. En tiedä, onko se sitten sitä, että oppositiolle näitä asioita ei voi kertoa, Purra ihmetteli.

Hän mainitsi myös, että siitäkään ei ole esitetty varmaa tietoa, ovatko al-Holista saapuneet henkilöt ylipäätään suomalaisia.

– Suomeen juuri saapuneiden henkilöiden kohdalla mediassa on käytetty myös ilmauksia, kuten ”Suomen kansalaiseen rinnastettavissa olevat”. Eli on epäselvää, ovatko he suomalaisia.

Rikosvastuuseen saattaminen vaikeaa

Al-Taeen puheiden mukaan ”lapsia” ei olisi voinut tuoda al-Holista ilman aikuisia.

– Tässä oli kyse näistä lapsista. Niiden mukana tuli tällä kertaa myös aikuisia, lapset täytyy pelastaa, al-Taee sanoi ja mainitsi tosin myös tietävänsä tapauksen, jossa terroristialueella ollut lapsi olisi erotettu vanhemmastaan, joka olisi jäänyt vankilaan.

Useaan kertaan al-Taee korosti oikeusvaltiota ja demariedustaja kertoi luottavaisena, että rikoksia tehneet saataisiin vastaamaan teoistaan.

Purra huomautti, että toisin kuin Suomessa, esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa al-Holista palanneet naiset on suoraan pidätetty rikoksista epäiltyinä.

– Vaikka kaikki sanovat, että nämä naiset on saatava vastaamaan rikoksistaan, Suomessa se tulee olemaan käytännössä hyvin vaikeaa. Naisia on erittäin vaikea saada kiinni mistään, mitä he ovat tehneet. Siihen on moniakin syitä: he ovat naamioituneita eikä heitä voi tunnistaa, ja rikokset ovat alkujaankin tapahtuneet kaukana Suomesta.

Purra nosti esille myös, että al-Holista tuotujen lapsien jatkosta ei ole tietoa.

– Otetaanko heidät (lapset) edes huostaan? Ainakaan emme ole kuulleet siitä. Voiko olla lapsen oikeuksien mukaista, että kun lapsi tulee Suomeen, niin hän saa elää naisen kanssa, joka on aiemmin kaapannut ja vienyt hänet Isis-ideologian ja kultin keskelle?

Terrorismilakeja uudistettava

Al-Taee sanoi luottavansa viranomaisiin ja siihen, että päätöksiä huostaanotoista tehtäneen mahdollisesti myöhemmin. Purra sanoi, että myös hän luottaa viranomaisiin, kuten suojelupoliisiin.

– Suojelupoliisin mukaan sekä nämä naiset, pahimmassa tapauksessa myös lapset, ovat uhka suomalaisten turvallisuudelle. Ja vaikka me luotamme siihen, että poliisi kykenee selvittämään rikoksia, niin se on silti lähes mahdotonta. Muutkaan maat eivät ole siinä onnistuneet.

Mediatietojen mukaan Suomeen saapuneiden naisten joukossa ovat myös Isis-Sannana ja ”Äiti Terroristina” tunnetut naiset. Suojelupoliisi on katsonut myös nämä radikaali-islamiin kääntyneet naiset turvallisuusuhkaksi.

Purra totesikin, että Isis-naisten tilanne osoittaa viimeistään, että terrorismilainsäädännön uudistaminen on välttämätöntä.

– Nykyaikaisessa maailmassa, jossa monikulttuuri ja terrorismi aiheuttavat tällaisia ongelmia, lakiuudistukset ovat tarpeen.

Ulkoministeri Haaviston asema heikkeni

Ohjelmassa palattiin myös al-Hol-sotkuissa ryvettyneen ulkoministeri Haaviston asemaan. Viime viikolla Haavisto selvisi jotenkuten eduskunnan luottamusäänestyksestä – saaden eduskunnan luottamuksen äänin 101–68. Äänestyksestä poissa oli 30 kansanedustajaa. Hallituspuolue keskustan edustaja Hannu Hoskonen kuitenkin horjutti hallituksen rivejä äänestämällä Haavistolle epäluottamusta.

Purra sanoi pitävänsä ikävänä sitä, että Haavisto on sittemmin vetäytynyt taka-alalle al-Hol-hankkeen operatiivisesta toiminnasta ja siirtänyt vastuun ulkoministeriön virkamiesten harteille.

– Haavisto väistelee nyt poliittista vastuutaan. Haaviston asema on tällä hetkellä tukala, koska näyttää selvältä, että hän on toiminut lainvastaisesti. Uskoisin, että se näkyy pian paitsi vihreiden myös koko hallituksen kannatuksessa.

SUOMEN UUTISET