Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien Syyrian al-Holin leiriltä palaavia suomalaistaustaisia henkilöitä. Tulijoissa on kaksi naista ja kuusi lasta, joita on kuvattu suomalaisiksi tai siihen rinnastettavissa oleviksi.

– Suomen kansalaiseen rinnastettavissa oleva on uusi termi, jonka käyttöä ja oikeudellista merkitystä toivon tarkennettavan, Mari Rantanen selvittää.

Suomessa ei ole nostettu syytteitä

Kysymyksessään Rantanen tiedustelee minkälaiseen vastuuseen terroristijärjestö Isisin toimintaan osallistuneet ja lapsensa terroristijärjestön vaikutusalueelle vieneet naiset joutuvat. Esimerkiksi palautuksissa viranomaisyhteistyötä tehnyt Saksa on ilmoittanut, että sinne palaavat naiset joutuvat rikosprosessin kohteeksi.

– Hallitus on kansan selän takana keplotellut aikuiset Isis-naiset Suomeen lasten varjolla, mutta keplotellaanko heidät myös pois rikosvastuusta? Suomessa ei ole tähän mennessä nostettu syytettä yhtäkään terroristijärjestöön kuulunutta vastaan, Rantanen huomauttaa.

Suunnitellaanko miesten paluuta?

Suomesta terroristijärjestö Isisin toimintaan Syyriaan lähteneitä henkilöitä on noin 80. Joukossa on myös vierastaistelijoiksi lähteneitä miehiä.

– Nyt kun pää on saatu auki aikuisten palauttamisen suhteen ja sitä on perusteltu erilaisilla säännöillä ja ohjeilla, on mielestäni kansan oikeus tietää, suunnitellaanko viranomaisten taholta myös miesten paluuta, Rantanen sanoo.

SUOMEN UUTISET