Suomen ulkoministerin mukaan yksikään EU-maa ei ole kotiuttanut Isis-vankileireiltä pelkkiä lapsia ilman aikuisia, mutta Ranska on tosi asiassa toiminut juuri niin. Ranskan linja on se, että äitien on jäätävä Syyriaan vastaamaan mahdollisista rikoksistaan.

Ranskan viranomaiset tiedottivat keskiviikkona tuoneensa seitsemän lasta Syyrian Isis-vankileireiltä Ranskaan, kertoo France24-uutiskanava. Lapset ovat iältään kahden ja yhdentoista vuoden välillä. Heidät on otettu lastensuojeluviranomaisten huostaan.

Ranska on tähän mennessä tuonut Syyriasta kaikkiaan 35 lasta, joista monet ovat orpoja. Tiukkana periaatteena on kuitenkin ollut se, että Ranska kotiuttaa vain lapset, mutta vaatii, että äitien on jäätävä Syyriaan miestensä kanssa vastaamaan mahdollisista rikoksistaan paikallisten tuomioistuinten edessä.

Useat jihadistit karanneet vankileireiltä

Jotkut Ranskan kansalaisuuden omaavat jihadistit ovat kuitenkin onnistuneet pakenemaan Isis-vankileireiltä omin avuin. Terrorismiasiantuntijoiden mukaan Isis-leireiltä on paennut yhteensä 13 Ranskan kansalaista.

Heidän joukossaan on kuuluisa Isis-morsian Hayat Boumediene, jonka malilaistaustainen aviomies Amedy Coulibaly sai surmansa poliisin luodeista tehtyään kaksi terrori-iskua vuonna 2015 Charlie Hebdo -lehteen kohdistuneen terrori-iskun jälkeisinä päivinä. Hayat Boumediene on tuomittu Ranskassa poissaolevana 30 vuoden vankeuteen terrorismirikoksista.

Purra: Miksi Suomi ei onnistu siinä missä muut maat onnistuvat?

Kurdiviranomaiset ovat painostaneet myös Ranskaa ottamaan kaikki kansalaisensa takaisin, mutta toistaiseksi linja on pitänyt: vain lapset tuodaan Ranskaan. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on ihmetellyt, miksi pelkästään lasten kotiuttaminen ei ole Suomelta onnistunut.

– Esimerkiksi Ranska on vaatinut äitejä antamaan lapset, ja he ja kurdineuvottelijat ovat tähän järjestelyyn suostuneet, Purra sanoi Suomen Uutisille.

Purra jätti ennen joulua ulkoministeri Pekka Haaviston vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyi, selvittikö Suomi neuvotellessaan edes sitä mahdollisuutta, että al-Holin leiriltä tuotaisiin ainoastaan lapset eikä aikuisia. Haaviston vastaus ei Purraa tyydyttänyt.

– Vastauksessa todetaan, että pelkkien lasten kotiuttaminen ei ollut mahdollista ja että ulkoministeriön tietojen mukaan yksikään EU-maa ei ole kotiuttanut pelkkiä lapsia ilman aikuisia, ”orpoja ja harvoja humanitaarisia erityistapauksia lukuun ottamatta”. Asiaa ei sen enempää selitetä tai avata, Purra sanoo.

Todellisuudessa ainakin Ranska on toiminut juuri niin: kotiuttanut pelkkiä lapsia ilman aikuisia. Jostain syystä ulkoministeri Pekka Haavisto ei halua tätä myöntää.

SUOMEN UUTISET